Essay over toekomst blaasmuziek gepresenteerd

Essay over toekomst blaasmuziek gepresenteerd

Tijdens het KNMO Congres in Eemnes is de verkenning Blaasmuziek: verleden, heden, toekomst gepresenteerd In deze spraakmakende bespiegeling laat oud-topambtenaar Thije Adams zijn licht schijnen over de toekomst van de amateurblaasmuziek in Nederland.

Adams was onder meer onder meer Directeur Algemeen Cultuurbeleid en Directeur Internationale Betrekkingen. Momenteel is hij werkzaam als zelfstandig adviseur en publicist op het snijvlak van kunst, cultuur en beleid. Ook verschenen verschillende essays van zijn hand. In zijn verkenning Blaasmuziek, verleden, heden, toekomst maakt de voormalige topambtenaar zich zorgen over de wereld van de blaasmuziek, waarin hij zelf ooit actief was.
Wat hem verbaast is dat de blaasmuziek - enkele uitzonderingen zoals Florent Schmitt, Ida Gotkovsky, Jean Absil en Henk Badings daar gelaten - er nooit in is geslaagd de belangstelling te wekken van componisten die ook in andere sectoren van het muziekleven naam hebben gemaakt. “Dit is nu de achilleshiel, het zwakke punt van de blaasmuziek”, zegt Adams. “Het eigen repertoire is geen parallelweg geworden langs de symfonische muziek. De blaasmuziek is qua repertoire nooit tot volle wasdom gekomen. Terwijl dat toch de eerste voorwaarde is om muzikaal serieus genomen te worden.”Adams stelt dat binnen de wereld van de blaasmuziek het artistieke roer radicaal om moet. “Als de blaasmuziek de ambitie heeft om mee te spelen in het muziekleven in plaats van er zo’n beetje bij te lopen, dan zal heel anders dan tot nu toe moeten worden ingezet op repertoireontwikkeling”, zegt hij. Het vinden van een goede balans tussen, wat hij noemt, ‘artistieke hoogte en sociale breedte’ is wat Adams betreft de uitdaging voor de toekomst van de amateurblaasmuziek in Nederland. De KNMO heeft de volledige tekst van de verkenning Blaasmuziek: verleden, heden, toekomst in brochurevorm vervat. Het is het eerste in een reeks van publicaties die de koepelorganisaties gaat uitgeven.

 

Gepubliceerd: 01 DEC 2018 - 11:17
Laatste update: 02 DEC 2018 - 09:31