Fanfare legt brug met Utrechts koloniaal verleden

Fanfare legt brug met Utrechts koloniaal verleden

In de successerie Concert van de Week richt KNMO Klankwijzer de schijnwerper op concerten, presentaties en manifestaties met een opvallende artistieke invulling of een bijzondere aanleiding. In deze aflevering aandacht voor de muzikale theatervoorstelling Waar Zijn waarin het Zuilens Fanfare Corps komend weekeinde een gevoelig thema aankaart.

Ik verplaatste mij over continenten en werd verplaatst. Uitvaren, handelen, heersen. Hoe is het mogelijk? Daden zo ingrijpend, voelbaar tot in het heden, waar jij nu staat. Bepalen, bezitten, eigendom zijn, eigen zijn. Veerkracht, verzet, onafhankelijkheid. Over hoe mensen als Sibilla van Batavia en Eduard van Akaboa in Utrecht aankwamen, soms onvrijwillig, niet bekend onder hun eigen naam. Over ontmoetingen in de geschiedenis en een dialoog aangaan over gedeelde koloniale erfenis. Over hoe systemen uit het verleden doorwerken en slavernij is verweven met de stad Utrecht. In deze voorstelling schuiven muziek en spoken word het gordijn van tijd opzij en kijken verleden en heden elkaar in de ogen.

Slavernij
Op 30 juni 2023 is het 150 jaar geleden dat totslaafgemaakten hun vrijheid terugkregen en de slavernij officieel werd afgeschaft. Ook de stad Utrecht was nauw verbonden met koloniale handel en slavernij en profiteerde van deze opbrengsten. Om hierbij stil te staan presenteert het Zuilens Fanfare Corps op zaterdag 1 april en zondag 2 april een muzikale vertelling over het koloniale verleden van Utrecht. De fanfare zal het publiek samen met spoken word-artiest Jasper Albinus meenemen door een reis waar verschillende tijdsperspectieven elkaar in de ogen kijken. De voorstelling is ontwikkeld in samenwerking met regisseur en theatermaker Frank Irving en contrabassist en bandleider Vincent Henar, oprichter van FraFra Sound.

Stadswandelingen
Jasper Albinus vertelt: “In deze voorstelling laat ik mij inspireren door de stadswandelingen van Sporen van Slavernij Utrecht die theaterregisseur Frank Irving begeleidt. Tijdens het maakproces werk je met incomplete levensverhalen en archiefstukken die een beperkt beeld geven van hoe verzet in die tijd moet zijn geweest. Kunst is een brug tussen de historische feiten en onze gevoelswereld.” Vincent Henar vult aan: “In de voorstelling komt de kracht van muziek als drager van geschiedenis en cultuur sterk tot uiting. De van oorsprong Europese blaasmuziek heeft zich genesteld in de rest van de wereld, heeft zich vermengd met andere ritmes, heeft nieuwe gedaanten aangenomen en zich verder ontwikkeld tot nieuwe universele muzikale taal. Voor mij persoonlijk is het project niet een uitstapje, maar heeft het vooral een diepere betekenis. Het project overstijgt de stadsgrenzen van Utrecht, het kan overal in Nederland worden uitgevoerd. Het Zuilens Fanfare Corps ontpopt zich als voorloper op dit vlak, en bovendien gaan de makers op een respectvolle wijze om met dit beladen en controversieel thema.”

Projecten
Als enige fanfare in de stad Utrecht heeft het Zuilens Fanfare Corps een unieke positie, waarbij het orkest maatschappelijk relevant en eigentijdse projecten uitvoert. Eerdere producties van het Zuilens Fanfare Corps waren Wie was de Winter? (2018), Selma: een muzikale reis van Turkije tot Zuilen (2019) en Zucht van Zuilen (2020). In de foyer van ZIMIHC theater Stefanus is een expositie ingericht met achtergrondinformatie over het onderwerp van de voorstelling. Onder andere foto's en indrukken van orkestleden bij de stadswandeling Utrechts Koloniaal Verleden gegeven door stichting Tori Oso, werk van kunstenaar Isan Corinde, de uitwerkingen van de keuze van de muziekstukken en de personages van de voorstelling en verschillende boeken over het thema zoals Slavernij en de stad Utrecht, onder redactie van Nancy Jouwe, Matthijs Kuipers en Remco Raben dat als bron voor de voorstelling heeft gediend.

Muzikale theatervoorstelling Waar Zijn door het Zuilens Fanfare Corps | zaterdag 1 april, 20.00 uur en zondag 2 april, 15.00 uur | ZIMIHC theater Stefanus Utrecht | Kaarten: www.zfc-utrecht.nl 

Op de foto: Het Zuilens Fanfare Corps geeft in de nieuwe muzikale theatervoorstelling Waar Zijn het Utrechts koloniaal verleden een gezicht. 

Gepubliceerd: 29 MAA 2023 - 09:24
Laatste update: 29 MAA 2023 - 16:21