Ernst Hutter en Viera Blech naar Kerkrade

Ernst Hutter en Viera Blech naar Kerkrade

Liefhebbers van traditionele blaasmuziek zitten de komende weken op de eerste rang in de Rodahal in Kerkrade. Daar treden twee zaterdagen op topacts uit de internationale wereld van de blaasmuziek op.

Ernst Hutter en Die Egerländer Musikanten moesten twee jaar geleden hun tournee Musikantenstolz vanwege corona afbreken. Aanstaande zaterdag 19 maart is het orkest met een optreden in de Rodahal in Kerkrade weer te beluisteren op Nederlandse bodem.

"Het is alweer 20 jaar geleden dat onze vroegere leider Ernst Mosch met ons op een afscheidstournee ging," blikt Ernst Hutter in het voorjaar van 2018 terug. Naast weemoed mengt zich ook een beetje trots in de stem van de orkestleider; Muzikantentrots. Want van de huidige bezetting van Ernst Hutter & Die Egerländer Musikanten – das Original waren er toen al een tiental solisten bij.

Repertoire
Veel stukken van de afscheidstournee zijn tot op de dag van vandaag vast onderdeel van de concerten gebleven. Een hoogtepunt van het programma is voor Ernst Hutter de polka Musikantenstolz, waarnaar de tournee genoemd is. “Musikantenstolz is één van de belangrijkste composities”, vertelt de orkestleider van de Egerländer. “Ernst Mosch had deze ook in het repertoire bij zijn afscheidstournee.” De arrangeur Frank Pleyer, een uit Falkenau afkomstige jeugdvriend van Ernst Mosch, arrangeerde tot zijn dood exclusief voor Ernst Hutter & Die Egerländer Musikanten, wat getuigt van zijn nauwe vriendschap met het ensemble.

Carnegie Hall
Ook daarop is Ernst Hutter trots, want de huidige Egerländer-componisten, arrangeurs en tekstschrijvers als Nick Loris, Eddi Wehrle, Hans Kaszner, Helmut Kassner, Pit Jenal, Katharina Praher en Ernst Hutter zelf, zetten het succesvolle werk van de vorige generatie ook in het geluid en de stijl van de nieuwe stukken voort. ”We zijn trots op onze grote orkestgeschiedenis, de speciale spirit van de band, en bovenal, dat we het grandioze werk van Ernst Mosch ook in onze tijd mogen voortzetten”, zegt Ernst Hutter. Hij denkt daarbij aan de meer dan 800 concerten, die hij en zijn Egerländer na de dood van Ernst Mosch gespeeld hebben, in het bijzonder aan het gastoptreden in de wereldberoemde Carnegie Hall in New York. Maar ook aan het eerste concert in de stad Eger (het hedendaagse Cheb) in 2011, het epicentrum van de Egerlandmuziek.

Viera Blech
Een week later, zaterdag 26 maart, maakt de Rodahal het podium vrij voor de Oostenrijke topformatie Viera Blech.
Blech werd in 2004 opgericht als kwartet en bestaat momenteel uit zeven topmusici. Alle muzikanten hebben een muziekopleiding afgerond (Conservatorium Innsbruck, Salzburg Mozarteum, Anton - Bruckner Universiteit van Linz en de Universiteit van muziek en podiumkunsten) en zijn internationaal actief als een instrumentale leraar, orkestmusici en freelance kunstenaars.

Hits
De volbloed muzikanten spelen blaasmuziek in alle genres op het hoogste niveau, overgoten met een hoge plezier- en entertainmentfactor. Viera Blech heeft in de afgelopen jaren door zijn eigen kenmerkende stijl, de creativiteit en veelzijdigheid door middel van diverse optredens in heel Europa naam gemaakt in de blaasmuziekscene, niet in het minst door zijn eigen grote hits als Von Freund zu Freund, Augenblicke en Euphoria. De groep stond reglmatig op het podium van het festival Woodstock der Blasmusik in Oostenrijk. Bijzonder opmerkelijk is de succesvolle samenwerking met gerenommeerde muziekuitgever Rundel, waar veel composities van Viera Blech beschikbaar zijn voor grote blaasorkesten. Viera Blech kan nu worden gerekend tot de beste en meest interessante groepen in het gehele Duitstalige blaasmuziekgenre.


Concert Ernst Hutter en Die Egerländer Musikanten: zaterdag 19 maart - 20.30 uur, Rodahal Kerkrade. Kaarten: klik HIER.

Concert Viera Blech: zaterdag 26 maart – 20.30 uur, Rodahal Kerkrade. Kaarten: klik HIER.

Gepubliceerd: 15 MAA 2022 - 14:41