Hanzefestival 2022 muzikaal onderonsje

Hanzefestival 2022 muzikaal onderonsje

De Buitensociëteit van Hanzehof Zutphen was het decor voor het Hanzefestival 2022, een coproductie van Musidesk en de Muziekbond Gelderland Flevoland (MBGF). Voor het eerst was de insteek lichte muziek. Tussen de optredens was er steeds een pauze van 45 minuten, zodat de orkesten een soundcheck konden doen. Die pauzes werden echter goed benut. Allereerst hadden de leden van de optredende orkesten ruimte om hun instrumenten in te pakken, wat te drinken en vervolgens naar het volgende orkest te luisteren. Dat gebeurde dan ook. Het maakte de dag tot een muzikaal onderonsje.

In de pauze kwamen juryleden Jos Pommer en Koos Mark om met de orkesten te delen wat ze hadden gehoord. Dat was voor het publiek ook heel leuk. Voor de muzikanten in het publiek die zo heel wat leerden over het spelen van lichte muziek, maar ook voor de mensen die niet zelf muziek maken was de informatie interessant. Er werd bijvoorbeeld verteld dat het niet alleen belangrijk is om tegelijk te beginnen, maar dat het gelijk afsluiten van een noot zeker zo belangrijk is. Het belang van het accent op de juiste noot, de kunst van het weglaten ofwel ghostnotes en het juiste tempo kwamen aan de orde.

Het eerste orkest dat optrad was Advendo Lochem. Zij openden met het werk Switch! dat speciaal voor het festival werd gecomponeerd door Tjeerd Nijhof. Een soort verplicht werk dat letterlijk switchte tussen straight en swing. Het slagwerk ging door terwijl de muzikanten de bladmuziek wisselden en de Glenn Miller Medley werd ingezet. Een zangeres uit eigen gelederen zong La Solitudine. De accordeoniste die inmiddels ook op het podium was verschenen, hield daarna het publiek in spanning met een improvisatie waarin steeds wat noten uit een bekende melodie klonken. Steeds net te kort om te raden welke. Het bleek Sous le Ciel de Paris uit Paris Montmartre, waarmee het programma werd afgesloten.

Muziekvereniging Zieuwent-Mariënvelde trad als tweede op. Het programma werd op een luchtige, cabareteske manier aangekondigd door Tom en Kees van Provosheren. Voor wie niet had meegekregen dat het werk The Trail of Dreams over een treinreis gaat, werd dat aan het begin al duidelijk. Summer of ‘69 bracht herinneringen boven, als je nog niet geboren was toen Woodstock plaatsvond, dan ken je nog alle liedjes uit deze medley. De harmonie sloot af met Switch!

Als laatste trad Crescendo Elden op. Na Switch! werd een Medley van Michael Jackson gespeeld. Dat kende een spetterend slot met een expressieve gitaarsolo.

De jury vond dat Crescendo Elden het werk Switch! het beste had uitgevoerd. Zieuwent-Mariënvelde had het mooiste vrije programma en Advendo Lochem won overall. Na deze leuke dag is het voor de deelnemende verenigingen nog niet voorbij. Jos Pommer gaat alle deelnemende orkesten bezoeken om de bevindingen uit het juryrapport met de muzikanten verder uit te diepen.

Op de foto: De juryleden Jos Pommer en Koos Mark delen hun bevindingen met de deelnemers.

Tekst: Karin den Otter - Foto Facebook Hanzefestival.

 

Gepubliceerd: 18 OKT 2022 - 20:08