Festival op Oldehoofsterkerkhof wil boost geven aan amateurmuziek

Festival op Oldehoofsterkerkhof wil boost geven aan amateurmuziek

De tweede editie van Grutsk moet zaterdag (18 juni) een boost geven aan de Friese amateurmuziek. Op het Oldehoofsterkerkhof laten honderden – voornamelijk Friese - amateurmuzikanten zien en horen op wat voor hoog niveau er in het Noorden wordt gemusiceerd. Met Grutsk krijgen deze muzikanten een podium, waarmee men zich kan presenteren aan het grote publiek. De boost komt op een moment na twee zware coronajaren, waarin veel muziekverenigingen vrijwel stil hebben gestaan. Het festivalterrein is gratis toegankelijk.

Inmiddels kunnen de muziek- en andere amateurkunstverenigingen weer volop repeteren en optreden. Daar spelen de stichting Proud Event en de Organisatie van Muziekverenigingen in Fryslân (OMF) op in met een nieuwe editie van Grutsk. De eerste editie van Grutsk trok in het Culturele Hoofdstadjaar vele duizenden bezoekers. “Het succes van deze eerste editie smaakte voor veel verenigingen naar meer”, zegt artistiek leider Piet van Houten.

Uitstel door corona
Ook de tweede editie van Grutsk is al een aantal keren uitgesteld vanwege de coronacrisis. “We zijn blij dat het uiteindelijk gelukt is om dit jaar een mooi festival te kunnen realiseren, in hartje Leeuwarden”, zegt Van Houten. “De sector heeft écht een zware tijd achter de rug. Het is heel fijn dat we deze verenigingen nu een groots podium kunnen bieden. Een podium waarop ze het grote publiek kunnen laten zien dat ze nog bestaan. We doen dat wel op een geheel eigen wijze, want Grutsk zit vol met crossovers tussen amateurmusici en professionele acts. De toegang tot Grutsk is helemaal gratis en dat kunnen we doen dankzij de steun van een groot aantal fondsen en een bijdrage van het Iepen Mienskipsfûns van de provincie.”

The Battle
Hoofdonderdeel is The Battle: de eerste openbare wedstrijd in Nederland met drumbattles. Vijf slagwerkgroepen uit het Noorden gaan de strijd met elkaar aan tijdens meerdere battles. De voorrondes vinden ’s middags plaats. De grote finale is ’s avonds.

Middag- en avondprogramma
Het festival begint op zaterdag 18 juni rond 13:00 uur. Naast de voorrondes van The Battle zijn er ook concerten van Brassband Fryslan, Slagwerkensemble Oranje Bolsward en de Jouster Fanfare. Tijdens het middagprogramma laten Jong Pasveer Leeuwarden en Jong Advendo Sneek hun WMC-show zien. ’s Avonds is er vanaf 19:30 uur een slotshow met concerten van Brassband De Bazuin Oenkerk en zangeres Jody Berghuis. Showband Takostu Stiens geeft een demonstratie. Na de grote finale van The Battle is er nog een concert en crossover van Bigband Want2Swing en Elske DeWall.

Meer informatie
Toegang tot het festivalterrein is gratis. Er is de mogelijkheid om te genieten van een hapje en drankje. Meer informatie over het tijdsschema is te vinden op www.grutsk.fr. 

 

Gepubliceerd: 17 JUN 2022 - 12:05
Laatste update: 17 JUN 2022 - 12:24