Het nieuwe magazine van KNMO Klankwijzer is uit

Het nieuwe magazine van KNMO Klankwijzer is uit

Of het nu de Open Nederlandse Fanfare Kampioenschappen waren, de Championships van Color Guard Nederland in Eindhoven of de Jeugdinspiratiedag in Ede, bij muziekevenementen overal in het land liet Toon Peerboom zijn gezicht zien. En dat allemaal met het openbaar vervoer. Afgelopen zomer nam hij afscheid als vicevoorzitter van de KNMO. "De afgelopen 12,5 jaar heb ik zo'n 3000 uur in de trein gezeten voor de muzieksector. Maar ik heb het altijd met veel plezier gedaan."

Tekst: Redactie Klankwijzer

Peerboom is zo’n 45 jaar in allerlei functies actief geweest binnen de cultuur- en muzieksector. In een interview in de nieuwe uitgave van Klankwijzer Magazine blikt hij terug op zijn lange bestuurlijke loopbaan. "Relevant zijn voor de samenleving, dat is waar het om gaat", is zijn boodschap aan de muziekverenigingen.

WMC
De papieren uitgave valt deze week bij alle verenigingen, muziekscholen, conservatoria, bibliotheken en culturele beleidsmakers in de bus. Ook deze editie staat weer boordevol onderwerpen voor alle doelgroepen.
Zo blikken we vooruit op het weekend vol activiteiten dat het WMC op 14 en 15 oktober op touw zet. Op weg naar de 20e editie in 2026 wordt in samenwerking met diverse partners een bijzonder programma gerealiseerd in het culturele hart van Kerkrade.

PCC
Het Prinses Christina Concours (PCC) combineert in 2024 de voorrondes van de concoursen Klassiek en Compositie. Met de landelijke campagne Maak Muziek! moedigt het PCC jonge muzikanten aan om zich ook van een andere, creatieve kant te laten zien. De inschrijving voor de beide concoursen start maandag 2 oktober. Trombonist Jisse Kuipers bewees dat het PCC er niet alleen is voor strijkers en pianisten, maar ook voor blazers en slagwerkers. In Klankwijzer Magazine van september deelt hij zijn ervaringen.

App
Ken je de app Konzertmeister? Deze superhandige applicatie neemt een hoop rompslomp weg bij het organiseren van optredens en repetities. Hoe het precies werkt, lees je in het nieuwe magazine.

Fusie
Drie Friese verenigingen fuseerden begin dit jaar tot de drum- en showfanfare Door Samenwerking Groot (DSG). De nieuwe vereniging maakte een vliegende start. Hoe kwam het tot de fusie, hoe pak je zo'n proces aan en met welke hobbels moet je tijdens dat traject rekening houden?

007
Orkest Orventus duikt zondag 8 oktober in de muzikale schatkamer van 007. In een cinematografische totaalproductie komen iconische titeltracks zoals You Only Live Twice, Diamonds Are Forever, For Your Eyes Only en Skyfall voorbij. Alvast een vooruitblik.

PiMM!-orkest
De bedenkers van de succesformule Nij Talint Orkest (Nieuw Talent Orkest) introduceren een nieuw concept: het PiMM!-orkest, een aantrekkelijke, uitdagende en bijdetijdse methode voor jeugd vanaf acht jaar, die erop gericht is om jeugd enthousiast te maken voor muziek en ze daarna vast te houden. In Klankwijzer Magazine lees je over deze andere manier om met de jeugd aan de slag te gaan.

Professional
Veel jonge muzikanten dromen van een carrière als professional. Voor een aantal komt die wens ook werkelijk uit. Zoals bij Tim Ouwejan (23). Zijn eerste noten speelde hij bij Muziekvereniging De Club uit Didam. Nu is hij solotrombonist bij het Radio Filharmonisch Orkest (RFO) en reist hij met veel succes de hele wereld. In Klankwijzer Magazine vertelt hij zijn verhaal.

Leden werven
Een oproep in het plaatselijke sufferdje, een post op Facebook of een bericht op de website. De tijd dat je als vereniging daarmee nieuwe aanwas binnenhaalde is voorbij. Het is tegenwoordig een hele uitdaging om tussen het onmetelijke aanbod aan vrijetijdsbestedingen op de radar te komen van potentiële leden. Verschillende muziekbonden en cultuurorganisaties bieden daarom workshops en trainingen Samen Slim Leden Werven aan. Klankwijzer liep een avondje mee en leerden hoe je andersom moet denken.

Saxofoondag
Le Monde Saxophones en Adams Music Center in Ittervoort organiseren zaterdag 4 november een saxofoondag in Ittervoort. De workshops staan onder leiding van Werner Geboers en Ben Rodenburg. Iedere amateursaxofonist die naast spelen bij de harmonie of fanfare ook eens op een andere manier met de saxofoon aan de slag wil gaan, kan meedoen. Lees hoe je je kunt inschrijven voor deze dag.

Rubrieken
In de vaste rubrieken legt jong talent Thomas Lieshout uit wat muziek maken met hem doet en laat dirigent Niek Kleinjan zijn licht schijnen over de hedendaagse slagwerkmuziek. Gastcolumnist Jan van den Eijnden vertelt over de rol van muziek in het leven van mensen.
KNMO Klankwijzer biedt jonge, aankomende componisten uit de blaas- en slagwerkmuziek een podium om zich aan een breed publiek voor te stellen. In deze aflevering vertelt Tim Verstegen hoe hij met de oneindige digitale opties het hafabra-repertoire hoopt te vernieuwen. En in haar vaste column haalt Tante Jet concoursherinneringen op.


Wil je het magazine Klankwijzer in de bus ontvangen?
KNMO Klankwijzer Magazine 2023-3 valt deze week bij alle KNMO-verenigingen op de deurmat. Vraag ernaar bij je secretaris, contactpersoon of pr-functionaris. Of neem een persoonlijk abonnement. De kosten zijn 19,25 euro per jaar (4 uitgaven). Opgave via redactie@klankwijzer.nl 

Gepubliceerd: 20 SEP 2023 - 17:42
Laatste update: 21 SEP 2023 - 16:26