Galaconcert met Queen en première

Galaconcert met Queen en première

In de successerie Concert van de Week richt KNMO Klankwijzer de schijnwerper op concerten, presentaties en manifestaties met een opvallende artistieke invulling of een bijzondere aanleiding. In deze aflevering zoomen we in op het galaconcert Queen Experience ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van Harmonieorkest Vleuten (HOV) op zaterdag 8 juni in TivoliVredenburg Utrecht.

FOTO: GER WIJTSMA PHOTOTEC.NL

Een groot werk met voldoende muzikale uitdaging voor het hele orkest en dat een breed publiek aanspreekt. Op basis van deze optelsom viel de keuze voor de muzikale invulling van het jubileumconcert van HOV op The Queen Symfonie. Zaterdag 8 juni gaat het gebeuren. Samen met het 110 leden tellende Toonkunstkoor Utrecht brengt het jubilerende harmonieorkest onder leiding van Arjan Gaasbeek het 55 minuten durende meesterwerk in de grote zaal van TivoliVredenburg tot klinken. De muzikale erfenis van Freddie Mercury leeft voort in dit monumentale concertwerk, gecomponeerd door Tolga Kashif. Herkenbare thema’s uit het karakteristieke rock-repertoire van Queen vormen de kapstok voor deze zesdelige symfonie. De grootschalige compositie wordt uitgevoerd in een uitgebreide bezetting met orkest en koor, en solisten op viool, cello, harp en piano.

WERELDPREMIÈRE
Maar dat is nog niet alles. Al snel kwam het idee op tafel om als tastbare blijvende herinnering aan het jubileum een compositie te laten schrijven. Dit werk moest iets bijzonders zijn. Een toevoeging aan reeds bestaand repertoire, zodat ook andere verenigingen er gebruik van kunnen maken. En dus opent HOV het galaconcert met een heuse wereldprimeur. In opdracht van het jubilerende orkest schreef Dennis Hazenoot Symphony no. 1 To Wonder and Excitement. HOV-A heeft eerder het werk Dechargé van Dennis Hazenoot uitgevoerd. Aangezien talentontwikkeling en jonge mensen een kans geven bij HOV hoog in het vaandel staan, viel de keuze niet op een gevestigde naam, maar op jong aanstormend talent. Hazenoot schreef eerder voor ESGM Quadrivium Eindhoven een groot concertwerk dat bij dirigent Arjan Gaasbeek nog in het geheugen zat.

KRACHT
Symphony no. 1 To Wonder and Excitement (and Choir, ad libitum) verwijst naar de kracht van Harmonieorkest Vleuten: een ambitieuze vereniging die vooruitstrevende concerten en samenwerkingen met popartiesten net zo makkelijk speelt als traditioneler repertoire. De energie die de vereniging uitstraalt en de muzikale nieuwsgierigheid vormden de basis voor het werk. Dit gaat hand in hand met de balans tussen traditie en vernieuwing. De traditie is vooral terug te vinden in de vorm. Het stuk bestaat uit de gebruikelijke vier delen die in de basis de bijbehorende klassieke vormschema's volgen: Introductie & Allegro moderato (in sonatevorm), Adagio: Molto tranquillo, Scherzo: Allegro scherzando & Trio: Allegretto giocoso en Finale: Misterioso & Presto con spirito. Deze klassieke structuren worden echter ingevuld met frisse melodieën, ritmes, akkoorden en klankkleuren die zijn geïnspireerd door muziek uit de meest uiteenlopende genres: van wereldmuziek tot elektronica en van minimal music tot heavy metal. De verschillende stijlen worden niet tegenover elkaar geplaatst, maar gefuseerd; net zoals de verfrissende muzikale inhoud wordt gefuseerd met de klassieke structuur. De componist heeft het voor de The Queen Symfonie toch al aanwezige koor ook in zijn stuk een (optionele) rol gegeven. Maar het werk kan ook prima zonder koor worden uitgevoerd. “Naast het hand in hand laten gaan van traditie en evolutie, was het mijn doel een compositie te schrijven met veel speelplezier voor de musici, veel luisterplezier voor het publiek en een algemeen gevoel van verwondering”, legt Hazenoot uit. “Dit gevoel van verwondering verwijst naar zowel de missie van HOV, als het plezier waarmee ik aan dit stuk heb gewerkt.” In dat streven lijkt de componist te zijn geslaagd. Het is een stuk waaraan de muzikanten tijdens de repetities veel speelplezier beleven. “Er gebeurt ongelofelijk veel in deze compositie”, aldus de leden van HOV. “Het zal ongetwijfeld ook voor het publiek een belevenis zijn waar vol verwondering naar zal worden geluisterd.”

LADING
Voor iedere Utrechtse muzikant heeft een concert in de grote zaal van TivoliVredenburg een bijzondere lading. Zeker als het daarbij gaat om een groots en muzikaal uitdagend programma. Er zijn veel leden betrokken geweest bij de brainstorm voor de opdrachtcompositie en het totale programma van het concert. “We hopen een gedenkwaardig concert te geven waar orkest en vereniging met trots op kunnen terugkijken en waar nog lang over wordt gesproken. Het is voor ons het artistieke hoogtepunt van het jubileumjaar. Verder hopen we op een breed publiek waarbij we onder andere door de samenwerking met het grote en gerenommeerde Toonkunstkoor Utrecht ook andere publieksgroepen willen bereiken. Met de nieuwe compositie komt er een fantastisch nieuw werk beschikbaar voor harmonieorkesten in Nederland en daarbuiten.”

Praktisch
Gala Concert Queen Experience door Harmonieorkest Vleuten o.l.v. Arjan Gaasbeek en Toonkunstkoor Utrecht | zaterdag 8 juni, 20.15 uur (inleiding vanaf 19.40 uur) | TivoliVredenburg Utrecht | kaarten klik HIER.

Foto: Harmonieorkest Vleuten (HOV) pakt voor het jubileumconcert uit met The Queen Symfonie.

Wil je jouw concert of activiteit ook zo uitvoering belicht zien op het multimediale platform KNMO Klankwijzer? Informeer naar de mogelijkheden via redactie@klankwijzer.nl

Gepubliceerd: 15 MEI 2024 - 10:20
Laatste update: 15 MEI 2024 - 11:08