Halve tonencirkel: handig hulpmiddel

Halve tonencirkel: handig hulpmiddel

De Halve tonencirkel is een visueel hulpmiddel voor akkoorden en toonladders. Het is een draaischijf waarmee je op eenvoudige wijze toonladders met de bijbehorende akkoorden kunt aflezen. Het is tevens een handig leermiddel om inzicht te krijgen in muziektheorie doordat de majeur- en mineurpatronen visueel gemaakt worden op de 12 halve toonsverdeling van een octaaf. Ook de akkoordopbouw wordt begrijpelijk gemaakt aan de hand van een visueel aanwijssysteem.

De kaart is gebaseerd op de gelijkzwevende stemming. Bij de gelijkzwevende stemming wordt elk octaaf gelijkmatig verdeeld in 12 halve tonen. Deze verdeling komt steeds terug in de opbouw van de Halve tonencirkel en vormt samen met het majeurpatroon een basis voor de muziektheorie over toonladders.

De Halve tonencirkel bestaat uit een gedeeltelijke transparante draaischijf en een onderliggende notenkaart. Op de transparante schijf staan de patronen van akkoorden en toonladders die door het verdraaien van de schijf geprojecteerd worden op de chromatische toonas. Door het verdraaien van de schijf worden de toonladders zichtbaar, maar ook de bijbehorende laddereigen akkoorden.
Hierdoor ontstaat een makkelijk overzicht waarbij het een handig hulpmiddel is geworden voor het transponeren en het analyseren van muziek.
Vele hoofdstukken muziektheorie zijn op deze wijze samengevat in de draaischijf.
Ook de juiste enharmonische tonen kunnen per toonladder afgelezen worden. Hoe men dit doet staat uitgelegd in de gebruiksaanwijzing achter op de kaart.
Uitgebreide toelichting over akkoorden of toonladders zoals majeur,mineur melodisch, harmonisch, parallelladders etc. kan men vinden op de website:

De halve tonencirkel kost 14,95 euro excl. verzending. Bestelbaar via de website www.halvetonencirkel.nl 

De halve tonencirkel is ook in de winkel verkrijgbaar: Triepels Slagwerk V.O.F. Rijksweg Centrum 31, Geleen

Tevens beschikbaar in het Duits via de website: www.Halbtonzirkel.com 

(Advertorial)

KNMO Klankwijzer is hét nieuws- en informatieplatform van de instrumentale amateurmuziek. Schrijf je hieronder (oranje balk) in voor de gratis nieuwsbrief en je ontvangt ook de digitale nieuwskrant automatisch in je mailbox. Of like: https://www.facebook.com/klankwijzer

Gepubliceerd: 14 NOV 2021 - 14:00