
'Eén muziekdocent eruit, honderd politieagenten erbij'
Muziek is voor iedereen, ook voor mensen met een geestelijke beperking. Het Wereld Muziek Concours Kerkrade wijdde een hele dag aan dit thema. Tijdens het Unlimited Symposium spraken experts uit de muziekwereld en de zorg over hoe muziekverenigingen mensen met een beperking beter bij hun activiteiten kunnen betrekken. Prof. dr. Erik Scherder, hoogleraar klinische neuropsychologie, sloot het symposium af met een bevlogen lezing over wat muziek doet met ons brein.
In een inspirerend betoog dompelde de tv-professor de zaal onder in de fascinerende wereld van het brein. Aan de hand van allerlei plaatjes legde hij de functie van de verschillende hersendelen uit. De positieve effecten van muziek waren de rode draad in de drie kwartier durende uiteenzetting.
Dat muziek maken een positieve invloed heeft op de ontwikkeling van kinderen mag inmiddels algemeen bekend zijn. Het is volgens Scherder dan ook onvoorstelbaar dat muziekonderwijs in Nederland is wegbezuinigd. “Eén muziekdocent eruit, betekent honderd politiemensen terug op straat", aldus de hoogleraar.
Lees het volledige verslag van het symposium in KNMO Klankwijzer Magazine 2022-3, dat deze week bij alle KNMO-verenigingen op de deurmat valt. Vraag ernaar bij je secretaris, contactpersoon of pr-functionaris. Of neem een persoonlijk abonnement. De kosten zijn 18,53 euro per jaar (4 uitgaven). Opgave via redactie@klankwijzer.nl
Gepubliceerd: 21 SEP 2022 - 16:05