EXEMPEL actief op lokale basisschool

EXEMPEL actief op lokale basisschool

Basisschool ‘t Schrijverke in de wijk Maaspoort en Drumfanfare EXEMPEL werken samen en vormen een orkest met 22 leerlingen van groep 5/6. Dit orkest gaat optreden bij activiteiten in de wijk waarbij het verbinden van bewoners centraal staat.

In de tijd voor kerst zijn we meer gericht op samen zijn en gezelligheid. Toch is dit zeker niet vanzelfsprekend voor iedereen. “Op ’t Schrijverke zijn we ons daar zeer van bewust”, aldus Miriam Spijkers, directrice van deze school. “Daarom hebben we diverse initiatieven waarin goed burgerschap centraal staat”. Jong geleerd is oud gedaan, en goed voorbeeld doet goed volgen. De leerlingen worden niet alleen in de kerst periode, maar verdeeld over het jaar betrokken bij verschillende activiteiten met verbinden als gemeenschappelijk doel. Hierbij denken we aan uitvoeringen op ouderen centra, maar bijvoorbeeld ook aan Halloween of de aftrap van de kinderpostzegel week. Kleinschalige activiteiten met een verbindend karakter.

Dat we muziek als middel kiezen voor dit doel is niet toevallig. Muziek verbindt en muziek stimuleert op allerlei positieve manieren. Niet voor niets is Koningin Maxima heel actief in het bevorderen van muziekonderwijs onder kinderen. Binnen het programma van de basisscholen is muziek inmiddels weer een belangrijk onderdeel van het culturele lesprogramma geworden.
Drumfanfare EXEMPEL is actief in het samenwerken met scholen op gebied van muziek onderwijs. “Naast een fantastische hobby, is muziek maken ook erg leerzaam” zegt Anouk Pouwels (19), muzikante en vrijwilligster bij EXEMPEL en bijna afgestudeerd als onderwijs assistente. “We hebben bij EXEMPEL als doel om alle kinderen in Empel, Maaspoort en Groote Wielen in aanraking te laten komen met muziek maken”. ’t Schrijverke en basisschool ’t Wikveld in Empel zijn de eerste scholen waar deze samenwerking zijn vruchten afwerpt.
Deze week kregen de leerlingen van de blazersklas hun instrumenten uitgereikt. In twee workshops hebben alle kinderen van groep 5/6 kennis gemaakt met de instrumenten. Leerlingen die verder willen met de muziek lessen, hebben een motivatiebrief geschreven, en na een gesprek met de ouders zijn 4 trompetten, 5 trombones en maar liefst 13 saxen aangemeld voor het orkest. En of ze er zin in hebben? Dat zie je wel in de quotes en foto’s van de jonge muzikanten!

Wekelijks zal gezamenlijk worden gerepeteerd, en ook thuisstudie is onderdeel van het project. Begin 2019 staat al het eerste optreden voor publiek op het programma. Wilt u een optreden van deze jonge muzikanten bijwonen? Houd dan we website en social media van t Schrijverke en EXEMPEL in de gaten.
Naast muziekles op scholen verzorgt EXEMPEL volledige muziek opleiding door professionele docenten. De jongste kinderen vanaf ongeveer 5 jaar kunnen instromen bij de “Expeditie Rangers”, waarin spelenderwijs kennis gemaakt wordt met muziek maken. De volgende stap binnen Expeditie EXEMPEL is “Mini EXEMPEL” waarin leerlingen individueel of in kleine groepjes les krijgen op een instrument naar keuze (trompet, trombone, trommel, bariton of saxofoon). Naast de individuele lessen zal er ook een orkest worden samengesteld dat bestaat uit al deze muzikanten. Zij zullen samen, mét orkestbegeleider, kennis gaan maken met het muziek maken in een orkest. Op deze manier worden de leerlingen klaargestoomd om op den duur door te stromen naar Jong Exempel en daarna natuurlijk naar de Marchingband.

Tekst en foto: Aanlevering EXEMPEL.

Gepubliceerd: 12 DEC 2018 - 12:39