Eerste weekend Gouden Spiker Festival was groot feest

Eerste weekend Gouden Spiker Festival was groot feest

24 orkesten, een zaal vol publiek, een spiksplinternieuw muziekstuk, staande ovaties én de Gouden Spiker Bokaal. "Het was een feestje!", zegt voorzitter Heleen Talman, voorzitter van Stichting Culturele Activiteiten Opsterland. "We organiseren het Gouden Spiker Festival al 26 jaar, maar het blijft een evenement waar altijd veel belangstelling voor is.

Het Gouden Spiker Festival werd zaterdag gehouden in MFC De Wier in Ureterp. De aprileditie was voor samenspeelgroepen, jeugdorkesten en brassbands. Met als kers op de taart gastsoliste Karianne Flåtene Nilssen uit Noorwegen van Stavanger Brass Band, die optrad tijdens het galaconcert samen met brassband De Spijkerpakkenband.

Gouden Spiker Bokaal
"Ons festival kent geen verliezers. Maar er zijn zeker winnaars!", vervolgt Talman. De beruchte en felbegeerde Gouden Spiker Bokaal ging dit jaar naar Brassband Apeldoorn (3e divisie), Koperensemble De Wâldsang Buitenpost (4e divisie), Advendo Oudeschoot (5e divisie) en De Waadblazers Minnertsga/Tzummarum (Festival Divisie). De staande ovatie award, oftewel een daverend applaus was voor slagwerker Daan Spoelstra van De Waadblazers. Hij imponeerde de jury met zijn flair en improvisatie. De aanmoedigingsprijs, de Germ Nicolaï Bokaal, ging dit jaar mee naar Frieschepalen met jeugdorkest Koperbende. De jeugd van dirigent Martine Reijenga speelde in een heel klein gezelschap erg beheerst en verzorgd.  

Grote belangstelling
"Onze stichting heeft als doelstelling muziek bereikbaar en mogelijk te maken voor iedereen. Het Gouden Spiker Festival is een van de evenementen waarmee we dit doen", vertelt Talman verder. "Orkesten hebben het best lastig gehad na de covid-periode. Sommige muzikanten zijn gestopt en muzieklessen voor de jeugd moesten weer op gang komen. Maar we zijn op de weg terug! Dat bewijst het geweldige deelnemersveld wel: volop jeugd en fanatieke orkesten uit het hele land. Zelfs muzikanten uit Duitsland wisten de weg naar het Gouden Spiker Festival te vinden. En we zijn nog niet klaar. In mei is het tijd voor de fanfares en de Byspikerdei, de muziekdag voor kids t/m 14 jaar. We kijken er nu al naar uit."

Tekst: Aanlevering Gouden Spiker Festival
Foto: EJ Bouma Fotografie

Gepubliceerd: 24 APR 2023 - 08:13