Groningen Brass Experience krijgt vervolg

Groningen Brass Experience krijgt vervolg

“Dat Groningen Brass Experience een vervolg krijgt staat vast. Het was een daverend succes. De concrete invulling hangt vooral ook af van de input die vanuit het veld wordt gegeven. Hoe dan ook: dit smaakt naar meer!” Dat zegt de organisatie in een terugblik op de eerste editie van het nieuwe evenement.

Groningen is een nieuw internationaal festival rijker: Groningen Brass Experience. Een brass gerelateerd evenement als muzikale context rond de Dutch Open Brass Band Championships (DOBC). Van een eendaags evenement in Drachten naar een vierdaagse in Groningen biedt perspectief om er een echte experience van te maken. Die was er zeker voor de Groninger brassbands die deelnamen aan de kampioenschappen. In de hoogste divisie wist de Provinciale Brassband Groningen alle concurrenten achter zich te laten en in de tweede divisie scoorde de Martini Brassband onder leiding van Rieks van der Velde de meeste punten. De uit België afkomstige Mercator Brassband was winnaar in de eerste divisie. “De organisatie mag terecht fier zijn op haar mooie wedstrijd, de unieke locatie en het sterke deelnemersveld” zo schrijft de band op hun website.

Van championships naar festival
Om er een echte experience van te maken is meer nodig dan een eendaags concours. En dat is gelukt met op donderdag een educatief programma rond talentontwikkeling, op vrijdagavond een concert door London Brass, zaterdag de DOBC en op zondag meerdere concerten in de Ommelanden door plaatselijke muziekverenigingen. Deelnemers, juryleden, partners en publiek waren enthousiast over de opzet, de inhoud en de organisatie. Met name de verbinding tussen amateurs en professionals slaat aan. Jonge getalenteerde muzikanten, maar ook de vakstudenten van het conservatorium die les kregen van de ervaren leden van London Brass, krijgen een ervaring voor het leven mee. Ook de samenwerking tussen amateurorganisaties zoals de Muziekbond Groningen/Drenthe, het Prins Claus Conservatorium en het Noord Nederlands Orkest spreekt tot de verbeelding. Kortom, deze vorm heeft potentie om uit te groeien naar een hoogwaardig internationaal evenement in Noord-Nederland.

Het gaat om de muziek
Bij een kampioenschap gaat het natuurlijk om het winnen. “Maar”, zo zei Oren Marshall, één van de internationale juryleden en lid van London Brass, “vergeet niet dat het om de muziek gaat”. “En dat maakte dat het optreden van de Provinciale Brassband tot winnaar werd uitgeroepen”. Overigens wist de jury niet welke band er op het podium zat omdat het team in een afgesloten geblindeerde box zat.

Inspiratie
Samenwerking tussen amateurs en professionals werkt inspirerend zo bleek tijdens de Ommeland concerten. Op zondagochtend traden op meerdere plekken in de provincie Groningen plaatselijke muziekverenigingen op met één van de musici van London Brass. Een unieke gelegenheid voor amateurs om samen te spelen met professionals van dit niveau. “Dit maak je niet vaak mee” merkte een muzikant op tijdens het concert in het grandcafé ‘Onder de Linden’ in Vries. Andere optredens waren er in Grijpskerk en Zoutkamp.

Uitslagen Dutch Open Brass Band Championships:
Kampioensdivisie
1. Provinciale Brassband Groningen, 96 ptn.
2. De Bazuin Oenkerk, 95 ptn.
3. Soli Brass Leeuwarden, 94 ptn.
4. De Wâldsang Buitenpost 92 ptn.
5. Festival Brass Band Itegem (België), 91 ptn.
6. Brassband Buizingen, 90 ptn.
7. Amsterdam Brass, 89 ptn.
8. Brassband Rijnmond, 88 ptn.
Beste solist: Robert Ernest, Provinciale Brassband Groningen

Eerste divisie:
1. Mercator Brass Band, Kruibeke (België), 92 ptn.
2. Brassband Amersfoort, 90 ptn.
3. Oefening en Uitspanning, Wijk en Aalburg, 88 ptn.
4. Brassband Breukelen,85 ptn.
Beste solist: Tom de Laet, Mercator Brass Band

Tweede divisie:
1. Martini Brassband, Groningen, 95 ptn.
2. Brassband Düren (Duitsland), 89 ptn.
3. De Bazuin Oenkerk B, 88 ptn.
4. Brassband Heman, Zuidwolde, 87 ptn.
Beste solist: Marianne Groothof, Martini Brassband

Meest innovatieve programma: Mercator Brass Band

Op de foto: Provinciale Brassband Groningen won in eigen huis de Dutch Open Brass Band Championships.

Foto: EJ Bouma Fotografie

Gepubliceerd: 13 JUN 2022 - 14:08