Educatieve activiteiten voor alle niveaus

Educatieve activiteiten voor alle niveaus

Overal in het land vinden de komende weken educatieve activiteiten plaats. We hebben ze op een rij gezet. 

Zomercursus Woudschoten
Ben jij na de muzikale quarantaines van de afgelopen jaren er ook zo aan toe om eens naar hartenlust muziek te kunnen maken? Dan is Zomercursus Woudschoten van 8 t/m 18 augustus in Groepsaccommodatie Beukenhof in Biezenmortel de manier bij uitstek om alle schade in één klap in te halen.
Tien dagen muziek maken met jonge blazers, strijkers en zangers tussen de 12 en 25 jaar, verdeeld over tientallen ensembles. Dat is Zomercursus Woudschoten in het Brabantse Biezenmortel. Verslavend en voor velen "de mooiste tien dagen van het jaar". De deelnemersgroep bestaat uit muzikanten van alle niveaus in de leeftijd van 12 tot 25 jaar. Alle ensembles worden ingedeeld bij een team van topdocenten op verschillende instrumenten. Aan het eind van de cursus is er een slotuitvoering voor ouders en andere familieleden. Naast het speelplezier en fijne ensemblerepetities en lessen, heeft de cursus een groot sociaal aspect! Er worden vele nieuwe vriendschappen gesloten. Om de cursus tot een nog groter succes te maken, is de organisatie op zoek naar deelnemende blazers.
Zomercursus Woudschoten | 8 tot en met 18 augustus | Beukenhof Biezenmortel | Informatie: www.zomercursuswoudschoten.nl 

 

AMPA Percussion Festival
De Poolse percussioniste Anna Maria Rutkowska is van 21 tot en met 26 maart een van de topdocenten tijdens het AMPA Percussion Festival in Tilburg. De eerste editie van dit evenement geeft jonge talentvolle percussionisten de kans om de AMPA Percussion Department van de Academy of Music and Performing Arts in Tilburg te leren kennen.
Een intensieve week gevuld met privé- en ensemblelessen van eigen docenten én internationale gastdocenten, masterclasses, lezingen en een afsluitend concert. De diverse sessies staan onder leiding van de internationale percussioniste Anna Maria Rutkowska en de Nederlandse professionele slagwerkers Steven Brezet, Etienne Houben, Marcel Andriessen en Vincent Houdijk.
AMPA Percussion Festival in Tilburg | 21 tot en met 26 maart | Academy of Music and Performing Arts in Tilburg | Aanmelden: https://forms.gle/9Y1fzXcq1bon65Ar6

 

Jonge Blazersdag Zuid-Holland
De Zuid-Hollandse Bond van Muziekgezelschappen en Blazen aan het Spui Den Haag hebben de handen ineen geslagen voor de organisatie van de Jonge Blazersdag Zuid-Holland op zaterdag 25 maart in het Trainingscentrum van de Politie Haaglanden in Den Haag-Ypenburg.
Tijdens een play-in studeren jeugdleden (HaFaBra, blazers jeugdsymfonieorkesten etc.) onder leiding van Paul van Gils het werk Ubuntu voor (jeugd)orkest en flexbezetting van Suzanne Welters in. Tegelijkertijd zijn er inspiratiesessies voor bestuursleden, leden die actief zijn op het gebied van jeugdbeleid, dirigenten en muziekdocenten door experts zoals Ivo Kouwenhoven.
Jonge Blazersdag Zuid-Holland 2023 | zaterdag 25 maart, 10.00 tot 17.00 uur | Gebouw De Yp Politie Haaglanden Den Haag-Ypenburg | Aanmelden: info@blazenaanhetspui.nl

 

Eurofestival in Heel
Een muzikale uitdaging, een prachtig podium, een goedgevulde zaal en een professionele jury; het Eurofestival is voor iedere jonge muzikant een fantastische ervaring en zonder twijfel een mooie stap in de muzikale ontwikkeling. Zaterdag 22 april wordt CC Don Bosco in het Midden-Limburgse Heel weer omgetoverd tot een sfeervolle concertzaal voor maximaal 12 jeugd- en opleidingsorkesten. Het thema voor de editie van 2023 is Let’s play pop. Bij het Eurofestival worden de deelnemers beoordeeld op basis van hun eigen mogelijkheden en de manier waarop ze die inzetten. De juryleden Jos Zegers en Jos van de Braak schrijven een opbouwend juryverslag met tips en heldere adviezen voor de toekomst.
Eurofestival 2023 | zaterdag 22 april | Don Bosco Heel | Informatie: www.euro-festival.nl 

 

The next generation
Een weekend lang leren en repeteren, jamsessies, masterclasses, maar natuurlijk ook een hoop plezier beleven. In het paasweekend van 7 tot 10 april gaan muzikale jongeren in de leeftijd van 12 tot 18 jaar in Akoesticum in Ede aan de slag om met het Jazz Orchestra of the Concertgebouw de nieuwste jong talent-bigband te vormen. Het Jazz Orchestra of the Concertgebouw behoort tot de absolute top van bigbands in Europa. Tijdens de JONG JOC Bootcamp in Akoesticum in Ede gaat het jazzorkest onder leiding van componist en bandleider Maartje Meijer op zoek naar de bigbandmusici van morgen. De bootcamp bestaat uit een lang weekend vol muziek in de vorm van repetities, masterclasses door musici uit het orkest en jamsessies. De bootcamp wordt afgesloten met een eindconcert. Na dit spetterende weekend vormen de deelnemers een jaar lang het JONG JOC, waarmee enkele concerten door Nederland zullen volgen.
JONG JOC Bootcamp | vrijdag 7 tot en met maandag 10 april | Akoesticum Ede | Aanmelden: https://jazzorchestra.nl/jong-joc-bootcamp-2023

 

MASO verbreedt vakkennis van dirigent
Op 4 en 5 maart 2023 vindt de vierde editie van MASO Conductors Course plaats. De naam MASO is ontleend aan de rivier De Maas, waar de cursisten vanuit de hoofdlocatie in Broekhuizen tijdens dit studieweekend op uitkijken. Immers, net als deze rivier zal ook een dirigent zich bewegen binnen de ruimte die hij krijgt en neemt. Voor de editie van 2023 heeft Derikx een aantal interessante docenten uitgenodigd. Zo verzorgt de Japans-Amerikaanse topdirigent Shizuo Kuwahara een masterclass met het harmonieorkest Semper Unitas uit Sambeek en fanfare Concordia uit Meterik. Vanuit Luxemburg komt Marco Pütz vertellen over zijn werk als componist. Verder zijn er lezingen van sportpsycholoog Rico Schuijers over het mentale aspect van dirigeren en van jeugdcoach, inspirator en componist Ivo Kouwenhoven over werven en binden van leden. Ook initiatiefnemer Chris Derikx neemt een dirigentenpracticum voor zijn rekening.
MASO 2023 | zaterdag 4 en zondag 5 maart | Brouwershuis Broekhuizen | Informatie: Chris Derikx: 06-36112353 of www.chrisderikx.com | Inschrijven: masoconducting@gmail.com

 

Play-in voor fanfarebezetting
Fanfare Oranje Dokkum houdt zaterdag 25 maart een play-in. Bespeel je een instrument dat past in de fanfarebezetting, dan is dit en mooie kans om te kijken of je het leuk vindt om met fanfare Oranje mee te spelen.
Onder leiding van gastdirigent Peter Kleine Schaars worden enkele werken ingestudeerd. Onder meer een door Peter Kleine Schaars geschreven nieuwe compositie zal voor de eerste keer worden uitgevoerd. De play-in wordt rond 16.00 uur afgesloten met de uitvoering van het ingestudeerde repertoire. Koperblazers, saxofonisten en slagwerkers zijn van harte welkom, ook als je al een poosje niet meer gespeeld hebt en je geen instrument mee hebt.
Play-in door fanfare Oranje Dokkum o.l.v. gastdirigent Peter Kleine Schaars | zaterdag 25 maart, 10.00 uur | De Doelstien in Dokkum | Opgeven voor 25 februari via playin.oranje@gmail.com en je krijgt het aanmeldformulier toegestuurd. Of kijk op www.Oranjedokkum.nl 

Foto: Deelnemers aan de Jonge Blazersdag Zuid-Holland gaan aan de slag met het werk Ubuntu van componiste Suzanne Welters.

Foto©️: Robroek Photography 

Gepubliceerd: 14 FEB 2023 - 16:26
Laatste update: 17 FEB 2023 - 09:02