Eerste cd Finis Coronat Opus voor IC-arts Gommers

Eerste cd Finis Coronat Opus voor IC-arts Gommers

Finis Coronat Opus. Dat is de titel van de eerste cd van saxofonist Wim de Veth. Het eerste exemplaar werd maandag 22 maart uitgereikt aan IC-arts Diederik Gommers.

‘Het muzikale vaccin’ noemt saxofonist Wim de Veth zijn eerste cd die hij op 69-jarige leeftijd uitbrengt. Hij greep de rust van de lockdown aan om werken van J.S. Bach op zijn altsaxofoon te spelen en vast te leggen. Hij werkte zelf 40 jaar in de gezondheidszorg en leeft erg mee met zijn vakbroeders en -zusters.

Diederik Gommers is een van de bepalende gezichten van de coronacrisis. Hij liet zich voor de uitreiking overtuigen door het verhaal achter de cd, waarvan de muziek past bij uitingen van eerbetoon, verdriet en het teruggeworpen worden op jezelf.

Ook de titel Finis Coronat Opus slaat op de pandemie. Letterlijk betekent het “einde bekroont het werk”, oftewel eind goed, al goed. Musiceren met anderen zat er niet in tijdens de pandemie. Omdat De Veth zijn saxofoonklanken niet wilde verliezen, ging de saxofonist op zoek naar klassieke werken en kwam hij uit bij J.S. Bach. In die tijd bestond de saxofoon nog niet. Bach componeerde onbegeleide werken voor cello, fluit en viool. De Veth kon nu de saxofoon in pure vorm gaan laten horen. Zowel niet professionele als professionele saxofonisten vonden en vinden dat hij een specifieke heldere en warme klassieke saxofoonklank heeft. Het grootste doel van saxofonist Wim de Veth is om de klassieke saxofoonmuziek toegankelijker te maken voor een groot publiek. Hij hoopt dan ook dat de cd die ontstaan is tijdens de coronapandemie zijn weg naar de muziekliefhebber(ster) zal weten te vinden.

Dat het muzikale werk van Wim de Veth wordt gewaardeerd, blijkt ook uit de belangstelling van het AVRO-radioprogramma De Klassieken op Radio 4.

Informatie en bestellen van de cd (12,90 euro, incl. verzendkosten) kan via klassiekwdv@kpnmail.nl. Vergeet in verband met de toezending van de cd niet uw adres te vermelden.

KNMO Klankwijzer is hét nieuws- en informatieplatform van de instrumentale amateurmuziek. Schrijf je hieronder (oranje balk) in voor de gratis nieuwsbrief en je ontvangt ook de digitale nieuwskrant automatisch in je mailbox. Of like: https://www.facebook.com/klankwijzer

Gepubliceerd: 21 MAA 2021 - 11:34
Laatste update: 21 APR 2021 - 13:54