Gelderse toporkesten op podium van Musis

Gelderse toporkesten op podium van Musis

In de successerie Concert van de Week richt KNMO Klankwijzer de schijnwerper op concerten, presentaties en manifestaties met een opvallende artistieke invulling of een bijzondere aanleiding. In deze aflevering aandacht voor het gezamenlijke concert van Philharmonie Gelre en Harmonie Koningin Wilhelmina Wamel op zondag 13 november in Musis Arnhem

Two armed men… and world peace is de titel van het dubbelconcert in de Arnhemse muziektempel. Een opschrift dat verwijst naar de huidige gespannen situatie in de wereld. Ook het programma dat de beide Gelderse toporkesten voor dit concert hebben samengesteld haakt in op de huidige tijd. Philharmonie Gelre heeft Arnhem als thuisbasis. Voor dit regionale orkest past dit concert in een lange traditie van jaarlijkse concerten in Musis. Dit jaar staat muziek van Reed en Kodály op het programma. De opera Háry János, waaruit Philharmonie Gelre onder leiding van Michael Engelbrecht de zesdelige orkestsuite speelt, is gebaseerd op het sprookjesachtige Hongaarse verhaal van de soldaat Háry János en diens zijn fictieve heldendaden tijdens een napoleontische oorlog. In dit avontuurlijke werk speelt de cimbalom, een traditioneel en zeldzaam snaarinstrument, een belangrijke rol. Het wordt bespeeld door Dani Luca, een van de weinige cimbalisten in Nederland. Muziek die u meevoert naar hoogvlaktes van de Kaukasus is Armenian Dances II. Dit werk, gebaseerd op Armeense volksliederen uit de collectie van de Armeens ethnomusicoloog Komitas Vardapet (1869–1935), is minder vaak uitgevoerd dan Reeds eerste Armeense Dansen, maar zeker zo mooi en wervelend.

Missie
Harmonie Koningin Wilhelmina uit Wamel is een orkest met een opzettelijk kleine bezetting dat streeft naar een transparante vorm van musiceren. Een missie van dirigent Willem van Zee en zijn orkest is weinig gehoorde werken ten gehore te brengen. Het werk L'Homme Armé (‘De gewapende man’) is gebaseerd op het beroemde thema met dezelfde naam dat in de renaissance bekend werd dankzij vooral Josquin des Prez. Christopher Marshall schreef een bijzondere bewerking voor symfonisch blaasorkest. In het prachtige I Shall Love But Thee van Jan Van der Roost begeleidt het orkest de sopraan Tineke Roseboom. De componist schreef werk ter gelegenheid van de bruiloft van zijn jongste zoon. Teksten van William Shakespeare inspireerden Van der Roost tot het componeren van diepzinnige en aansprekende muziek in de stijl van de grote meesters, zoals Henry Purcell en Georg Friedrich Händel. Met de Hymn for World Peace wil David Maslanka uitdragen dat om wereldvrede te realiseren, de eerste stap is dat we er als individuen om vragen. Te beginnen bij muzikanten, want muziek maken opent harten en schept rust in individuen en gemeenschappen.

Two armed men… and world peace door Philharmonie Gelre en Harmonie Koningin Wilhelmina Wamel | Zondag 13 november, 15.00 uur | Muzenzaal Musis Arnhem | Kaarten: https://www.musisenstadstheater.nl/programma/two-armed-men-and-world-peace/7200 

Op de foto: Philharmonie Gelre spelt onder leiding van Michael Engelbrecht de zesdelige orkestsuite uit de opera Háry János.

Foto©️: Rinus Baak.

Gepubliceerd: 01 NOV 2022 - 19:50
Laatste update: 09 NOV 2022 - 10:23