Geert Mooren na 35 jaar weg in Sambeek

Geert Mooren na 35 jaar weg in Sambeek

Geert Mooren uit Meerlo neemt na 35 jaar afscheid als dirigent van harmonieorkest Semper Unitas uit Sambeek. “Het is een zeer lastige maar wel bewuste beslissing geweest”, zegt Mooren. “De verhoudingen zijn nog steeds prima maar ik merk dat het met name ook door de maatschappelijke veranderingen veel energie kost om het topniveau van zo’n vereniging vast te houden.”

Mooren begon in Sambeek toen het orkest met 53 muzikanten uitkwam in de toenmalige afdeling uitmuntendheid (derde divisie). In recordtijd leidde hij de vereniging naar de superieure afdeling (eerste divisie) en werden diverse landstitels in de wacht gesleept. Ook dirigeerde hij tal van grote concerten zoals een uitvoering van de Carmina Burana in 2018. Onder leiding van Geert Mooren maakte het orkest concertreizen naar onder meer Barcelona, Wenen (met een optreden in de Musiverein ), Salzburg, Berlijn, Luxemburg en Leipzig. Inmiddels is de bezetting uitgegroeid naar 85 leden en speelt Semper Unitas in de concertdivisie

Ook zijn vrouw Gertie, soloklarinettiste en concertmeester, neemt na het kerstconcert na 43 jaar lidmaatschap afscheid. Mooren: “Na al die jaren ben je vergroeid met de vereniging en is loslaten heel moeilijk. Het gaat nog steeds prima met de harmonie en de verhoudingen zijn na al die jaren nog steeds buitengewoon goed. Toch merken we wel dat het steeds moeilijker wordt om zo’n vereniging overeind te houden. Verder hebben we beiden drukke banen en willen we vooral in de weekenden iets meer lucht.”

Mooren is behalve in Sambeek ook dirigent bij Symfonisch Blaasorkest Drunen, Koninklijke Harmonie Horst en fanfare Vriendenkring Overloon. Het nieuws over het afscheid sloeg bij de leden in als een bom en leidde tot emotionele reacties. “Men had het niet verwacht. We hebben met Sambeek werkelijk alles bereikt wat wenselijk was. Het is echt een successtory geweest.”

Semper Unitas houdt van woensdag 16 t/m zaterdag 19 oktober in het Hoogkoor te Boxmeer de 4de editie van de RABO Music Sensation. Deze spectaculaire spetterende show met 200 muzikanten, zangers en acteurs trekt bijna 5000 bezoekers. Geert Mooren tekent voor de muzikale leiding, zijn vrouw Gertie regisseert de voorstellingen. Daarna wordt toegewerkt naar het kerstconcert dat geheel in het teken zal staan van het afscheid. Mooren: “Het is en was een ongelooflijk mooie tijd waar we enorm van genoten hebben.”

KNMO Klankwijzer is het NU.nl van de instrumentale amateurmuziek. Schrijf je hieronder (oranje balk) in voor de gratis nieuwsbrief en je ontvangt ook de digitale nieuwskrant automatisch in je mailbox. Of like: https://www.facebook.com/klankwijzer/

Gepubliceerd: 06 SEP 2019 - 18:53