Eerste post-corona NK’s komen eraan

Eerste post-corona NK’s komen eraan

De KNMO-doelgroep Show, Mars en Percussie houdt in juni de eerste Nederlandse kampioenschappen na het coronatijdperk. Zaterdag 18 juni is in Hasselt (Overijssel) het NK Mars. Een week later strijden de jeugdkorpsen in Dordrecht om de nationale titels op de onderdelen Mars en Show. Voor beide kampioenswedstrijden kan nog worden ingeschreven.

Het NK Mars wordt georganiseerd in samenwerking met Irene Hasselt. Locatie is sportpark ‘t Hoensbroek in Hasselt (Overijssel). Inschrijven kan nog tot 16 mei. Dit NK is bedoeld voor alle verenigingen die hun kwaliteiten op marsgebied willen laten zien en horen. Er zijn geen verplichtingen ten aanzien van het af te leggen verplichte parcours. De optredens worden beoordeeld door vijf juryleden, die ieder een specifiek vakgebied voor hun rekening nemen.

Graadmeter
Het NK is een goede graadmeter voor de korpsen die in juli meedoen aan de marswedstrijden van het WMC. Het huidige marsreglement van de KNMO is namelijk gelijk aan het WMC-reglement. Het NK vindt plaats vanaf 13.00 uur. Voorafgaand aan de titelstrijd is er in het centrum van Hasselt een marsparade, waaraan ook de deelnemers aan het NK kunnen meedoen. Daarna zorgt een aantal dweilorkesten in het centrum van Hasselt voor stemming.

Succesvolle dag
Op zaterdag 25 juni staat op het terrein van FC Dordrecht in Dordrecht het NK Mars en Show voor jeugdkorpsen op de kalender. Het is de tweede keer dat dit evenement georganiseerd wordt door de doelgroep SMP van de KNMO. Op voorhand kan worden gesteld dat dit een succesvolle dag zal worden. De deelname van show & marchingband Jong Flora uit Rijnsburg, drum & showfanfare Jong Advendo uit Sneek, jeugdshowband Irene uit Ede, Jong Beatrix uit Hilversum, Jong Jubal uit Dordrecht en Jong Pasveer uit Leeuwarden staan hier garant voor. Ook bij dit NK zijn de reglementen van de KNMO van toepassing. Naast de inmiddels aangemelde jeugdkorpsen is er nog ruimte voor meer deelnemers in de Juniorklasse (maximum leeftijd tot 18 jaar) en de Kidsklasse (maximum leeftijd tot 13 jaar).

Ontwikkelen
Natuurlijk is en blijft het een NK waarbij de deelnemer met de hoogste score in zijn discipline zich Nederlands kampioen mag noemen. Maar deelname levert ook een jurybeoordeling op waarmee de deelnemende groep zich verder kan ontwikkelen. Ook het kijken naar en contact leggen met andere deelnemers is erg leerzaam. Hierdoor is het NK Mars en Show voor jeugd een podium voor jeugd- en kidskorpsen om zich te presenteren op een evenement dat speciaal voor hen is opgezet op een mooie locatie en met veel publiek. Deelname staat open voor alle jeugdkorpsen in Nederland, ongeacht hun niveau. De filosofie is dat meedoen belangrijker is dan winnen.

Aanmelden
De doelgroep SMP hoopt dat zowel voor het NK Mars als het NK Mars en Show voor jeugdkorpsen zich nog een aantal korpsen aanmeldt. Voor het NK Mars kan dat nog tot 16 mei en voor het NK-jeugd tot 23 mei via de website van de SMP: www.smp-nederland.nl 

Foto:
Advendo Sneek was drie jaar geleden ook van de partij tijdens het eerste NK voor jeugdkorpsen.

Gepubliceerd: 10 MEI 2022 - 11:54