Fanfare en comedians op één podium

Fanfare en comedians op één podium

Fanfare Constantia uit Menaam zag na corona het ledental gevoelig teruglopen. De bezetting is te klein voor het spelen van het standaardrepertoire. Reden voor de regerend ONFK-kampioen in de tweede divisie om het over een andere boeg te gooien. Zaterdag 1 april trakteert Constantia het publiek op een bijzonder avondje uit. Tijdens een concert in de Gymzaal van Menaam komen de hafabra- en comedywereld samen op één podium met een mix van klassieke blaasmuziek en stand-up comedian.

Hoe zijn jullie op dit idee gekomen?
Boukje Houtsma, voorzitter van fanfare Constantia: “Als vereniging zoeken we vaak de samenwerking met artiesten. We vinden het leuk om buiten de gebaande paden te treden en proberen graag nieuwe concepten. Daarnaast varen we sinds dit seizoen een andere koers als vereniging. We hebben helaas te maken gehad met ledenverlies. In eerste instantie vulden we onze bezetting voor ieder concert aan met hulpen. Dit gaf echter veel stress. We merkten ook dat het repeteren met onvolledige bezetting demotiverend werkte voor onze leden. We hebben begin dit seizoen samengezeten en daar is uitgekomen dat we onze concerten voortaan zonder hulpen willen uitvoeren maar met aangepaste muziek. Geen grote fanfarewerken meer, maar muziek voor ensembles en muziek die echt op onze bezetting is geschreven. Tot op heden pakt dit heel goed uit! We hebben al een aantal mooie kortere concerten zonder pauze kunnen geven. Het leek ons, nu een halfjaar later, ook wel mooi om weer eens een avondvullend programma samen te stellen. Omdat ons eigen repertoire daarvoor nog niet toereikend is, zijn we gaan zoeken naar aanvulling van buitenaf. Al snel opperde iemand om er een stand-up comedian bij te vragen. Hier zijn we dan ook mee aan de slag gegaan en we zijn erg blij dat we drie leuke gasten mogen verwelkomen.”

Hoe zijn jullie in contact gekomen met stand-up comedians?
“Het vinden van een stand-up comedian of cabaretier was niet eenvoudig. Niemand van ons is bekend in het wereldje. We zijn creatief geweest in onze zoekstrategie. Uiteindelijk ontdekten we via Facebook dat Jacob Hiemstra lid is van Brassband Schoonhoven en de switch heeft gemaakt naar stand-up comedy. Dit wekte onze nieuwsgierigheid en dus zijn we gaan polsen of Jacob ook iets voor ons zou kunnen betekenen. Het bleek dat Jacob zelf ook al plannen had om iets te organiseren met muziek en comedy.”

Jacob, hoe ben je op dit idee gekomen?
“De afgelopen jaren heb ik zowel bij het A- en het B-orkest van Brassband Schoonhoven gespeeld op de es-bas. Tijdens corona mochten we niet repeteren en in die periode ben ik in aanraking gekomen met stand-up comedy. En dat beviel zo goed dat ik nu door heel Nederland optreed. Het spelen in een brassband staat even op een lager pitje. Maar ik speel op dit moment wel regelmatig comedy in theaters in combinatie met mijn es-bas.”

Een gat in de markt?
Jacob: “Ik denk dat er behoefte is aan nieuwe concepten in de hafabra-wereld, want het is naar mijn idee soms nog te conservatief. We hopen met dit concert een nieuwe doelgroep aan te boren en twee werelden, muziek en comedy, aan elkaar te verbinden. Ik neem twee talentvolle comedians mee. Erik Boddeüs en Vincent Matthijsse hebben onlangs nog prijzen gewonnen. En uiteraard neem ik de es-bas mee!”

Hoe ziet de avond eruit?
“De avond start traditioneel met fanfare(-ensemble) Constantia. Constantia zal diverse klassieke werken ten gehore brengen, waaronder Palladio van Karl Jenkins en Caprice Op. 1, No. 24 van Paganini. Ook laat Constantia een compositie op maat horen. Deze compositie is geschreven door Rob Goorhuis en door Constantia gewonnen als winnaar in de tweede divisie tijdens de ONFK in 2022. Ook zal de titel van het stuk deze avond bekend gemaakt worden. Na de pauze nemen de comedians de vloer over. Jacob en Constantia zullen daarnaast deze avond ook gezamenlijk optreden.”

Classic meets Comedy door fanfare Constantia uit Menaam en de comedians Jacob Hiemstra, Erik Boddeüs en Vincent Matthijsse | zaterdag 1 april, 20.00 uur | Gymzaal aan de Greatebuorren in Menaam | kaarten: info@constantia.nl


Op de foto: Es-bassist Jacob Hiemstra van Brassband Schoonhoven maakte een carrièreswitch.

Gepubliceerd: 29 MAA 2023 - 09:10