Educatieve activiteiten voor iedereen

Educatieve activiteiten voor iedereen

Een trombonekoor vormen met Jos Jansen, improviseren met Marc Scholten, een play-in voor de fanfarebezetting, een percussieweek met professionele slagwerkers, workshops met René Henket, Michael Klostermann, Arno Piters enz. enz. Zeg niet dat er niets gebeurt in de muzieksector. De digitale uitgave van KNMO Klankwijzer staat deze week bol van de educatieve activiteiten voor muzikanten, dirigenten en met name ook voor jeugdige leden.

Play-in met Bert Appermont
Zaterdag 18 maart leidt de bekende componist en dirigent Bert Appermont op uitnodiging van de Haaksbergse Harmonie de play-in Aan de hand van de Meester. Diverse composities van zijn hand worden ingestudeerd en tijdens een slotconcert uitgevoerd.
Play-in met Bert Appermont | Harmonie Gebouw Haaksbergen | zaterdag 18 maart, 13.00 uur | Aanmelden: https://sites.google.com/view/meester/homepage?pli=1

Jeugddag Bloazen Bliksem
Zaterdag 18 maart houdt de Muziekbond Groningen en Drenthe in Assen de jeugddag Bloazen Bliksem. HGet programma omvat een jeugdorkestenfestival en een play-in onder leiding van Ivo Kouwenhoven.
Jeugddag Bloazen Bliksem | zaterdag 18 maart | De Bron Assen | Informatie: https://mgdonline.nl/jeugd-educatie/bloazen-bliksem

Speel mee met Jos & The Crazy Trombones
Hebben je ook zo’n zin om lekker trombone te spelen ? Basstrombonist Jos Jansen heeft een crazy plan bedacht voor een dag vol goede muziek, humor en heel veel trombones. Het idee is om een trombonekoor samen te stellen om met z’n allen een concert te gaan geven. “Ik heb nieuwe arrangementen gemaakt en het lijkt me fantastisch om dat samen met andere trombonisten te gaan instuderen en uit te voeren.” Jos & The Crazy Trombones vindt plaats op zaterdag 25 maart in Rijnsburg. Bij je opgave is het belangrijk om aan te geven welke stem je normaal speelt. Je moet wel B-niveau (of genoeg speelervaring) hebben om aan te kunnen haken bij de The Crazy Trombones.
Jos & The Crazy Trombones | zaterdag 25 maart, 11.00 uur | De Kazerne (verenigingsgebouw van de Floraband), Waardlaan 1a Rijnsburg | Inschrijven: https://josjansenmusic.nl

Play-in voor fanfarebezetting
Fanfare Oranje Dokkum houdt zaterdag 25 maart een play-in. Bespeel je een instrument dat past in de fanfarebezetting, dan is dit en mooie kans om te kijken of je het leuk vindt om met fanfare Oranje mee te spelen.
Onder leiding van gastdirigent Peter Kleine Schaars worden enkele werken ingestudeerd. Onder meer een door Peter Kleine Schaars geschreven nieuwe compositie zal voor de eerste keer worden uitgevoerd. De play-in wordt rond 16.00 uur afgesloten met de uitvoering van het ingestudeerde repertoire. Koperblazers, saxofonisten en slagwerkers zijn van harte welkom, ook als je al een poosje niet meer gespeeld hebt en je geen instrument mee hebt.
Play-in door fanfare Oranje Dokkum o.l.v. gastdirigent Peter Kleine Schaars | zaterdag 25 maart, 10.00 uur | De Doelstien in Dokkum | Opgave: playin.oranje@gmail.com en je krijgt het aanmeldformulier toegestuurd. Of kijk op www.Oranjedokkum.nl 

Improviseren met Marc Scholten
Op 25 maart geeft Marc Scholten, lead altsaxofonist bij het Metropole Orkest, een gratis workshop improvisatie voor blazers met niveau B of minimaal 5 jaar les (mede mogelijk gemaakt door Yamaha). Of je nu nog nooit geïmproviseerd hebt of hier al (ruime) ervaring mee hebt: neem je instrument mee en doe je voordeel met de tips van deze vooraanstaande pop- en jazzmuzikant!
Marc Scholten is al ruim 20 jaar de lead altsaxofonist van het Metropole Orkest. In die tijd speelde hij samen met Nederlandse saxofoonlegendes als Piet Noordijk en Leo van Oostrom. Ook was Marc van de partij tijdens concerten van het Metropole met jazzgrootheden als Herbie Hancock, The Brecker Brothers, Elvis Costello, Gino Vannelli, Pat Metheny, Quincy Jones en vele anderen. Daarnaast geeft hij les op de conservatoria van Amsterdam en Utrecht, is hij een veelgevraagd studiomuzikant en heeft hij een eigen sextet The Blindfold Test. En wil je Marc live horen spelen? Kom dan ’s avonds weer naar De Talter. Dan soleren hij én John Helliwell (saxofonist Supertramp!) met het Gelders Fanfare Orkest het Westland Saxofoon Orkest en het Blazers Collectief WEST!
Improviseren met Marc Scholten | zaterdag 25 maart, 13.00-15.00 uur | Kulturhus De Talter, Stouwdamsweg 4, Oldebroek |  Gratis inschrijven: www.westlandsaxofoonorkest.nl 

Gratis workshop met René Henket
Op uitnodiging van het Limburgs Jeugd Symfonie Orkest geeft trompettist René Henket zondag 26 maart een gratis workshop in Maastricht. René Henket is al 35 jaar werkzaam als Johan Strauss Orkest van André Rieu van André Rieu. Daarnaast heeft hij al 30 jaar een lespraktijk waarbij hij zich met name heeft gespecialiseerd in koperblazers met speelproblemen. In de vorm van een interactieve workshop laat hij de deelnemers kennis maken met alle basisaspecten van blazen op een koperen blaasinstrument en de hieraan onlosmakelijke gekoppelde juiste keuze van een mondstuk. Middels de modernste meettechnieken kunnen deze keuzes geanalyseerd en zo nodig aangepast worden. De meettechnieken bestaan uit digitale ademhalingsmeting, digitale mondstukdrukmeting, compressiemeting en digitale lipcams, mondstukken met ingebouwde led camera's. Dit is mogelijk voor alle koperen blaasinstrumenten.
Na afloop van de workshop is kun je persoonlijke vragen stellen en jouw embouchure en mondstuk laten controleren. René neemt een grote collectie mondstukken mee waardoor ter plekke proberen mogelijk is.
Workshop René Henket | zondag 26 maart, 10.00 - 13.00 uur | Greune Zaol Wolder, Tongerseweg 336, Maastricht | Aanmelden (gratis): info@ljso.nl

NBE Jonge Blazersdag in Soest
Het Nederlands Blazers Ensemble, NBE, en Cultureel Centrum De Rank organiseren voor de tweede keer de Jonge Blazersdag. Dit keer op zondag 26 maart in Soest. Op deze dag kunnen jonge musici, 12 tot 19 jaar, ervaren hoe het is om in een blazersensemble te spelen. Ze leren de fijne kneepjes van het vak, maken prachtige muziek en komen leeftijdsgenoten uit de regio tegen die allemaal hetzelfde willen: samenspelen. Muzikanten van het Nederlands Blazers Ensemble en spelers van het jongNBE gaan de deelnemers tijdens de Blazersdag coachen en spelen mee. De deelnemers beginnen de dag met een gezamenlijke interactieve workshop samen met jongNBE-musici. Daarna wordt in groepjes gerepeteerd. Voor velen zal dat samenspelen een geweldige ervaring zijn. Aan het eind van de dag is het afsluitende concert. De deelnemers aan de Blazersdag geven een concert, samen met de leden van het jongNBE in de grote zaal van Cultureel Centrum De Rank in Soest. Iedereen die minimaal twee jaar muziekles volgt op hoorn, trombone, klarinet, hobo, fagot, saxofoon, fluit, trompet, contrabas of slagwerk kan meedoen. Ook als je een Turks, Marokkaans of ander Arabisch blaasinstrument bespeelt zoals een Turkse fluit, of de Zurna, Ney, Kaval of Zummara.
NBE Jonge Blazersdag | zondag 26 maart | De Rank Soest | Jonge -Blazersdag informatie (cultureelcentrumderank.nl)

AMPA Percussion Festival
De Poolse percussioniste Anna Maria Rutkowska is van 21 tot en met 26 maart een van de topdocenten tijdens het AMPA Percussion Festival in Tilburg. De eerste editie van dit evenement geeft jonge talentvolle percussionisten de kans om de AMPA Percussion Department van de Academy of Music and Performing Arts in Tilburg te leren kennen.
Een intensieve week gevuld met privé- en ensemblelessen van eigen docenten én internationale gastdocenten, masterclasses, lezingen en een afsluitend concert. De diverse sessies staan onder leiding van de internationale percussioniste Anna Maria Rutkowska en de Nederlandse professionele slagwerkers Steven Brezet, Etienne Houben, Marcel Andriessen en Vincent Houdijk.
AMPA Percussion Festival in Tilburg | 21 tot en met 26 maart | Academy of Music and Performing Arts in Tilburg | Aanmelden: https://forms.gle/9Y1fzXcq1bon65Ar6

Jonge Blazersdag Zuid-Holland
De Zuid-Hollandse Bond van Muziekverenigingen en Blazen aan het Spui Den Haag hebben de handen ineen geslagen voor de organisatie van de Jonge Blazersdag Zuid-Holland op zaterdag 25 maart in het Trainingscentrum van de Politie Haaglanden in Den Haag-Ypenburg.
Tijdens een play-in studeren jeugdleden (HaFaBra, blazers jeugdsymfonieorkesten etc.) onder leiding van Paul van Gils het werk Ubuntu voor (jeugd)orkest en flexbezetting van Suzanne Welters in. Tegelijkertijd zijn er inspiratiesessies voor bestuursleden, leden die actief zijn op het gebied van jeugdbeleid, dirigenten en muziekdocenten door experts zoals Ivo Kouwenhoven.
Jonge Blazersdag Zuid-Holland 2023 | zaterdag 25 maart, 10.00 tot 17.00 uur | Gebouw De Yp Politie Haaglanden Den Haag-Ypenburg | Aanmelden: info@blazenaanhetspui.nl

Bootcamp The next generation
Een weekend lang leren en repeteren, jamsessies, masterclasses, maar natuurlijk ook een hoop plezier beleven. In het paasweekend van 7 tot 10 april gaan muzikale jongeren in de leeftijd van 12 tot 18 jaar in Akoesticum in Ede aan de slag om met het Jazz Orchestra of the Concertgebouw de nieuwste jong talent-bigband te vormen. Het Jazz Orchestra of the Concertgebouw behoort tot de absolute top van bigbands in Europa. Tijdens de JONG JOC Bootcamp in Akoesticum in Ede gaat het jazzorkest onder leiding van componist en bandleider Maartje Meijer op zoek naar de bigbandmusici van morgen. De bootcamp bestaat uit een lang weekend vol muziek in de vorm van repetities, masterclasses door musici uit het orkest en jamsessies. De bootcamp wordt afgesloten met een eindconcert. Na dit spetterende weekend vormen de deelnemers een jaar lang het JONG JOC, waarmee enkele concerten door Nederland zullen volgen.
JONG JOC Bootcamp | vrijdag 7 tot en met maandag 10 april | Akoesticum Ede | Aanmelden: https://jazzorchestra.nl/jong-joc-bootcamp-2023

Meespelen met het LBM Meziekdaag-orkest
Ben je tussen de 14 en 35 jaar? Heb je HaFa-diploma B? Grijp dan deze kans en vorm samen met andere enthousiaste muzikanten uit fanfares en harmonieën in Limburg het LBM Meziekdaag-orkest. Een hele dag samen muziek maken onder leiding van Jean-Pierre Cnoops met drie speciaal voor deze gelegenheid gearrangeerde stukken van o.a. Romano Diederen en Sandor Hendriks. Uitgevoerd voor een enthousiast publiek in De Maaspoort in Venlo. Iedereen krijgt ruim van te voren partijen toegestuurd die zijn afgestemd op ieders persoonlijke niveau.
LBM Meziekdaag-orkest | zondag 16 april ’s ochtends | De Maaspoort Venlo | Inschrijven: https://meziekdaag.lbmblaasmuziek.nl

Eurofestival in Heel
Een muzikale uitdaging, een prachtig podium, een goedgevulde zaal en een professionele jury; het Eurofestival is voor iedere jonge muzikant een fantastische ervaring en zonder twijfel een mooie stap in de muzikale ontwikkeling. Zaterdag 22 april wordt CC Don Bosco in het Midden-Limburgse Heel weer omgetoverd tot een sfeervolle concertzaal voor maximaal 12 jeugd- en opleidingsorkesten. Het thema voor de editie van 2023 is Let’s play pop. Bij het Eurofestival worden de deelnemers beoordeeld op basis van hun eigen mogelijkheden en de manier waarop ze die inzetten. De juryleden Jos Zegers en Jos van de Braak schrijven een opbouwend juryverslag met tips en heldere adviezen voor de toekomst.
Eurofestival 2023 | zaterdag 22 april | Don Bosco Heel | Informatie: www.euro-festival.nl 

Workshop Böhmische Blasmusik met Michael Klostermann
De Isseltaler Musikanten en instrumentenbouwer Miraphone hebben de componist en dirigent Michael Klostermann uitgenodigd om in Duiven een next level workshop te geven. De workshop is genaamd ‘Het Geheim van de Böhmische Blasmusik’. Klostermann zal tijdens zijn workshop zowel de theoretische basis, als de praktische uitvoering van een polka en een wals behandelen volgens de Böhmische principes.
Houd je van Böhmische Blasmusik? Wil je je meer verdiepen in de bijzonderheden van deze muziekstijl? Dan is deze workshop van Michael Klostermann aan te raden. De theoretische basis zal Michael Klostermann behandelen met een PowerPointpresentatie. Deze presentatie is uniek omdat er geen serieuze literatuur bestaat die de Böhmische muziekstijl analyseert en het in een historische context plaatst. Het doel is dat de deelnemers aan de workshop inzicht krijgen hoe de muziek tot stand is gekomen en welke verschillende invloeden uiteindelijk verantwoordelijk zijn voor de muziek, zoals deze nu gespeeld en geïnterpreteerd wordt. Miraphone zal tijdens de gehele dag met een grote Miraphone instrumentententoonstelling aanwezig zijn.
Workshop: ‘Het Geheim van de Böhmische Blasmusik’ met Michael Klostermann | zaterdag 22 april, 9.00 uur| Cultuurcentrum De Ogtent, Remigiusplein 9, te (6921 BL) Duiven | Inschrijving: www.isseltalermusikanten.nl

Gratis workshop met Arno Piters
Op uitnodiging van het Limburgs Jeugd Symfonie Orkest verzorgt klarinettist Arno Piters zondag 23 april een gratis workshop in Maastricht. Sinds 2004 is Arno Piters esklarinettist van het Koninklijk Concertgebouworkest en heeft hij bij verschillende orkesten gespeeld. Arno is ook actief in de kamermuziek en treedt op als solist in soloconcerten met orkest. In zijn workshop zal hij zich onder andere richten op samenspel, muzikaliteit, intonatie, ritme, articulatie, dynamiek, timing, samen ademen en balans.
Workshop Arno Piters | zondag 23 april, 11.00 - 14.00 uur | Greune Zaol Wolder, Tongerseweg 336, Maastricht | Aanmelden (gratis): info@ljso.nl

Zomercursus Woudschoten
Ben jij na de muzikale quarantaines van de afgelopen jaren er ook zo aan toe om eens naar hartenlust muziek te kunnen maken? Dan is Zomercursus Woudschoten van 8 t/m 18 augustus in Groepsaccommodatie Beukenhof in Biezenmortel de manier bij uitstek om alle schade in één klap in te halen. Tien dagen muziek maken met jonge blazers, strijkers en zangers tussen de 12 en 25 jaar, verdeeld over tientallen ensembles. Dat is Zomercursus Woudschoten in het Brabantse Biezenmortel. Verslavend en voor velen "de mooiste tien dagen van het jaar". De deelnemersgroep bestaat uit muzikanten van alle niveaus in de leeftijd van 12 tot 25 jaar. Alle ensembles worden ingedeeld bij een team van topdocenten op verschillende instrumenten. Aan het eind van de cursus is er een slotuitvoering voor ouders en andere familieleden. Naast het speelplezier en fijne ensemblerepetities en lessen, heeft de cursus een groot sociaal aspect! Er worden vele nieuwe vriendschappen gesloten. Om de cursus tot een nog groter succes te maken, is de organisatie op zoek naar deelnemende blazers.
Zomercursus Woudschoten | 8 tot en met 18 augustus | Beukenhof Biezenmortel | Informatie: www.zomercursuswoudschoten.nl  

Op de foto: Het Jazz Orchestra of the Concertgebouw gaat op zoek naar The New Generation.

Foto©️: Ben Houdijk

Gepubliceerd: 28 FEB 2023 - 15:50
Laatste update: 04 MAA 2023 - 10:15