Eerbetoon aan arrangeur Piet Engels

Eerbetoon aan arrangeur Piet Engels

Het honderdste geboortejaar van de Haagse bigbandleider en arrangeur Piet Engels is voor Pieter Zuurmond uit Wateringen aanleiding geweest om de Facebookpagina Tribute to Piet Engels te openen.

Engels schreef tussen 1960 en 1990 45 harmoniearrangementen en bewerkte honderden bigbandwerken. Hij deed dat voornamelijk voor de Haagse Koninklijke Shell Harmonie en het Groot Shell Dans Orkest, waarvan hij bandleider was. Engels overleed in 2007. Zijn werken zijn nooit uitgeven, maar destijds wel veel gespeeld, geleend en gekopieerd door orkesten en bigbands in heel Nederland. Pas later zijn door Mansarda Muziekuitgeverij vijftien van zijn harmoniearrangementen geschikt gemaakt voor grote hedendaagse bezettingen, onder meer ook voor fanfareorkesten.

Zijn zoon Paul (Beer) Engels heeft het beheer van de ruim honderd bigbandarrangementen van zijn vader toevertrouwd aan initiatiefnemer Pieter Zuurmond. Hij speelde ruim twintig jaar in de band van Piet Engels en bleef tot zijn dood in 2007 bevriend met hem. De Facebookpagina geeft aan de hand van teksten, berichten en foto’s een beeld van zijn leven en werk. Zuurmond vermoedt dat veel verenigingen en bigbands nog werken en arrangementen van Piet Engels in het archief hebben liggen. Hij roept verenigingen op om als eerbetoon aan de Haagse musicus tijdens zijn honderdste geboortejaar een werk van hem op hun concertprogramma te zetten.

Informatie: www.facebook.com/tributepietengels.

 

Gepubliceerd: 10 FEB 2019 - 15:03
Laatste update: 10 FEB 2019 - 15:05