
Een heel weekend de spotlights op de fanfare
Inspiratie opsnuiven en kennismaken met nieuwe en bijzondere composities voor fanfareorkesten. Dat is van vrijdag 25 tot en met zondag 27 november de rode draad van de vijfde editie van de Fanfare Repertoire- en Netwerkdagen. Het programma van de lustrumeditie is verdeeld over diverse locaties. Voor de organisatie tekent de stichting Centrum Repertoire Ontwikkeling Nederland (CRON) in samenwerking met Musidesk Rijnbrink en de Brabantse Bond van Muziekverenigingen.
Met uitgebreide informatiesessies, veel nieuw repertoire en de uitreiking van de Buma Blaasmuziek Awards 2022 wordt het een interessant weekend voor componisten, dirigenten, muzikanten en liefhebbers van koperklanken. Iedereen is welkom om zich drie dagen lang te laten onderdompelen in de wereld van de fanfare als orkestvorm.
Immaterieel erfgoed
Vrijdag 25 november is iedereen om 10.00 uur welkom bij Musidesk in Deventer. Daar vertellen Johan de Meij en Otto M. Schwarz als winnaars van de Buma Blaasmuziek Awards over hun werk als componist. In de middag komen diverse projecten aan bod, die laten zien hoe levend de fanfare als immaterieel erfgoed is. Verenigingen, besturen en andere belangstellenden zijn van harte uitgenodigd zich te laten inspireren aan de hand van ‘good practices’ van fanfareorkest Eendracht Aalten (De fanfare als immaterieel erfgoed), het Gelders Fanfare Orkest (Het fanfareorkest, maar dan anders), het Achterhoeks Fanfare Orkest (Samenwerking met jonge componisten) en bugelspeler Gerard Hilhorst (Met muziek valt de beperking weg). Aan het eind van de middag verplaatst het festival zich naar Bathmen waar het projectorkest Orpheus-Bathmen & Friends tijdens een reading session (fragmenten van) nieuwe fanfarecomposities voor de lagere divisies voorstelt. De dag wordt afgesloten met het jaarlijks terugkerende Buma Composers Dinner.
Herstelplan
Zaterdag 26 november worden de Fanfare Repertoire- en Netwerkdagen vervolgd in theater De Schalm in Veldhoven. Om 13.30 presenteert de Koninklijke Fanfare Philharmonie Leende een reading session, maar nu voor de hogere divisies. Aansluitend is er een presentatie van de Bond van Orkestdirigenten en Instructeurs (BvOI) met als thema Fanfare als cultureel erfgoed.
Toporkesten
In de namiddag en avond staan er optredens van toporkesten geprogrammeerd, mede mogelijk gemaakt door HRFSTWND. Fanfare De Eendracht uit Nieuwerhagerheide trapt af met onder andere werken van Johan de Meij die tijdens dit concert de Buma Blaasmuziek Award ontvangt. Later op de avond brengt fanfare De Vooruitgang uit Stiphout een veelzijdig programma met werken als Strange Humors van John Mackey en Rocket Science van Sam Gevers. Fanfare De Hoop uit Stellendam sluit de avond af met enkele premières. Speciaal voor het 125-jarig bestaan van het orkest schreef Nigel Clarke het werk Deltaworks. Verder klinkt Amina Negra van Otto M. Schwarz in een arrangement voor fanfare. Ilja Reijngoud heeft voor De Hoop een werk in lichte muziekstijl gecomponeerd en als eerbetoon aan oud-dirigent Arie Stolk schreef Tim Kleren het muzikale cadeau De Hoop Fanfare. Tijdens dit concert wordt de Internationale Buma Blaasmuziek Award 2022 uitgereikt aan de Oostenrijkse componist Otto M. Schwarz. Voor de presentatie tekent Radio 4-presentator Ab Nieuwdorp.
Wie geen genoeg kan krijgen van alle fraaie muzikale klanken kan een dag later in Veldhoven ook nog het concertconcours van de Brabantse Bond van Muziekverenigingen bijwonen.
Een aantal programmaonderdelen is gratis toegankelijk. Voor sommige geldt een toegangsprijs. Kijk voor meer informatie, aanmelden en tickets: https://www.stichtingcron.nl
Op de foto: Philharmonie Leende verzorgt een reading session voor de hogere divisies.
Foto: Facebook Philharmonie Leende
Gepubliceerd: 01 NOV 2022 - 16:20