Geluk en verdriet liggen bijeen in Terug naar Rowwen (Christiaan) Hèze

Geluk en verdriet liggen bijeen in Terug naar Rowwen (Christiaan) Hèze

In de successerie Concert van de Week richt KNMO Klankwijzer de schijnwerper op concerten, presentaties en manifestaties met een opvallende artistieke invulling of een bijzondere aanleiding. In deze editie zetten we de spots op de voorstelling Terug naar Rowwen (Christiaan) Hèze die Muziekvereniging St. Caecilia uit America en Peggy’s Productiehuis komend weekeinde vijf keer op de planken zetten van Schouwburg Venray. Wie nog een kaartje wil bemachtigen, vist achter het net. Alle voorstellingen zijn al geruime tijd uitverkocht.

Tekst: Onze redactie - Foto: Mijntje Wismans

Wie America zegt, zegt Rowwen Hèze. Al bijna veertig jaar toert deze Limburgse band met een repertoire van gevoelige ballads tot snellere tex-mex- en folknummers in het Horster dialect door het hele land. Maar waar komt die naam eigenlijk vandaan? Dat is de rode draad in de voorstelling Terug naar Rowwen (Christiaan) Hèze van Muziekvereniging St. Caecilia uit America.

Eenzaam
Het verhaal gaat over de jonge Christiaan Hesen, die met het verstrijken van de tijd steeds meer op d’n Rowwe begint te lijken. Christiaan moet aan de slag met het ontginnen van de Peel en leidt een eenzaam bestaan. Gelukkig heeft hij een goede vriend waar hij altijd bij terecht kan, een mysterieuze verschijning genaamd Walteck. Helaas krijgt d’n Rowwe het verdriet uit zijn verleden niet verwerkt en zoekt zijn heil in de drank. Het dorp wil hem wegjagen, maar tegelijk heeft d’n Rowwe bijzondere krachten waarmee hij bijvoorbeeld vee kan genezen. Zal het dorp uiteindelijk toch achter hem staan en zal d'n Rowwe zijn krachten voor het goede blijven gebruiken? Het verhaal is gebaseerd op het boek Icoon van Jan Philipsen, voormalig basgitarist van de band.

Herkenbaar
In deze theaterproductie zijn toneel en muziek in evenwicht. Een meeslepende voorstelling waarin geluk en verdriet dicht bij elkaar liggen. Muziekvereniging St. Caecilia America wil laten horen hoe ontzettend sfeervol klassieke muziek kan zijn binnen een verhaallijn. Vandaar ook dat er gekozen is voor bestaande concertmuziek voor fanfareorkest. Onder meer een deel uit het werk Sagas dat Henk Badings in opdracht van de fanfare schreef voor de deelname aan het Wereld Muziek Concours in 1985. De compositie verwijst naar het gebied waarin America ligt, namelijk De Peel. Ook klinken stukken van Harrie Janssen en Rob Goorhuis zoals delen uit Verschrikkingen van het ijs en de duisternis en The Innocent Condemned. Verhalende concertmuziek die het toneelspel versterkt zoals muziek bij een film. Af en toe een vette knipoog naar de muziek van Rowwen Hèze zal uiteraard niet ontbreken. “We wilden een onderwerp dat herkenbaar is voor mensen die woonachtig zijn in de Peelstreek”, vertelt voorzitter Bart Engels. “Een groot deel van het publiek komt met name voor het verhaal en niet specifiek voor de blaasmuziek. Hiermee trek je een andere doelgroep aan die wel geïnteresseerd is in cultuur, maar die normaal misschien niet naar een klassiek concert zou gaan. Daarnaast willen we de eigen leden uitdagen en inspireren, maar mogelijk ook nieuwe leden aantrekken.”

Verbinding
De voorverkoop van kaarten in april kende een vliegende start. In no-time waren de eerste vier voorstellingen uitverkocht. Ook voor de ingelaste vijfde uitvoering zijn geen kaarten meer beschikbaar. Dat betekent dat er meer dan 3000 mensen de voorstellingen bezoeken. Opmerkelijk is overigens dat dit soort producties vooral in Noord-Limburg erg populair is. Engels: “Het is belangrijk om de verbinding te leggen met de eigen omgeving of streek. Dat zie je ook terug bij de andere producties, die betrekking hadden op de eigen regio, de eigen cultuur of het eigen dialect. Daarnaast zijn het plaatselijke muzikanten, dansers of acteurs die meedoen en werken er ook mensen uit de regio mee op de achtergrond zoals in de grime, bij podiumbouw, etc. Dit lokale karakter zorgt voor herkenning bij het grotere publiek. Dit zou in andere regio’s dan Noord-Limburg natuurlijk ook zo kunnen werken.”

Terug naar Rowwen ‘Christiaan’ Hèze door muziekvereniging St. Caecilia America | vrijdag 17, zaterdag 18 en zondag 19 november | Schouwburg Venray | uitverkocht

Foto: Scènebeeld uit de voorstelling Terug naar Rowwen (Christiaan) Hèze die Muziekvereniging St. Caecilia America vijf keer voor een uitverkocht huis op de planken zet.

TIP: WIL JE JOUW CONCERT OF ACTIVITEIT OOK OP DEZE MANIER BELICHT ZIEN, INFORMEER NAAR DE MOGELIJKHEDEN VIA REDACTIE@KLANKWIJZER.NL 

Gepubliceerd: 14 NOV 2023 - 21:10