Harmonieën van Björn Bus en Mark Prils strijden om Belgische titel

Harmonieën van Björn Bus en Mark Prils strijden om Belgische titel

Op zondag 12 maart 2023 nemen Belgische topharmonieën het – voor het eerst sinds 2019 – weer tegen elkaar op tijdens het VLAMO Open Harmoniekampioenschap 2023, kortweg VLOH. De hoofdprijs? Een ticket voor het Europees Kampioenschap 2024 in Oslo. De jonge Belgische componist Pimpanit Karoonyavanich schreef het verplichte werk, The Eruption. Naast het wedstrijdprogramma en een ensemblefestival is er ook de wereldpremière van de winnende werken van VLAMO’s Compositiewedstrijd en de uitreiking van de VLAMO Award 2022.

Op zondag 12 maart 2023 vindt voor de vijfde maal het VLAMO Open Harmoniekampioenschap plaats in CC Zwaneberg, Heist-op-den-Berg. Deze tweejaarlijkse wedstrijd is een partnerschap tussen VLAMO, de Vlaamse Amateurmuziekorganisatie, en de gemeente Heist-op-den-Berg.

Twee Belgische topharmonieën strijden ditmaal om de eer en de prijzen, maar vooral om ons land te vertegenwoordigen op het Europees Harmoniekampioenschap (ECWO) dat in 2024 in Oslo, Noorwegen zal plaatsvinden. 

Het evenement start om 13 uur met de eerste editie van het BE ENSEMBLE Festival. Vervolgens vindt het wedstrijdprogramma plaats van 14 tot 16 uur. Om 17.30 uur is er een galaconcert met aansluitend de uitreiking van de VLAMO Award 2022 en de proclamatie van het kampioenschap.

Het volledige programma zal ook live te volgen zijn via het YouTube-kanaal van VLAMO (www.youtube.be/VlamoBeVzw). Deze livestream wordt verzorgd door Evil Penguin.

Limburgs onderonsje
Dit kampioenschap wordt een heus Limburgs onderonsje. Concertband Maasmechelen onder leiding van Mark Prils neemt het immers op tegen KH Sint-Martinus Opgrimbie onder leiding van Björn Bus.

De Koninklijke Harmonie van Peer onder leiding van Kevin Houben, winnaar van het laatste kampioenschap, verzorgt bovendien het aansluitende galaconcert. In het weekend van 6 en 7 mei zullen zij ons land vertegenwoordigen tijdens het Europees Harmoniekampioenschap 2023 (ECWO) in Amiens, Frankrijk. Naast hun wedstrijdprogramma voor ECWO brengen zij op dit galaconcert, in wereldpremière, de winnende werken van de VLAMO Compositiewedstrijd 2022. 

Jury
Een driekoppige internationale jury wikt en weegt de verschillende deelnemers. Het juryteam bestaat uit drie gerenommeerde muzikanten, dirigenten en componisten: Jan de Haan (NL), Norbert Nozy (BE) en Raf De Keninck (BE).

The Eruption
Het verplicht werk is The Eruption van Pimpanit Karoonyavanich, een jonge Belgische componist. Zij schreef dit werk speciaal voor dit kampioenschap in opdracht van VLAMO, tijdens de coronalockdown. De titel The Eruption (De Uitbarsting) gaat dan ook over de invasie van dit nieuwe virus en de gevolgen die dit met zich meebracht.

Wereldpremière VLAMO Compositiewedstrijd 2022
VLAMO’s internationale compositiewedstrijd ging in 2022 op zoek naar nieuw harmonierepertoire voor de lagere afdelingen. Uit 19 inzendingen koos de internationale jury (Jan Van der Roost, Klaas Coulembier en Marco Somadossi (IT)) twee winnaars:

• Winnaar 3de afdeling: Horses of the Camargue - Steven De Baecke (BE)
• Winnaar 2de afdeling: Bleak Forest - Andreas Ziegelbäck (AT)

The Ocean Beast van Pimpanit Karoonyavanich kreeg een eervolle vermelding.

Tijdens het galaconcert op 12 maart zal de Koninklijke Harmonie van Peer de twee winnende werken voor het eerst uitvoeren.

BE Ensemble Festival
Voor het eerst organiseert VLAMO tijdens dit kampioenschap ook een festival voor kleine ensembles onder de noemer BE ENSEMBLE. Tínel Ensemble en Duo Pablo treden om 13 uur aan op het podium en spelen elk een programma van tien minuten.

VLAMO Award 2022
Vorig jaar ging VLAMO opnieuw op zoek naar een initiatief dat creatief en artistiek is en door de buitengewone vorm een blijvende impact op de omgeving heeft. De initiatieven “De Killer Queen” van KH De Burgersgilde Lichtervelde en “Koperpunk!” van KF Sint-Pieter Herenthout werden genomineerd.

Locatie en tickets
CC Zwaneberg, Cultuurplein 1 in 2220 Heist-op-den-Berg
Tickets kosten 8 euro en zijn vooraf verkrijgbaar via www.zwaneberg.be of op de wedstrijddag aan het onthaal. (Kinderen < 13 jaar: gratis)

Dagindeling (zondag 12 maart 2023)

• 13 uur: BE ENSEMBLE Festival
• 14 uur: VLAMO Open Harmoniekampioenschap
• 16 uur: einde wedstrijd/pauze
• 17.30 uur: galaconcert met aansluitend uitreiking VLAMO Award 2022 en proclamatie

Keuzewerken
Naast het verplicht werk The Eruption spelen de deelnemende harmonies een keuzeprogramma. Volgende werken komen aan bod (in alfabetische volgorde):

A Brussels Requiem (Bert Appermont)
Colores (Jan Van der Roost)
Resurrection (Kevin Houben)

Op de foto: Koninklijke Harmonie van Peer, winnaar van het VLOH 2019

Foto©: Francis Pernot

Gepubliceerd: 08 MAA 2023 - 10:46