Friese muziekverenigingen samen aan de slag

Friese muziekverenigingen samen aan de slag

De Organisatie van Muziekverenigingen in Fryslân is gestart met een eerste serie workshops in het kader van het plan Van krimp naar groei. In Leeuwarden kwam een groot aantal muziekverenigingen bijeen om kennis uit te wisselen.

Onderwerpen die aan bod kwamen waren Communicatie en Geldwerving/Bedrijfspartnership. De bijeenkomst is een eerste van een serie workshops waarbij verschillende onderwerpen op de agenda staan. De onderwerpen sluiten aan op de uitdagingen waar de muziekverenigingen tegenwoordig mee te maken hebben. Welke rol speelt de vereniging in het dorp of de regio en hoe verbeter je het imago, hoe werf je nieuwe leden en hoe houd je die vast, hoe creëer je ondanks stijgende kosten en dalende inkomsten een stabiele financiële basis, welk verhaal vertelt de muziek en hoe zorgen we voor een daadkrachtig bestuur. Iedere vereniging worstelt meestal afzonderlijk met dezelfde onderwerpen. Samenwerken kan worden ervaren als een bedreiging maar het creëert vooral nieuwe mogelijkheden. Samen sta je sterker richting de politiek, kan je krachten bundelen bij educatie en andere activiteiten en ben je zichtbaarder.

Een muziekvereniging is een prachtige vorm van met elkaar omgaan waarbij de bakker en de bankdirecteur, oud en jong met elkaar samenwerken. Het zorgt voor verbindingen over sociale en leeftijdsgrenzen heen. Omdat de beleving van muziek en de actieve beoefening van onschatbare waarde zijn en omdat het aantal muzikanten juist afneemt heeft de OMF een aanjager aangesteld voor het project Van krimp naar groei. Deze aanjager is Jan-Willem van Kruyssen, hij is tevens organisator van de workshop Geldwerving en Bedrijfspartnership. Wini Weidenaar verzorgde de workshop Communicatie met als doel de PR van de verenigingen te verbeteren en tot specifieke concepten te komen.

De reacties van de aanwezige verenigingen waren erg positief. Er was veel ruimte om niet alleen de knelpunten maar ook de successen te delen. Er werd genetwerkt en de gastverenigingen Pasveer en Soli Brass gaven letterlijk en figuurlijk een kijkje in hun keuken. Met veel nieuwe indrukken en inspiratie gingen de verenigingen huiswaarts.
Voor de OMF-leden die deze workshops hebben gemist; er is nog een herkansing op zaterdag 9 maart in Kunstencentrum Atrium, Oud Kerkhof 11, 8601 EE Sneek. Wees er snel bij, er zijn nog maar enkele plaatsen beschikbaar. Aanmelden via: adragtsma@omfryslan.nl.

Foto: Pasveerkorpsen was gastvereniging van de workshop. 

Schrijf je hieronder (oranje balk) in voor de KNMO Klankwijzer Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het nieuws uit de amateurmuziekwereld.

Gepubliceerd: 27 FEB 2019 - 09:08
Laatste update: 27 FEB 2019 - 10:35