Eindhoven vier dagen twirlhoofdstad van de wereld

Eindhoven vier dagen twirlhoofdstad van de wereld

Terwijl in Kerkrade het Wereld Muziek Concours het slotweekend ingaat, is er deze week nog een mondiaal topevenement in Nederland. Eindhoven wordt de komende dagen overspoeld met twirlers uit de hele wereld. Na twee jaar uitstel mag de National Baton Twirling Association (NBTA) Nederland - onderdeel van de KNMO - eindelijk het Wereldkampioenschap Baton Twirling organiseren. Van 27 tot en met 31 juli strijden in het Indoor Topsportcentrum in Eindhoven 730 twirlers om de wereldtitels.

Sabine Mouthaan is er klaar voor. De 22-jarige fysiotherapeute heeft een week verlof genomen om in Eindhoven in topvorm aan de start te verschijnen. Maar ook om ervan te genieten dat de wereldelite van haar sport te gast is in ons land. “Ik heb er superveel zin in”, zegt ze. “Ik verheug me erop om iedereen weer te zien.” Twirling beheerst al zestien jaar haar leven. Als ambassadrice van het WK staat de meervoudige Nederlands kampioene afgebeeld op posters en billboards van het WK. “Ik hoop dat er veel mensen van buitenaf komen kijken zodat ze kunnen zien hoe leuk deze sport is.”

Speciaal
Voor de derde keer in de geschiedenis is de organisatie van de wereldkampioenschappen Twirl toegewezen aan de National Baton Twirling Association (NBTA) Nederland. Behalve Nederland vaardigen België, Canada, Tsjechië, Engeland, Frankrijk, Duitsland, Italië, Noorwegen, Roemenië, Slowakije, Spanje, Wales en de Verenigde Staten sporters naar Eindhoven af. Nederland verschijnt met twee nationale teams aan de start: een pomponteam met 58 sporters en een paradecorps met 26 deelnemers. Op het onderdeel pompon is ons land titelverdediger. Sabine: “Met het vliegtuig of de bus naar het buitenland reizen om aan internationale wedstrijden deel te nemen, is ook heel erg leuk. Maar een WK in eigen land is heel speciaal. Vooral ook omdat familie en vrienden dan kunnen komen kijken.”

Niveau
Voor het oorspronkelijke WK in 2020 hadden zeventien landen ingeschreven. Vanwege alle belemmeringen rond corona zijn er drie landen afgehaakt. Ook komen er 300 sporters minder dan aanvankelijk hadden ingeschreven. Door de pandemie waren de trainingsmogelijkheden de afgelopen twee jaar beperkt. Toch denkt Sabine dat het niveau er niet onder geleden heeft. “Het is niet zo dat we al die tijd hebben stilgezeten. Bij mijn club The Rainbows uit Roosendaal zijn we online en later ook buiten op een pleintje gaan trainen. Ook hebben we thuis aan kracht en lenigheid kunnen werken en wat kleine dingetjes kunnen doen met de baton. In april hebben we meegedaan aan het Europese kampioenschap in Frankrijk. Wat me toen opviel was dat de Europese landen er aardig op vooruit zijn gegaan.”

Vechtsport
Twirl (ronddraaien) is ontstaan op de Samoa-eilanden uit een vechtsport waarbij attributen zoals zwaarden, stokken en messen gebruikt werden. Aangenomen wordt dat onderdelen van deze traditie zijn overgewaaid naar het leger. Door ronddraaiende bewegingen te maken met zijn geweer gaf de leider van het militaire korps tijdens parades commando’s aan zijn manschappen. Dat gebruik werd na de Tweede Wereldoorlog overgenomen door drum majors van marchingbands, die met hun dirigeerstok twirls uitvoerden. Zo ontstonden ook de majorettegroepen die marcherend en in danspassen op muziek van het muziekkorps jongleerden met hun baton. Vandaar dus de link met de muziekwereld. Vanaf 1975 ontwikkelde baton twirling in Nederland zich echter steeds meer tot een sport. Terwijl de bewegingen bij majorettes meer gebaseerd zijn op dansvormen en exerceren, is twirlen meer een combinatie van ritmische gymnastiek en turnen.

Topland
Absolute topland op twirlgebied is Amerika. Op internationale wedstrijden komt het op individuele onderdelen regelmatig voor dat het hele podium bezet wordt door sporters uit de Verenigde Staten. Sabine: “In Amerika wordt ook op school al heel veel aan twirling gedaan. Het is daar een hele happening. Wij moeten dit in onze vrije tijd doen, maar de Amerikaanse deelnemers leven voor hun sport. Voor het publiek is het een uitgelezen kans om de toppers uit de Verenigde Staten aan het werk te zien. Maar het zou leuk zijn als er af en toe ook eens een ander volkslied klinkt.” Zelf hoopt ze op individuele onderdelen enkele finaleplekjes te behalen. Dat betekent een plaats bij de eerste acht. Ook met de teams verwacht ze mee te kunnen doen om de prijzen. Sabine: “Maar het belangrijkste is dat we ervan genieten om eindelijk weer op de vloer te mogen staan.”

Worldchampionship Baton Twirling | Indoor-Sportcentrum Eindhoven, Theo Koomenlaan 1 5644 HZ Eindhoven | Informatie: http://wctwirl2020.com | Opening: woensdag 27 juli, 19.00 uur (gratis toegang) | Wedstrijden: donderdag 28 juli t/m zondag 31 juli, telkens vanaf 9.00 uur | Kaarten: klik HIER.

Tekst: Frank Vergoossen - Foto: Aanlevering NBTA

Gepubliceerd: 26 JUL 2022 - 13:33