Gigaveel trombonisten naar Slide Factory

Gigaveel trombonisten naar Slide Factory

Op 14, 15 en 16 juni loopt Rotterdam bomvol met trombonisten. Van internationale wereldtoppers tot veelbelovend talent. Op het programma staat jazz, klassiek, pop, nieuwe en oude muziek. En op zondag moedigt een megatromboneorkest van zeker 150 trombonisten op het Schouwburgplein het Nederlands elftal aan!

FOTO: FRED ERNST

Vrijdag 14 juni is de dag van jong en nieuw talent. In de ochtend is er volop ruimte om te oefenen, masterclasses te volgen en zelf te spelen. Vanaf de middag staan er grote, bekende en vertrouwde namen op het podium. Met onder andere het Nympheas Quartet, Pelle van Esch en Peter Moore (hij stond als 12-jarige al op Slide Factory), TINASE en de befaamde Marshall Gilkes. ‘s Avonds kan je genieten van trombonespektakel bij het concert van het Rotterdams Philharmonisch Orkest met Jörgen van Rijen als solist.

VARIATIE
Zaterdag 15 juni is een dag vol variatie. Met volop ruimte om zelf trombone te spelen en te genieten van variatie op het podium met eerst het Bruckner Quartet en Sasha Romero. Daarna een concert vol wereldpremières door de Nederlandse stertrombonist Jörgen van Rijen, gebaseerd op video's van kunstenaar en filmmaker Miguel Angel Rios. Hierna treedt de Marinierskapel der Koninklijke Marine op samen met diverse trombonesolisten. Een buitengewoon concert waar een militair toporkest en ongeëvenaard talent samenkomen. ‘s Avonds het verrassende, theatrale en virtuoze galaconcert van het New Trombone Collective & Friends. De zaterdag wordt afgesloten met het Late Night Concert Dennis Rollins & Velocity trio, een aanstekelijke combinatie van hammondorgel, drums en trombone.

MEGATROMBONESPEKTAKEL
Zondag 16 juni staat in het teken van het Megatrombonespektakel waarbij wereldtoppers zorgen voor een feestelijke afsluiting. Na de rustige start met 17e eeuwse muziek, verzorgd door Emily White, kan het publiek om 12.00 uur door naar Club Church, genoemd naar de befaamde queer nachtclub in Amsterdam. Trombonisten Sebastiaan Kemner en Andrew Macleod verkennen samen de complexe relatie tussen religie en queerness. Om 13.00 uur leert Mr. pBone (Mark Boonstra) je hoe je de oranje pBone bespeelt. Er zijn instrumenten voor iedereen, je speelt aan het einde met wel meer dan 100 trombones het ingestudeerde lied. Na het optreden van het megatromboneorkest op het Schouwburgplein staan de grote namen Polina Tarasenko, György Gyivicsan en Joseph Alessi gezamenlijk op het podium. En het festival sluit spectaculair af met de Slide Monsters!

NEW TROMBONE COLLECTIVE
Initiatiefnemer van dit festival is het New Trombone Collective (NTC). Deze groep gerenommeerde Nederlandse trombonisten doet er alles aan om de trombone en haar muziek bij een zo breed mogelijk publiek bekend te maken. Met succes. Naast de organisatie van het Trombone Festival Slide Factory, runnen zij een muziekuitgeverij en coachen zij aanstormend talent in het Jong Trombone Collectief.


Praktisch
Slide Factory 2024 |14, 15 en 16 juni | De Doelen Rotterdam | Kijk voor het hele programma op www.slidefactory.nl | Klik voor festivalpassen en dagkaarten HIER.

Op de foto: Slide Factory biedt volop ruimte voor jong en nieuw talent. 

Wil je jouw concert of activiteit ook zo uitvoering belicht zien op het multimediale platform KNMO Klankwijzer? Informeer naar de mogelijkheden via redactie@klankwijzer.nl

Gepubliceerd: 12 JUN 2024 - 10:49
Laatste update: 14 JUN 2024 - 08:02