Henrie Adams: “Reden voor het ontslag is niet overtuigend”

Henrie Adams: “Reden voor het ontslag is niet overtuigend”

“Ik heb niet de kans gekregen om afscheid te nemen van de socios, beheerders en bestuurders, maar ook niet van de muzikanten. Dat is niet netjes en verdient niet de schoonheidsprijs.”
Dirigent Henrie Adams reageert vanuit Spanje teleurgesteld op zijn ontslag bij de Sociedad Musical La Artística de Buñol, waarover Klankwijzer gisteren reeds berichtte. De in Thorn geboren dirigent vindt het niet netjes dat het ontslag via een faxbericht aan hem is meegedeeld. Ook het moment van het ontslag - een maand voor zijn dertigjarig dienstverband - stoot hem tegen de borst.

In de ontslagbrief deelt La Artística mee dat de vereniging om financiële redenen de werkrelatie met Adams wenst te beëindigen. De vereniging staat de komende tijd voor grote kosten. Het gaat daarbij met name om uitgaven voor onderhoud en renovatie van de gebouwen. Om die te kunne realiseren moet er bezuinigd worden op de uitgaven. De functies van Adams worden overgenomen door eigen leden. Adams trekt niet in twijfel dat de financiële situatie zorgelijk is. “Maar is die financiële positie dan zo nijpend dat ik nog geen kans krijg om netjes afscheid te nemen? Moeten ze me dan na 29 jaar en 11 maanden ontslaan en kunnen ze dan niet wachten totdat ik de 30 jaar vol heb kunnen maken? Ik vind de gronden voor het ontslag niet overtuigend.”

Sociedad Musical La Artística de Buñol, bekend van het uitzinnig tomatenfeest La Tomatina, bestaat niet alleen uit een harmonieorkest. De vereniging exploiteert ook een theater en een muziekschool. Behalve het harmonieorkest heeft La Artística een symfonieorkest en diverse jeugdensembles. Adams was er sinds 1989 dirigent van het harmonieorkest en directeur van de muziekschool. De organisatie wordt gefinancierd uit overheidssubsidies en de bijdrage van zo’n 2000 socios (leden). Adams: “Sinds twee jaar is er een nieuwe voorzitter. Ik kan me goed voorstellen dat hij eigen ideeën heeft en het anders aan gaan aanpakken. Maar dan ga je toch als twee volwassen mensen met elkaar om de tafel zitten om tot een akkoord te komen?”

De 59-jarige geboren Thornenaar gaat zich de komende tijd bezinnen op zijn toekomst. Naast zijn werkzaamheden bij La Artística is hij nog dirigent van het professionele symfonieorkest van Castellón en het harmonieorkest van Chelva. Ook is hij vaste gastdirigent bij de La Banda Municipal de Barcelona waarmee hij komende zomer een tournee door Zwitserland maakt. “De komende tijd heb ik nodig om afstand te nemen van wat er gebeurd is. Daarna ga ik bekijken wat ik wel of niet zou willen doen. Er is nog wel werk te doen hier.

Henrie Adams was sinds 1989 dirigent bij La Artística, een van de twee topharmonieën uit het Valenciaanse stadje Buñol. Hij leidde het orkest naar vele muzikale successen. Zo won hij diverse keren het Certamen in Valencia. In 2001 dirigeerde hij La Artística naar de zege tijdens het Wereld Muziek Concours in Kerkrade. Ook nam hij met het orkest tal van cd’s op.

De redactie van Klankwijzer heeft het bestuur van Sociedad Musical La Artística de Buñol gevraagd om een reactie. Het bestuur laat weten dat er vandaag een ledenvergadering wordt gehouden. Daarop zal worden besproken of de sociedad een van de komende dagen met een officiële verklaring komt.

Foto: MAY/ZIRKUS

Schrijf je hieronder (oranje balk) in voor de KNMO Klankwijzer Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het nieuws uit de amateurmuziekwereld.

Gepubliceerd: 14 APR 2019 - 15:59
Laatste update: 14 APR 2019 - 16:02