Harmonie Vriezenveen wint KNMO-Award

Harmonie Vriezenveen wint KNMO-Award

De Vriezenveense Harmonie is met het theaterspektakel Harmonie! winnaar geworden van de KNMO Award 2021. De prijs werd vrijdag tijdens de wekelijkse repetitie-avond uitgereikt door KNMO-secretaris Karin den Otter.

Harmonie! is een verhaal over liefde, strijd en saamhorigheid. Speciaal voor het honderdjarig jubileum van de Vriezenveense Harmonie geschreven door theatermaker Laurens ten Den. Het is gebaseerd op een eeuw aan Vriezenveense verhalen, anekdotes en gebeurtenissen die het DNA van de Vriezenveners hebben gevormd. De Vriezenveense Harmonie treedt daarin op als verbinder in de eeuwenoude rivaliteit tussen Oost en West. Enkele opmerkingen uit het juryverslag: “De jury is onder de indruk van de omvang van de kwaliteit van theaterspektakel Harmonie! Het toont lef en durf in coronatijd om dit zo groots aan te pakken en om dit budget bij elkaar te krijgen. Hoe heeft de vereniging het budget bij elkaar kunnen brengen? Andere verenigingen zouden juist van die aanpak veel kunnen leren. Het zou de moeite waard zijn dit te delen. Met zeven uitverkochte voorstellingen heeft dit project een enorm bereik en de inzet van eigen mensen is goed voor saamhorigheid en naoberschap. Het kon niet anders dan dat dit een zeer bijzonder spektakel is geworden.”

Documentaire
De tweede prijs ging naar muziekvereniging Semper Crescendo uit Nieuw Vossemeer voor het onlineproject Portinari. Het bestaat uit een uitgebreide documentaire over de vereniging. Het speciaal geschreven jubileumwerk werd door de muzikanten ieder apart online opgenomen en omlijst met prachtige beeldopnames op bekende locaties in Nieuw-Vossemeer. De jury: “Muziekvereniging Semper Crescendo heeft creatief gezocht naar mogelijkheden in coronatijd. Het is knap dat zowel de compositie als het instuderen en opnemen in de coronaperiode tot stand zijn gekomen. Hierdoor is een mooi alternatief document voor de viering van het honderdjarig jubileum gevonden.”

Muzieklesmethode
Show- en Drumfanfare Oranje IJsselmuiden won de derde prijs met MuZiekO, een muzieklesmethode die erop is gericht om meer kinderen in contact te brengen met muziek, kennis te laten maken met muziekinstrumenten, het verenigingsleven te leren kennen en samen muziek te beleven. Uit het juryverslag: “Veel waardering voor het initiatief; het is belangrijk om de jeugd te betrekken bij het muziek maken. Een mooi project gericht op muziekonderwijs op lokale scholen. Het ontwikkelen van een eigen lesmethode met eigen muzikanten en Pabostudenten geeft een andere/nieuwe aanpak. De vormgeving van het ondersteunende (visuele) materiaal is aantrekkelijk en ziet er ook professioneel uit.”

Geduld
De inzenders voor de KNMO Award 2021 hebben even geduld moeten hebben, want vanwege de coronabeperkingen was het vorig jaar niet mogelijk om de Award op de geplande feestelijke wijze uit te reiken.

De KNMO wil innovatie en creativiteit in de amateurmuzieksector stimuleren door vernieuwende initiatieven te belonen. Bijzondere projecten, grensverleggende ontwikkelingen of innovatieve concepten komen in aanmerking voor de KNMO Award. De hoofdprijs is een geldprijs van 3.000 euro. Voor de nummers 2 en 3 zijn er aanmoedigingsprijzen van respectievelijk 750 en 500 euro. Het gaat bij de toekenning van de prijs vooral om vernieuwing. Naast creativiteit (het ‘wat’) en artisticiteit (het ‘hoe’) is ook de impact van het project een van de beoordelingscriteria. Informatie over alle inzendingen voor de KNMO Award 2021 is terug te lezen op de website van de KNMO: https://www.knmo.nl/award/jaartallen/deelnemers-2021/

Op de foto:
Voorzitter René Lemans ontvangt uit handen van KNMO-secretaris Karin den Otter de oorkonde en trofee behorende bij de KNMO Award.

 

Gepubliceerd: 10 JUN 2022 - 23:56
Laatste update: 11 JUN 2022 - 08:32