'Een markant figuur is van het toneel verdwenen'

'Een markant figuur is van het toneel verdwenen'

Rob Goorhuis is al ruim 40 jaar een van de toonaangevende componisten in de wereld van de blaasmuziek. In een eigen idioom schrijft hij werken voor uiteenlopende bezettingen. Zijn vernieuwende impulsen voor de Nederlandse blaasmuziek hebben in hoge mate bijgedragen aan de ontwikkeling van het repertoire. Goorhuis is in binnen- en buitenland een veelgevraagd jurylid bij concoursen van blaasorkesten en koren. Voor zijn verdiensten voor de Nederlandse blaasmuziek ontving hij vele prijzen en onderscheidingen. In 2006 werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Speciaal voor KNMO Klankwijzer onderhoudt hij in de rubriek Muziekmarkt een blog waarin hij vertelt over zijn werk als componist.

Herinneringen aan Piebe Bakker (2)

Tegen het einde van ieder jaar ontving ik van Piebe Bakker een nieuwjaarswens, uiteraard met Friese tekst: Lok en seine. Het was altijd een zelfgemaakte foto, waarop hij in zijn beste pak, meestal met een glas rode wijn in de hand, stond afgebeeld. Het tableau was ieder jaar anders. Dan weer zat hij bij de open haard, dan weer op een stoere motorfiets of in een blitse open sportwagen, wel een Mercedes natuurlijk. De levenslust straalde er altijd uitbundig vanaf. Zelfs de rouwkaart die ik in 2002 kreeg toegestuurd toonde Piebe vrolijk, weliswaar in een ziekenhuisbed, maar hij had de duim omhoog. Onder de foto: De lêtste kaart – mei groetnis, met een echte handtekening: Piebe Bakker. ‘De kremaasje hat yn besletten rûnte plak fûn.’ Ondanks dat ik wist dat hij ziek was, was het wel even heel diep slikken. Er is met zijn verscheiden een markante figuur van het toneel verdwenen.

Na zijn overlijden was er bij velen de behoefte om een muzikaal monument op te richten voor deze bevlogen musicus. Danny Oosterman, de nieuwe artistiek leider van het NJFO, nam het initiatief om een compositie te laten schrijven ter nagedachtenis aan Piebe Bakker. Vanwege de speciale band, die ik met Piebe heb gehad, viel de keuze voor een componist op mij. Henk van Lijnschooten, Piebe’s grootste muzikale vriend, verkeerde in slechte gezondheidsomstandigheden en was tot het componeren van een groot werk niet meer in staat. Voor mijn werk In Memoriam Piebe Bakker heb ik daarom met toestemming van Henk een passage uit diens Stromingen als inspiratiebron gebruikt. Ook verwerkte ik een citaat uit mijn eigen Concertino voor fanfare, uit het middendeel, dat hij zo graag in een tuttiklank wilde. Het werk kwam gereed in 2004.

De cd van het Nationaal Jeugd Fanfare Orkest, die in 2009 werd uitgebracht ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan, vormt een eerbetoon aan Piebe Bakker. Aan de componisten Jan de Haan, Jacob de Haan, Eric Swiggers en Rieks van der Velde werd de opdracht gegeven om speciaal voor cd een compositie te schrijven, waarin een belangrijk motief uit mijn In Memoriam Piebe Bakker moest worden verwerkt. Deze composities vormen samen met mijn herdenkingswerk een mooi document, waarin de naam van Piebe wordt levend gehouden.

Rob Goorhuis

KNMO Klankwijzer is hét nieuws- en informatieplatform van de instrumentale amateurmuziek. Schrijf je hieronder (oranje balk) in voor de gratis nieuwsbrief en je ontvangt ook de digitale nieuwskrant automatisch in je mailbox. Of like: https://www.facebook.com/klankwijzer

Gepubliceerd: 23 JUL 2020 - 08:10
Laatste update: 23 JUL 2020 - 08:22