Groningen wil verenigingen betrekken bij muziekonderwijs 

Groningen wil verenigingen betrekken bij muziekonderwijs 

Plaatselijke muziekverenigingen moeten een belangrijke uitvoerende rol krijgen bij de realisatie van structureel muziekonderwijs op de Groningse basisscholen. Dat is een van de wensen die tijdens de inspiratiedag Bloazen Bliksem! op tafel kwamen.    

De Muziekbond Groningen-Drenthe, Muziekschool Hunsingo en VRIJDAG hebben afgelopen zaterdag de inspiratiedag Bloazen Bliksem! georganiseerd.
De dag bestond uit twee delen: workshops en optredens voor en door jeugdorkesten i.s.m. de Provinciale Brassband Groningen en een inspiratiesessie voor bestuurders, dirigenten, muziekdocenten en politici over de rol van de muziekvereniging in het onderwijs.

Tijdens de inspiratiesessie voor muziekdocenten, onderwijsleerkrachten, dirigenten, bestuurders, culturele partners, beleidsmakers en politici zijn er twee presentaties gegeven door adviseurs cultuureducatie van K&C en het LKCA over de ontwikkelingen binnen het onderwijs. Hierbij werd inzichtelijk gemaakt wat er mbt cultuureducatie in het basisonderwijs speelt en wat voor een muziekvereniging van belang is om hierbij een goeie aansluiting te kunnen maken. Als je als muziekvereniging aansluit bij de thema’s en doorlopende leerlijnen van het onderwijs ontstaat er een samenwerking die groter is dan alleen een ledenwerf actie. De wens van zowel de bestuursleden, leerkrachten, jongeren en beleidsmakers was dat er structureel muziekonderwijs op de scholen moet komen, waarbij de plaatselijke muziekvereniging een belangrijke uitvoerende rol kan hebben.

Enkele quotes van de kennissessie:
“leer kinderen niet via een instructie om de juiste knoppen van een instrument in te drukken, het gaat bij muziekonderwijs om creativiteit en het ontwikkelen van een brede culturele vorming”
“Gemeente, stel een cultuuraanjager aan om de verbindingen te leggen tussen (o.a.) muziekverenigingen en de scholen!”

Aan de manifestatie nemen de opleidingsorkesten Juliëtte uit Aduard o.l.v. Stefan de Groot, Opleidingsorkest Harmonie uit Bedum o.l.v. Monique Gruppen, Immanuel Eemsmond o.l.v. Alex van der Laan en Twister uit Winsum o.l.v. Stefan de Groot deel. De 80 veelal jonge muzikanten hebben workshops Blues en improvisatie, Samenspelen, Latin en Zelf componeren gevolgd. De workshops zijn gegeven door professionele muzikanten, waaronder een aantal muzikanten van de Provinciale Brassband Groningen (PBG).

De jeugdorkesten hebben voor elkaar gespeeld waarbij ze elkaar ook gejureerd hebben. ’s Middags hebben alle muzikanten samen met de Provinciale Brassband Groningen twee nummers ingestudeerd en aan het eind van de middag hebben ze een gezamenlijk concert gegeven. Dirigent van de PBG Richard Visser heeft ervoor gezorgd dat dit gelegenheidsorkest van 100 muzikanten een spetterend optreden heeft gegeven waarbij het dak van het Hogeland College bijna werd afgeblazen!

Tekst: Paula Mulder, Projectleider VRIJDAG Advies - Foto: Chantal Bruns

 

Gepubliceerd: 08 MAA 2019 - 12:37
Laatste update: 08 MAA 2019 - 12:50