Fanfaremuziek voor de echte fijnproever

Fanfaremuziek voor de echte fijnproever

In de successerie Concert van de Week richt KNMO Klankwijzer de schijnwerper op concerten, presentaties en manifestaties met een opvallende artistieke invulling of een bijzondere aanleiding. In deze aflevering zoomen we in op Fanfare Project Orkest 2024 op zaterdag 17 februari in De Flint in Amersfoort.

TEKST: ONZE REDACTIE - FOTO: AANLEVERING FANFARE PROJECT ORKEST

Een programma ten gehore brengen waarin altijd een ode gebracht wordt aan het bestaande fanfarerepertoire, maar waarbij ook nieuwe muziekstukken aan bod komen, die een toevoeging zijn voor de repertoirelijst van de fanfare als orkestvorm. Dat is het doel dat de initiatiefnemers van de Stichting Fanfare Project Orkest voor ogen hebben. Voor de derde editie op 17 februari in Amersfoort hebben ruim tachtig muzikanten uit het hele land in vier repetitiedagen gewerkt aan een uitdagend programma. Net zoals de voorgaande twee afleveringen staat het orkest ook dit jaar weer onder leiding van Vincent Verhage en Daan Voorburg. Op de lessenaar staan onder andere de werken De Verschrikkingen van het IJs en de Duisternis van Harrie Janssen en The Eagles of Snowdon van Leon Vliex. Daarnaast zullen er drie stukken hun première voor fanfare beleven, onder andere het stuk High Wire van de Amerikaanse componist John Mackey. Dit jaar zal voor het eerst een externe solist te bewonderen zijn. Toptubaïst Luc Geraats zet met begeleiding van het orkest de tuba in de etalage als fantastisch solo-instrument.

ONTBERINGEN
Het werk van Harrie Janssen is geïnspireerd op het boek Die Schrecken des Eises und der Finsternis waarin de Oostenrijkse schrijver Christoph Ransmayr verhaalt over de Oostenrijks-Hongaarse Noordpoolexpeditie van Julius von Payer en Carl Weyprecht in 1872. Tijdens deze boottocht vol ontberingen ontdekten de avonturiers in het meest noordelijke puntje van Europa de archipel Frans Jozefland. Janssens schreef het werk voor het Gelders Fanfare Orkest voor hun deelname aan het Wereld Muziek Concours 2013. The Eagles of Snowdon van Leon Vliex beschrijft hoe volgens de legende van het kustplaatsje Snowdown in Wales de adelaren de orakels zijn van oorlog of vrede en van triomf of rampspoed.

CORONA
Het Fanfare Project Orkest is ontstaan in 2021 in de periode dat het voor orkesten door de coronapandemie vrijwel onmogelijk was om doordeweeks te repeteren. De initiatiefnemers Daan Voorburg en Jord Spruyt gingen op zoek naar alternatieven en vonden een manier om op verantwoorde wijze toch nog samen muziek te maken in een goed bezet orkest. Het eerste project werd afgesloten met een opnamesessie in een gymzaal waarbij de muzikanten op 1,5 meter afstand van elkaar zaten. Dat smaakte naar meer. Twee jaar later debuteerde het projectorkest in de Sint Franciscus Xaveriuskerk in Amersfoort voor een 200-koppig publiek. Inmiddels is de Stichting Fanfare ‘Project Orkest’ opgericht met als doel om op jaarlijkse basis een project te organiseren. De stichting wil muzikanten uit het hele land met elkaar in verbinding brengen. Daarnaast wil het orkest een nieuw en innoverend programma ten gehore brengen, waar juist ook een ode gebracht wordt aan het bestaande fanfarerepertoire. Afgelopen jaren stonden stukken zoals New Life van Maurice Hamers en Ostinati van Jan Van der Roost op de lessenaar, maar ook gloednieuwe werken van de componisten Robbert Vos en Geert Jan Kroon.

WEEKEND
De repetities worden altijd in het weekend gehouden zodat het project niet in de weg zit met de eigen verenigingen van projectleden! De repetitieperiode bestaat uit vier repetitiedagen van 10.00 tot 16.00 uur. Deelname staat open voor muzikanten van alle leeftijden die op hoog niveau in korte tijd een concert willen instuderen.

Fanfare Project Orkest 2024 o.l.v. Vincent Verhage en Daan Voorburg | zaterdag 17 februari, 20.00 uur | Theater de Flint in Amersfoort | kaarten: www.fanfareprojectorkest.nl/kaarten  

Op de foto: Muzikanten uit alle delen van het land repeteren voor Fanfare Project Orkest 2024.

Wil je jouw concert of activiteit ook zo uitvoering belicht zien op het multimediale platform KNMO Klankwijzer? Informeer naar de mogelijkheden via redactie@klankwijzer.nl.  

Gepubliceerd: 07 FEB 2024 - 15:14
Laatste update: 15 FEB 2024 - 12:18