Fanfare op lijst Inventaris Immaterieel Erfgoed

Fanfare op lijst Inventaris Immaterieel Erfgoed

Het fanfareorkest is bijgeschreven op de lijst Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland.

De Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland bevat immaterieel erfgoed waarvan de erfgoedgemeenschap, groep of individu een borgingsplan heeft geschreven om het erfgoed toekomst te geven. Dat plan is nu door een onafhankelijke toetsingscommissie getoetst en goed bevonden.

Het initiatief om meer erkenning te krijgen voor de fanfare komt van de Stichting Centrum Repertoire Ontwikkeling Nederland (organisator van de Fanfare Repertoire- en Netwerkdagen). De stichting CRON meldde de fanfare als orkestvorm vorig jaar aan voor opname in het Netwerk Immaterieel Erfgoed Nederland. Dat is de eerste stap om bijgeschreven te kunnen worden op de lijst Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland. Stichting CRON is vervolgens aan de slag gegaan met het schrijven van een borgingsplan waarin aangegeven wordt hoe de aanvrager denkt de fanfare onder de aandacht te brengen en in stand te kunnen houden. Dat borgingsplan is nu door een onafhankelijke toetsingscommissie goedgekeurd waardoor de fanfare een plek heeft gekregen op de Inventaris Immaterieel Erfgoed. De commissie toetst iedere twee jaar of de in het borgingsplan omschreven borgingsacties worden nagekomen.

De bijschrijving betekent niet alleen erkenning voor het medium fanfare. Het kan ook deuren openen ter ondersteuning van de borgingsactiviteiten. Denk daarbij middelen voor de ontwikkeling van nieuw repertoire voor het fanfareorkest, maar ook aan acties om de maatschappelijke functie van de fanfare meer inhoud te geven.

Foto: FV Media Producties

KNMO Klankwijzer is hét nieuws- en informatieplatform van de instrumentale amateurmuziek. Schrijf je hieronder (oranje balk) in voor de gratis nieuwsbrief en je ontvangt ook de digitale nieuwskrant automatisch in je mailbox. Of like: https://www.facebook.com/klankwijzer

Gepubliceerd: 22 NOV 2021 - 19:49
Laatste update: 22 NOV 2021 - 20:00