Grenzen vervagen tijdens Heroes

Grenzen vervagen tijdens Heroes

In de successerie Concert van de Week richt KNMO Klankwijzer de schijnwerper op concerten, presentaties en manifestaties met een opvallende artistieke invulling of een bijzondere aanleiding. In deze aflevering zoomen we in op het concert Heroes, een grensoverschrijdend samenwerkingsproject tussen de harmonieorkesten St. Cecilia Rotem (België) en St. Cecilia Grevenbicht-Papenhoven op vrijdag 14 juli in de St. Willibrorduskerk in Obbicht.

Hoe breng je muziekliefhebbers en jongeren uit twee landen die gescheiden worden door de rivier de Maas samen? Dat is de uitdaging van Limburg Legends, een project dat mede mogelijk wordt gemaakt door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) en Interreg Euregio Maas-Rhein. De dorpen Grevenbicht en Rotem liggen vlakbij de Maas, die de grens vormt tussen Nederland en België. Het project Limburg Legends bestaat uit drie belangrijke onderdelen: het concert Heroes, een jeugd play-in voor muzikanten uit de Euregio en het samenbrengen van liefhebbers van (symfonische) blaasmuziek uit de grensregio. Het concert is een voorproefje op de gezamenlijke concerten Crossing Borders die in de zomer van 2024 zullen plaatsvinden op een groot openluchtpodium aan de Maas.

Samenwerking
Zowel St. Cecilia Rotem als St. Cecilia Grevenbicht-Papenhoven staat onder leiding van de Belgische dirigent Jos Simons. Rotem behaalde in 2018 de tweede plaats op het European Championship for Wind Orchestras (ECWO) en Grevenbicht won in 2022 de eerste divisie voor harmonieorkesten tijdens het WMC in Kerkrade. De beide orkesten hebben een enorme culturele waarde (zowel in de lokale gemeenschap als daarbuiten), maar kampen ook met dezelfde uitdagingen als vele andere hafabra-verenigingen in deze tijd. Door niet te stoppen aan de grens, maar een duurzame samenwerking aan te gaan, willen ze de blaasmuziek aan weerszijden van de Maas een nieuwe impuls geven. Dirigent Jos Simons is gewend om aan beide zijden van de Maas te werken en staat bekend als uitstekend pedagoog. De muzikanten van beide orkesten zullen tijdens het concert samen op het podium zitten en één groot orkest vormen

Eerbetoon
Heroes brengt een eerbetoon aan klassieke helden uit de oudheid, militairen die hun leven gaven voor onze vrijheid, sterren uit de muziek en de wetenschap en gewone mensen die een buitengewone stempel drukten op onze wereld. Het thema wordt verklankt met onder andere de werken Leonardo Dreams (Saül Gómez Soler), Olimpo de los Dioses (Óscar Navarro), Elsa’s Procession to the Cathedral (Richard Wagner) en Band of Brothers (Michael Kamen).

De rode draad is het vervagen van grenzen tussen de muzikanten, tussen twee muzikale culturen, tussen de beide Limburgen, maar ook tussen verschillende kunstvormen: beeld, geluid, licht én artiesten maken de avond tot een totaalbeleving. Gastheer Tom Jessen (bekend van RTL, BNR Nieuwsradio en Maarten van Rossem: De Podcast) verzorgt de presentatie.

Jeugd
Eén van de doelstellingen van het project Limburg Legends is het motiveren en enthousiasmeren van jongeren in een blaasmuziekopleiding. Daarom zal er tijdens Heroes speciale aandacht zijn voor de jeugdige muzikanten van de beide verenigingen. Onder leiding van Ardie van Peij-Deuss zoeken ze letterlijk en figuurlijk de grenzen op. Tijdens een aantal gezamenlijke repetities hebben ze gewerkt aan een spannend programma waarin hun muziek wordt verbonden met zang, beeld, licht en geluid. Ook andere jongeren uit de Euregio konden meedoen. Tijdens Heroes laten ze horen waar deze samenwerking toe geleid heeft. Op de lessenaars liggen onder andere The Lion Sleeps Tonight (The Tokens), Star Wars (John Williams), ABBA Gold (ABBA) en Radar Love (Golden Earring). Zangeres en actrice Marjolein Heijltjes gaat met de muzikanten aan de slag om het optreden nóg meer cachet te geven.

Heroes door de harmonieorkesten St. Cecilia Rotem (België) en St. Cecilia Grevenbicht-Papenhoven o.l.v. Jos Simons en Ardie van Peij-Deuss | zaterdag 14 juli, 19.30 uur | St. Willibrorduskerk Obbicht | Kaarten: klik HIER.

Foto: De jeugdleden van beide verenigingen krijgen tijdens Heroes speciale aandacht.

Foto: Facebook St. Cecilia Grevenbicht-Papenhoven

Gepubliceerd: 05 JUL 2023 - 10:18
Laatste update: 05 JUL 2023 - 10:20