Futureproof: congres voor, door en over jeugd 

Futureproof: congres voor, door en over jeugd 

Futureproof: samen met de jeugd. Dat is op 16 oktober het thema van een congres over jeugd betrekken bij bestuurlijke zaken binnen de muziekvereniging. De workshopdag in Fontys Academy of Music and Performing Arts Tilburg is een coproductie van de Brabantse Bond van Muziekverenigingen, het Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst en Musidesk Rijnbrink met ondersteuning van de Provincie Noord-Brabant.

Samenwerking met de jeugd maakt dat je vereniging groeit tot een levendige en toekomstbestendige organisatie. In de jeugdorkesten, opleiding en de jeugdcommissies is het vanzelfsprekend om aandacht te hebben voor de jeugd. Maar wist je ook dat het betrekken van de jeugd bij het bestuur, de commissies en het reilen en zeilen van de jeugdorkesten ontzettend veel oplevert voor je vereniging? Geef de jeugd de ruimte en ze krijgt vleugels. Kom naar deze dag voor, door en over jeugd en ontdek wat er allemaal mogelijk is!

De dag is bedoeld voor bestuurders en commissieleden van muziekverenigingen, dirigenten van jeugdorkesten en muzikanten in jeugdorkesten. De programmaonderdelen zijn afgestemd op verschillende doelgroepen. Medewerking verlenen Ivo Kouwenhoven (keynotespreker & workshops voor bestuurders), Johan Smeulders (praktijkworkshops voor dirigenten, workshop programmeren in samenwerking met Musidesk Rijnbrink), LKCA (workshop voor bestuurders), muziekdocente en BBM-bestuurslid Sanne Oreel en vlogger Teun Peters.

Programma voor bestuurders en commissieleden
Ivo Kouwenhoven geeft het startschot van Futureproof voor bestuurders en dirigenten met zijn lezing Hoe houd je jeugd bij je vereniging? Hij gaat daarna in gesprek met de bestuurders en commissieleden over de vragen die bij hen leven. Het LKCA deelt zijn kennis en ervaring over muziekopleidingen binnen je vereniging. Wat betekent het werken met een eigen opleiding voor je bestuur en commissies? Hoe bevorder je kwaliteit en bevorder je speelplezier en de eigen betrokkenheid van de leerlingen?
Onder leiding van Ivo Kouwenhoven vertellen drie jonge bestuurders van muziekverenigingen over hun ervaringen. Nienke Pasmans van Heide Echo Knegsel, Bram van Genechten van Asterius Oisterwijk en Luuk Meeuwis van het Brabants jeugd Project Orkest hebben in hun eigen vereniging inmiddels de nodige ervaring als bestuurs- en commissielid. Samen met Ivo gaan zij op zoek naar de succesfactoren die ook voor jouw vereniging van toepassing kunnen zijn. De dag voor bestuurs- en commissieleden wordt afgesloten met het resultaat van de workshop Plan je project met Sanne. Jeugdleden hebben gedurende het congres geleerd hun eigen ideeën uit te werken tot een project voor hun vereniging en vertellen wat ze hiervan opgestoken hebben.

Programma voor jeugdleden
Ook voor de jeugdleden zelf zijn er activiteiten. Vlogger Teun Peters legt uit hoe vloggen een toffe manier is om je vereniging op de kaart te zetten voor een jonge doelgroep. De inhoud van die vlogs wordt natuurlijk door jonge leden zelf gemaakt. Teun Peters is een professionele vlogger met veel ervaring in het doorgeven van zijn kunst aan jongeren.
Jeugdleden barsten van de goede ideeën en ze hebben er niet veel voor nodig om die ideeën om te zetten in concrete plannen voor een mooi project. Tijdens de workshop Plan je project zet Sanne Oreel haar ervaring in om met jeugdleden van een idee tot een uiteindelijk project te komen. In deze workshops is plek voor 25 deelnemers tot 18 jaar.

Programma voor dirigenten
Dirigenten gaan aan de slag met de specifieke aspecten van het dirigeren van een jeugdorkest. Johan Smeulders neemt je deze dag mee in zijn benadering. Positief communiceren - activeren en enthousiasmeren - betrokkenheid stimuleren en niet te vergeten goed programmeren zijn de invalshoeken waar je de hele dag mee zult werken. Johan coacht de actieve deelnemers in de praktijk met een heus jeugdorkest samengesteld uit jeugdleden van JooP uit Boxtel, Pro Honore et Virtute uit Son en Breugel, en O&U Beek en Donk. Samen met de senior adviseurs van Musidesk wordt ook gekeken naar goed repertoire voor jeugdorkesten.

Tickets
Tickets voor de programma’s van de verschillende doelgroepen zijn te bestellen via: https://www.brabantse-muziekbond.nl/webshop. 

KNMO Klankwijzer is hét nieuws- en informatieplatform van de instrumentale amateurmuziek. Schrijf je hieronder (oranje balk) in voor de gratis nieuwsbrief en je ontvangt ook de digitale nieuwskrant automatisch in je mailbox. Of like: https://www.klankwijzer.com/klankwijzer

Gepubliceerd: 15 JUL 2021 - 09:55
Laatste update: 17 JUL 2021 - 13:58