Een heel weekend Mars en Show in Hamont (België)

Een heel weekend Mars en Show in Hamont (België)

Tijdens het pinksterweekend 2022 staat Hamont weer een beetje op zijn kop. Het charmante stadje in Noord-Limburg wordt dan weer omgetoverd tot het muzikale mekka van mars- en showspektakel. De v.z.w. Koninklijke Harmonie St.-Cecilia Hamont tekent reeds voor de 30ste maal voor de organisatie van deze Internationale Mars- en Showwedstrijden der Lage Landen. Ook dit jaar zullen de honderden medewerkers ongetwijfeld een puike organisatie afleveren.

Festivalklasse door Corona
Deze tweejaarlijkse manifestatie heeft de voorbije decennia een grote reputatie opgebouwd in binnen- en buitenland. Na het Wereldmuziekconcours te Kerkrade (Nl) kan dit muzikale gebeuren beschouwd worden als het belangrijkste evenement op gebied van Mars en Show in de Lage Landen. De organisatie moest in 2020 noodgedwongen een editie overslaan door de corona-pandemie. De muziekkorpsen konden eind 2021 uiteindelijk weer flink aan de slag met repeteren. Een aantal korpsen ondervonden toch flink wat gevolgen op hun ledenaantallen, en gaven daarom aan een editie te willen overslaan. De organisatie in Hamont voerde dit jaar overigens een nieuwe discipline is, met name de Festivalklasse. In die klasse kunnen korpsen vrij deelnemen “buiten wedstrijd” ; ze krijgen wel een vrijblijvende beoordeling van de jury. Voor de Wedstrijden zelf blijven de bestaande klasses en disciplines weliswaar behouden. De deelnemende korpsen zullen dus evenzeer kunnen blijven strijden voor de fel begeerde trofee van Kampioen der Lage Landen !

Internationale Taptoe zet plein op stelten !
De Internationale Taptoe op zaterdagavond 4 juni is een spetterende muzikale ouverture van het muzikale driedaagse festival. De korpsen die aantreden, behoren tot het kruim van showkorpsen in de Lage Landen. De Taptoe is een muzikaal spektakel dat je werkelijk niet mag missen, met topmuziek, prachtige visuele effecten en af en toe een vleugje humor. Ook dit jaar krijgt de Taptoe een feestelijk tintje! Het taptoeterrein wordt weer omgetoverd tot een feestelijke openluchtschouwburg en er zitten tal van verrassingen ingebouwd in het unieke programma !

Niet alleen plaatselijk talent zal te bewonderen zijn op het sfeervol verlichte Markplein, want naast de Koninklijke Fanfare en Drumband De Eendracht uit Hamont-Lo, zullen ook echte wereldtoppers uit de showwereld hun opwachting maken : Fanfarenzug des KSC Strausberg e.V. uit Strausberg (D), Dutch Pipeband and Drums Tilburg uit Tilburg (NL), Drumband Harmonie Slikkerveer uit Ridderkerk (NL), Drumfanfare Exempel uit Empel (NL), en Marchingband DVS Katwijk uit Katwijk (NL). Een bijzondere gast die hoge ogen zal gooien, is de vereniging Kon. Steltenlopers uit Merchtem (B) ; de steltenlopers doen hun naam eer aan want ze zetten de hele avond letterlijk op stelten. Taptoe Hamont 2022, met maar liefst zeven internationale show- en marchingbands, bezorgt u gegarandeerd koude rillingen !

Mooiste outdoor-taptoe in België !
“We zijn bijzonder trots op dit hoogstaande taptoe-programma”, zegt de organisatie, “we hebben zelf ondertussen al tientallen taptoes in België en Nederland bijgewoond, en na al die jaren durven we ondertussen rustig zeggen dat de Internationale Taptoe Hamont met voorsprong de mooiste outdoor-taptoe is in België. Het marktplein biedt bovendien een uitstekende akoestiek. De deelnemende korpsen zijn dan ook steeds laaiend enthousiast omdat ze door het openluchttheater kort bij het publiek kunnen spelen. En het licht en de tribunes geven het geheel natuurlijk nog een extra uitstraling”. Kortom het belooft weer een knallende muzikale avond te worden waar dan ook vele mensen uit Vlaanderen en Nederland voor komen afzakken naar ons stadscentrum.
Internationale wedstrijden : muzikale verbroedering staat centraal !
Met Pinksteren 2022 zullen een 2000-tal amateurmuzikanten uit Vlaanderen, Nederland en Duitsland. gedurende drie dagen te gast zijn. Zoals tijdens de voorbije edities zal Hamont weer overrompeld worden door duizenden muziekliefhebbers uit de Lage Landen ; ongetwijfeld bulkt iedereen uit de mars- en showwereld ook van de knaldrang. Nu, daar zal het in Hamont zeker niet aan mankeren. Na lange tijd eindelijk weer : een feest van muziek,vreugde en internationale verbroedering !

Een twintigtal muziek- en showkorpsen, op wier palmares vele prijzen van internationale wedstrijden prijken, zullen op 5 en 6 juni borg staan voor een concours van uitzonderlijk hoog niveau : een ware streling voor het oor en het oog ! Spektakel, spanning, competitie en vooral hoogstaande muziek staan steeds bovenaan de affiche ! De laureaten van de vorige uitgave van de Internationale Mars- en Showwedstrijden te Hamont, zullen hun behaalde titel van “Kampioen der Lage Landen” in hun divisie zeker en vast met gedrevenheid verdedigen….. de anderen zullen hen met hetzelfde enthousiasme beconcurreren.

De organisatie benadrukt dat voor deze editie de competitiegeest niet zal overheersen. Vele korpsen werden door de gekende omstandigheden geconfronteerd met een lastige voorbereiding na een lange periode dat er amper gerepeteerd kon worden. Een opgetogen muzikale sfeer met een vleugje enthousiaste ‘bevrijdingsroes’ zal zorgen voor een memorabele editie.

“Het juryrapport ? Daar kunnen we wat mee !”
Een internationale jury beoordeelt de optredens volgens een uitgekiend wedstrijdreglement dat zich toch wel onderscheidt van het wedstrijdreglement van andere concoursen. Een kritische maar eerlijke beoordeling met opgave van mogelijke werkpunten wordt uitgebracht door een juryteam van 5 leden die elk een onderscheiden domein beoordelen. Deelnemende korpsen die al in Hamont waren, zijn heel enthousiast over de beoordelingswijze. “Hier kunnen we wat mee” hoorde de organisatie op de afsluitende bespreking met de korpsverantwoordelijken vaak zeggen. En zo’n pluim is ook voor de organisatie een welgekomen opsteker. Het wedstrijdprogramma bevat een heel scala aan muziek- en showkorpsen en zal elke muziekliefhebber doen watertanden ! Uiteraard wordt elke wedstrijddag telkens weer besloten door een feestelijke parade en de proclamatie van de prijzen ! De volledige lijst met deelnemende korpsen vind je op www.marsenshow.be.

De internationale vakjury bestaat deze editie uit de volgende personen : dhr. Jan Peeters (NL, voorzitter), dhr. Rob Balfoort (NL), mevr. Annelies van Kempen (NL), dhr. Ludo Claesen (B) en ten slotte dhr. Leon Camp (NL).

Uniek en bijzonder in Vlaanderen !
Het Hamontse marktplein zorgt door haar besloten bebouwing voor een unieke akoestiek die zowel door de toehoorders als de muzikanten enorm gewaardeerd wordt. Bovendien zorgen de zittribunes voor een waar amfitheatergevoel. De combinatie van een kwalitatief hoogstaande organisatie en de kwalitatief hoogstaande muziek maken de Internationale Taptoe en de Internationale Mars- en Showwedstrijden tot een uniek en bijzonder evenement in Vlaanderen en ver daarbuiten.

Gratis toegang op Wedstrijden
Ook deze editie zal de toegang voor de wedstrijden op zondag en maandag gratis zijn. Iedereen is dus van harte welkom op dit grandioze evenement. Het organisatiecomité kon deze beslissing nemen dankzij de bijzondere steun van de peters, partners en sponsors alsook de financiële ondersteuning vanwege VLAMO, de stad Hamont-Achel en de Vlaamse Overheid. Op die manier wordt dit evenement een muzikaal feest voor iedereen en bovendien is de ‘Lage Landen Hamont’ op deze wijze een unieke ambassadeur en promotor voor het mars- en showgebeuren in België en Nederland !

Up-to-date info op de website
Op tijd en stond vindt men op de website www.marsenshow.be de laatste nieuwtjes en info over de Internationale Taptoe en de Mars- en Showwedstrijden. Ook de korpsen kunnen er terecht om de noodzakelijke informatie te vergaren. In het omvangrijke online fotoboek kan men terugblikken op de vorige editie.

Gepubliceerd: 29 MEI 2022 - 20:42