Groesbeek zonder fanfare is ondenkbaar

Groesbeek zonder fanfare is ondenkbaar

De inwoners van Groesbeek vonden het maar niets dat in 1898 de verjaardag van prinses Wilhelmina en de troonsbestijging door de prinses zonder de feestelijke klanken van een muziekkorps gevierd moest worden. Een paar maanden later zag fanfare Wilhelmina het levenslicht. Met 125 jaar op de teller is Wilhelmina een van de oudste verenigingen van Groesbeek.

Iedere vereniging kent wel van die hilarische momenten die bij alle leden voor eeuwig op het netvlies staan. Zo ook bij fanfare Wilhelmina uit Groesbeek. Het voorval is al weer van een tijdje terug. Het gebeurde tijdens een serenade waarbij het korps werd aangevoerd door de tambour-maître. In al zijn ijver om een klinkende muzikale hulde te brengen, liep hij zo enthousiast van stapel dat hij daarbij zijn toupet verloor. Pardoes vloog het haarstukje van zijn hoofd.

Innerlijke kracht
“Het beoefenen der hoornmuziek, benevens bevorderen van een belangstellend en vriendelijk verkeer.” Zo luidt in de officiële statuten de doelstelling van de vereniging. Muziek maken in een gezellige vereniging staat 125 jaar later nog steeds heel hoog in het vaandel. In de loop van haar lange bestaan heeft fanfare Wilhelmina zowel perioden van bloei als perioden van neergang gekend. Dankzij de innerlijke kracht van de vereniging en de grote inspanningen van talloze bestuurders, leden en sympathisanten, staat de vereniging in de 21ste eeuw nog altijd overeind, maar wist ze ook steeds weer tot bloei te komen. “Ook door de coronacrisis daalde het ledental drastisch”, vertelt voorzitter Miel Fransen. “Inmiddels lukt het ons om weer nieuwe leden aan ons te binden. Hopelijk kunnen we binnenkort weer starten met een jeugdopleidingsorkest.”

Toneelafdeling
Vanaf de eerste jaren na oprichting tot medio zestiger jaren kende Wilhelmina naast de muziekafdeling een bloeiende toneelvereniging. In de loop der jaren werden veel toneelstukken op het podium gebracht, waarbij de fanfare vaak zorgde voor muzikale ondersteuning. Door de opkomst van de televisie en vele andere vormen van vrijetijdsbesteding, verloor de toneelafdeling in de zestiger jaren haar bestaansrecht. In de bij Koninklijk Besluit van 3 oktober 1979 laatst goedgekeurde statuten behoudt de fanfare de verenigingsvorm en de ook nu nog goedgekeurde statutaire naam: Muziekvereniging Fanfare Wilhelmina. De doelstelling werd in deze jongste statuten als volgt beschreven: Het beoefenen van instrumentale muziek en de daaraan verwante vormen van amateuristische kunstbeoefening.

Themaconcert
De fanfare telt 35 spelende leden. Het volwassen beginnersorkest bestaat uit twintig deelnemers. Tien leerlingblazers en een aantal slagwerkers worden samen met zustervereniging Jubilate Deo opgeleid. “We verzorgen jaarlijks een themaconcert”, vertelt Fransen. “Onder de noemer Wilhelmina On Tour geven we ook iedere zomer een vakantieconcert. Verder staan uitwisselingen, serenades, een oudjaarviering in de kerk, het opluisteren van de dodenherdenking en de eerste communieviering, de carnavalsoptocht, de intocht van Sinterklaas en de Sint Maartenoptocht en de muzikale omlijsting bij het overlijden van leden op het programma. Op concours zijn we al lang niet meer geweest.”

Aanhouder
De werving- en opleidingscommissie organiseert workshops op vijf Groesbeekse scholen en een open dag waarop iedereen welkom is om kennis te maken met muziekinstrumenten. Fransen: “Door aan de weg te blijven timmeren via pr en werving op scholen hopen we het ledenbestand op peil te kunnen houden. Wat we vooral niet willen doen is bij de pakken neerzitten als zich bij aanvang van een nieuw schooljaar weinig nieuwe leden aanmelden. De aanhouder wint! Want Groesbeek zonder fanfare is ondenkbaar.”

Jubileumfeest
Wilhelmina viert het jubileum van 18 tot en met 21 mei 2023. In de feesttent op het evenementenplein in het centrum van Groesbeek vinden tal van activiteiten plaats. Optreden bands, zusterverenigingen, jubileumconcert en receptie, muziekmiddag met plaatselijke artiesten en activiteiten voor de jeugd voor ledenwerving. Ook komt er een grote jubileumloterij.

Tekst: Onze redactie - Foto: Annelies de Bruin

Gepubliceerd: 03 JAN 2023 - 19:29