Heinz Friesen Bokaal uitgereikt aan ZomerOrkest Nederland

Heinz Friesen Bokaal uitgereikt aan ZomerOrkest Nederland

Stichting Symphonische Blaasmuziek heeft de Heinz Friesen Bokaal uitgereikt aan het ZomerOrkest Nederland.

Het besluit om de Heinz Friesen Bokaal toe te kennen aan het ZomerOrkest Nederland is twee jaar geleden al genomen. De uitreiking vond onlangs plaats.

De Heinz Friesen Bokaal is in het leven geroepen door de Stichting Symphonische Blaasmuziek, een samenwerkingsverband tussen Koninklijke Sophia’s Vereeniging uit Loon op Zand, Koninklijke Harmonie Pieter Aafjes uit Culemborg, Koninklijke Harmonie Oefening & Uitspanning uit Beek en Donk, Koninklijke Philharmonie uit Bocholtz en Harmonie St. Michael uit Thorn. De stichting is opgericht als eerbetoon aan wijlen dirigent Heinz Friesen met als doel om op regelmatige basis een naar hem genoemde trofee uit te reiken.

De Heinz Friesen Bokaal is de bekroning op het werk van personen of organisaties die een belangrijke bijdrage leveren aan de symfonische blaasmuziek in de ruimste zin van het woord. Het is pas de vijfde keer in een periode van bijna twintig jaar dat de Heinz Friesen Bokaal is uitgereikt. Voorgaande winnaars waren: Heinz Friesen, Huub Kennis, Bert van de Weijer en Roy Schijff.
De Stichting ziet het zomerorkest als een grote promotor van de blaasmuziek, met een jaarlijkse wisselende samenstelling van jeugdige muzikanten. Onder begeleiding van een goed team verzorgen ze concerten door het hele land, met als belangrijkste doel de promotie van de blaasmuziek. Ook jonge dirigenten krijgen de mogelijkheid om te dirigeren, en elk jaar krijgt een componist de kans een nieuw stuk te schrijven, dat gedurende de tournee week door heel Nederland wordt uitgevoerd.

Door deze manier van promotie van de blaasmuziek voor jongeren, maken zij het ook mogelijk dat meer jongeren de weg vinden naar de blaasmuziek. Met name de toekomstige ontwikkeling van de blaasmuziek staat daarbij centraal. De Stichting hoopt dan ook dat deze bokaal gezien wordt als een eerbetoon voor het Zomerorkest, met een extra stimulans om zo door te gaan, en zoveel mogelijk mensen te laten kennismaken met de blaasmuziek.

Op de foto: Voorzitter Frank Brouwers van het ZomerOrkest Nederland (links) ontvangt uit handen van het bestuur van Stichting Symphonische Blaasmuziek de Heinz Friesen Bokaal.

Foto: Aanlevering SSB.

Gepubliceerd: 12 AUG 2023 - 10:54
Laatste update: 12 AUG 2023 - 10:56