Frans-Aert Burghgraef nieuwe dirigent van KMKJWF

Frans-Aert Burghgraef nieuwe dirigent van KMKJWF

Frans-Aert Burghgraef volgt per oktober 2023 chef-dirigent majoor Tijmen Botma op bij de Koninklijke Militaire Kapel ‘Johan Willem Friso’ (KMKJWF).

Frans-Aert Burghgraef heeft een rijke en veelzijdige achtergrond in de blaasmuziek. Hij begon zijn muzikale loopbaan als euphoniumspeler bij de Provinciale Brassband Groningen. Ook leidde hij al op jonge leeftijd Soli Brass naar de Nederlandse brassbandtitel. Na zijn studie heeft hij zich snel onderscheiden als een van de meest getalenteerde dirigenten van zijn generatie.

Hij studeerde euphonium en orkestdirectie aan de conservatoria van Groningen en Utrecht. Als euphoniumspeler speelde hij jarenlang bij de Marinierskapel der Koninklijke Marine en hij volgde directie-masterclasses bij onder anderen Bernard Haitink en Edo de Waart.

In 2019 debuteerde Frans-Aert bij het Radio Filharmonisch Orkest en maakte zijn opwachting bij onder meer de Marinierskapel der Koninklijke Marine, het Residentie Orkest, het Noord-Nederlands Orkest, de Philharmonie Zuid Nederland, het Phion, het Rotterdams Philharmonisch Orkest, Luzern Symphony Orchestra en Orquestra Sinfónica de Galicia.

De KMKJWF is één van de drie professionele militaire harmonieorkesten van de Nederlandse krijgsmacht. De kapel verzorgt de muziek bij militaire ceremonies en staatsaangelegenheden. Bij
de concerten staat het muzikaal erfgoed hoog in het vaandel. De KMKJWF is onderdeel van de Koninklijke Landmacht en bestaat uit 53 professionele musici. In 2005 fuseerden de oudste professionele harmonieorkesten van Nederland, de Koninklijke Militaire Kapel uit Den Haag en de Johan Willem Friso Kapel uit Assen tot het orkest KMKJWF.

De KMKJWF speelt zoveel mogelijk origineel repertoire maar ook eigen versies van klassieke, lichte- en filmmuziek. Tijdens concerten wisselen diverse stijlen elkaar af. Naast bestaand repertoire laat de KMKJWF nieuwe muziek componeren om ook in de toekomst origineel repertoire te kunnen blijven spelen.

De huidige chef-dirigent majoor Tijmen Botma gaat medio 2024 met Functioneel Leeftijds Ontslag (FLO)

Foto: ©ī¸Merlijn Doomernik.

Gepubliceerd: 06 JUL 2023 - 19:31
Laatste update: 06 JUL 2023 - 19:41