Gaaf beeld van de fanfare

De coronacrisis zette fanfare Sint Joseph uit Merkelbeek aan het denken hoe bij gebrek aan optredens en ledenwerfacties toch de achterban bereikt kon worden. Dat bracht muzikante en bestuurslid Esmee Rademackers (21) op het idee om een videoclip op te nemen.

The Sound of Silence is geen doorsnee filmpje over een muziekvereniging, maar een gave clip die laat zien dat een fanfare tot veel meer in staat is dan de buitenwereld meestal voor ogen heeft. “We krijgen van basisschoolkids vaker te horen dat wij ‘dat groepje zijn dat zo saai over de straat loopt bij de Eerste Heilige Communie van de schoolkinderen”, vertelt Esmee. “We zijn als muziekvereniging natuurlijk tot veel meer in staat dan alleen dit. We hopen met deze videoclip de jeugd te laten zien dat we naast marcheren ook vette projecten kunnen doen. We hopen zo een wat grotere toestroom vanuit de basisschool te krijgen.”

De studente taalwetenschap, journalistiek en kunstgeschiedenis aan het University College Utrecht had een videoclip voor ogen die de fanfare toont in urban vibes en een bijzondere choreografie. Een project waarin diverse artistieke sectoren (film, choreografie, muziek en fotografie) samenkomen. Esmee: “W zijn van de standaard positionering van een korps afgeweken. We hebben verschillende shots gebruikt waarin onze leden in uniekere opstelling staan, soms draaien op de plek of waarin het korps een doolhof creëert voor onze ‘mystery girl’. De urban vibes vind je vooral terug in de locatie die wij hebben gebruikt, de nabewerking van de video en het feit dat wij niet in uniform gekleed zijn maar in ‘zwart chique’.”

De vereniging wil laten zien dat een fanfare niet perse een stoffig korps is, maar ook hele gave projecten kan doen. “Ondanks dat wij als fanfare Sint Joseph een standaard fanfarekorps zijn dat kerkmissen en processies opluistert, zijn wij ook in staat de coolere kant van muziek maken neer te zetten. Toen ik het idee moest voorstellen aan het bestuur heb ik uren op YouTube gezocht naar een voorbeeld, maar dat is niet te vinden. Wellicht dat ook andere verenigingen van deze clip gebruik kunnen maken om een ander beeld neer te zetten van een fanfare.”

Gepubliceerd: 19 MAA 2022 - 10:01
Laatste update: 19 MAA 2022 - 11:29