Eindejaarsgala met hoog André Rieu-gehalte

Eindejaarsgala met hoog André Rieu-gehalte

In de successerie Concert van de Week richt KNMO Klankwijzer de schijnwerper op concerten, presentaties en manifestaties met een opvallende artistieke invulling of een bijzondere aanleiding. In deze aflevering aandacht voor het eindejaarsgala Sparkles with Mirusia door harmonie St. Caecilia uit het Limburgse Ohé en Laak met diverse solisten, bekend van het Johann Strauss Orkest van André Rieu. Wie nog een kaartje wil kopen heeft pech. Het concert is uitverkocht.

Veel tijd om even op adem te komen van de serie kerstconcerten met het Johann Strauss Orkest van André Rieu in het MECC in Maastricht krijgen violist Frank Steijns en mezzosopraan Madieke Marjon Schoots niet. Voordat ze in januari met de Maastrichter Stehgeiger aan een tournee door Duitsland beginnen, staan ze vrijdag 30 december op het podium in zalencentrum De Spil in Maasbracht. Daar luidt harmonie St. Caecilia uit Ohé en Laak het jaar uit met het eindejaarsgala Sparkles with Mirusia. Een sfeervol concert op de drempel van het nieuwe jaar met een hoog André Rieu-gehalte. Want ook de headliner van de avond groeide onder de vleugels van André Rieu uit tot een wereldster. De Australische zangeres Mirusia Louwerse komt voor haar concerttour Merry & Bright naar Nederland en doet daarbij ook Maasbracht aan.

Vervolg
Mirusia Louwerse reisde meer dan 10 jaar met André Rieu en zijn Johann Strauss Orkest over de wereld. Het is overigens niet de eerste keer dat de Australische sopraan het podium met harmonie St. Caecilia deelt. Afgelopen zomer verzorgde St. Caecilia samen met Mirusia, haar muzikaal begeleider Rob Mennen (die overigens ook in Maasbracht van de partij is) en het Vriendenkoor uit Echt twee zeer goed bezochte open air concerten aan de oevers van de Maas in Ohé en Laak. “De energie, het enthousiasme en inzet die de samenwerking tussen de harmonie, Mirusia en Rob Mennen teweegbracht vroeg om een vervolg”, legt bestuurslid Roy Maassen uit. “Na de concerten gaven de muzikanten, zowel jong als oud, aan graag een vervolg te willen geven aan deze concerten en ook Mirusia’s management en Mirusia zelf wilden weer samenwerken. Mirusia Louwerse komt deze maand naar Nederland voor haar Merry & Bright-kersttour. Samen hebben we naar een passende datum gezocht om een uniek concert te organiseren. Dat is vrijdag 30 december geworden.”

Solisten
Naast Mirusia Louwerse en Rob Mennen gaat St. Caecilia ook de samenwerking aan met nog twee solisten uit de Rieu-stal. Eerste violist (en beiaardier) Frank Steijns voert op een mobiel carillon met 43 klokken samen met de harmonie enkele nummers uit en mezzosopraan Madieke Marjon Schoots vertolkt samen met Mirusia enkele duetten. Het geheel staat onder leiding van dirigent Julio Domingo die onlangs na ruim 22 jaar Thijs Tonnaer opvolgde. Maassen: “Het concert staat uiteraard in het teken van de feestdagen. Samen met de gastartiesten blikken we vooruit naar het nieuwe jaar. Klassieke werken, zowel vocaal als voor harmonie, worden afgewisseld met pop- en musicalsongs. Daarnaast is er ook plaats voor nieuw werk. De afwisseling tussen deze solisten doet een extra beroep op de flexibiliteit en concentratie van de orkestleden. Met bijzondere nummers worden de gasten ondergedompeld in een feestelijk eindejaarsconcert met vele muzikale verrassingen.”

Uitdaging
De harmonie uit het 840 zielen tellende Ohé en Laak timmert met uitdagende projecten stevig aan de weg. Zeker de laatste 15 jaar is er gekozen voor een uitdagend jaarlijks activiteitenprogramma, naast de gebruikelijke lokale evenementen. Onder leiding van dirigent Julio Domingo wordt naar nieuwe richtingen gezocht om de continuïteit van de 140 jaar jonge vereniging te waarborgen. Zo gaf de harmonie enkele jaren geleden een compositieopdracht aan de Oostenrijkse componist Otto M. Schwarz. Het werk The Heart and the Crown verklankt de roemruchte verbondenheid van de rivier De Maas met het plaatsje Ohé en Laak. In 2019 ontstond het idee om eens met een artiest van wereldformaat op het podium te mogen staan. Die wens gaat op vrijdag 30 december weer in vervulling.

Sparkles with Mirusia door harmonie St. Caecilia Ohé en Laak, sopraan Mirusia Louwerse, pianist Rob Mennen, beiaardier Frank Steijns en mezzosopraan Madieke Marjon Schoots | vrijdag 30 december, 20.30 uur | De Spil Maasbracht | Uitverkocht.

Foto: De Australische zangeres Mirusia Louwerse is te gast bij harmonie St. Caecilia uit Ohé en Laak.

Tekst: Redactie KNMO Klankwijzer - Foto: Lismore Workers Club

Gepubliceerd: 14 DEC 2022 - 15:54