Henrie Adams dirigeert KMKJWF in WMC-première

Henrie Adams dirigeert KMKJWF in WMC-première

Een professioneel blaasorkest met een internationale topsolist, drie vooraanstaande dirigenten én een wereldpremière. Voor iedereen die van blaasmuziek houdt, belooft het een bijzondere avond te worden op vrijdag 27 mei in de fabriekshallen van Adams in Ittervoort.

De Koninklijke Militaire Kapel ‘Johan Willem Friso’ (KMKJWF) is een van de drie professionele militaire harmonieorkesten van de Nederlandse krijgsmacht. Zij verzorgen een door corona uitgesteld concert ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van Adams. De avond staat onder leiding van Henrie Adams en Jean-Pierre Cnoops.

Première WMC werk
Voor dit jubileum schreef de instrumentenbouwer een compositieopdracht uit aan de Franse componist Alexandre Kosmicki. Het werk Nitescence Crépusculaire werd tevens aangewezen als verplicht werk in de eerste divisie harmonie op het WMC Kerkrade 2022. Het werk gaat op 27 mei tijdens het concert bij Adams Music Centre in première.

Johan De Meij
Een ander absoluut hoogtepunt wordt de uitvoering van Johan De Meij’s UFO Concerto. De Meij, woonachtig in New York, maakt voor het concert de oversteek naar Nederland. “Mijn dierbare vriend en zeer gerespecteerde dirigent Henrie Adams dirigeert die avond mijn UFO Concerto. Ik weet dat dit concert ontzettend veel voor hem betekent, dus dat wil ik absoluut niet missen. Bovendien staat er met Mauro Martins een van de grootste euphoniumsolisten van dit moment op het podium.”

De muziek van De Meij is nog altijd ontzettend populair. Gevraagd naar het geheim van zijn vakmanschap, vertelt hij over de intentie om alles uit het orkest te halen wat erin zit. “Maar als er al sprake is van een geheim, dan staat dat in de partituren, zeg ik altijd.” De Meij weet de prettig speelbare registers van instrumenten aan te spreken en gebruikt daarbij alle mogelijkheden van het instrument. Dat is zeker ook het geval in zijn UFO Concerto, een vijfdelig werk voor euphonium en orkest, waarin het met name voor de solist ontzettend hard werken is. “Om dit werk te kunnen spelen, moet je de euphonium écht goed beheersen. De première werd ooit gespeeld door niemand minder dan David Childs, en die had er zijn handen vol aan. Ik heb er echter alle vertrouwen in dat Mauro Martins die 27 mei soleert met de KMKJWF het werk tot in perfectie uit zal voeren. Die jongen speelt zó ongelooflijk goed! Ik kijk er naar uit om hem aan het werk te zien.”

Henrie Adams
Een van de dirigenten die de KMKJWF zal leiden op vrijdag 27 mei is Henrie Adams. De in Thorn geboren musicus dirigeerde in Nederland diverse harmonieorkesten alvorens hij naar Spanje verhuisde. Daar leidde hij jarenlang vele gerenommeerde orkesten waaronder La Artistica in Buñol. Johan de Meij heeft niets dan lof voor zijn vriend. “Henrie heeft zo veel voor de blaasmuzieksector betekend en is altijd een groot ambassadeur van mijn muziek geweest. Hij weet mijn ideeën als geen ander over te brengen aan een orkest, dus voor mij is het altijd een feest om zijn concerten bij te wonen. In 2013 heb ik de Amstel Music Award uitgereikt aan Henrie, voor zijn grote verdiensten voor de symfonische blaasmuziek. Ik hoop dat er veel belangstelling voor dit concert zal zijn. Hier wil je echt bij zijn!”

Kaarten voor het concert zijn te koop op de website van Adams Music Centre: klik HIER.

Gepubliceerd: 10 MEI 2022 - 11:34
Laatste update: 25 MEI 2022 - 16:09