Het verhaal van André Rieu met 450 blazers

Het verhaal van André Rieu met 450 blazers

Violist en orkestleider André Rieu is zondagavond twee uur lang te gast bij Emil Szarkowicz in het L1-radioprogramma Blaaskracht. Van 18.00 tot 20.00 uur vertelt de Maastrichtse Stehgeiger over zijn moeilijke jeugd, zijn carrière van violist naar orkestleider en entertainer van wereldformaat. Tussen 20.00 en 21.00 kunt u luisteren naar een concert dat André Rieu samen met zijn vrouw Marjorie heeft samengesteld. Prominent plekje daarin krijgt het Vrijthofconcert in 2009 waarin Rieu, als ambassadeur van het WMC, een steentje bijdroeg aan de promotie van de blaasmuziek door op te treden met 450 amateurblazers. Het concert is gelijktijdig met de radio-uitzending van Blaaskracht te zien via een stream op de Facebookpagina van L1.


André Rieu (Maastricht 1 oktober 1949) groeide op in een muzikale familie. Zijn vader, André Rieu sr., was dirigent van het Limburgs Symfonie Orkest (LSO). Hij liet de kleine André reeds vanaf zijn vijfde vioolspelen. Van 1968 tot 1973 bezocht hij eerst het Luikse conservatorium en vervolgens dat in Maastricht, waar hij onder meer les had van Herman Krebbers. In 1977 sloot Rieu zijn studie af met de "Premier Prix" aan de muziekacademie van Brussel bij vioolpedagoog André Gertler. Daar ontwikkelde hij een voorliefde voor salonmuziek en vooral voor de wals. In 1978 richtte André het Maastrichts Salonorkest op.

Wereldster
Zijn Johann Strauß Orchestra begon in 1987 met 12 leden, met het eerste concert op 1 januari 1988. Naarmate de jaren vorderden groeide het gezelschap, dat nu met 80 tot 150 muzikanten speelt. Met zijn orkest speelt Rieu over de hele wereld: in Europa, Noord- en Zuid-Amerika en in Australië. De shows zijn zo groot dat ze kunnen wedijveren met rockoptredens.

Second Waltz
De grote doorbraak kwam in 1994 met de Second Waltz die een onverwacht hitsucces werd. Sindsdien reist hij over de hele wereld waar hij klassieke muziek, salonmuziek, operette, soundtracks en popmuziek speelt voor niet alleen doorgewinterde concertbezoekers, maar ook voor een publiek dat voorheen niet of nauwelijks naar orkestuitvoeringen ging.

Vrijthof
Sinds 2005 vinden jaarlijks de concerten op het Maastrichtse Vrijthof plaats in de maand juli. Deze worden elk najaar op dvd uitgebracht. In 2017 vierden André Rieu en zijn Johann Strauss Orkest hun 30-jarige jubileum. In 2020 waren er geen Vrijthofconcerten vanwege de coronapandemie.

Openhartig
In het interview vertelt André Rieu openhartig over zijn liefdeloze jeugd, zijn eerste vioollessen en zijn eigenzinnige keuzes voor de muziek die hij uitvoert. Wat de toekomst zal brengen is niet duidelijk, want ook wereldster André Rieu zit noodgedwongen thuis sinds de pandemie uitbrak.

Uitzending
Het interview en concert hoor je zondag 10 januari in Blaaskracht op L1 Radio.
18:00 – 20:00 Gesprek met André Rieu
20:00 – 21:00 Een Limburgse medley met de favoriete keuzes van André en Marjorie Rieu uit de concerten in Maastricht.
Zowel het gesprek als het concert zijn dan gelijktijdig met de radio-uitzending te bekijken op de Facebookpagina van L1. Later terug te kijken op L1.nl/Blaaskracht.
In het weekend van 30 en 31 januari ook te zien op L1 TV.

Op de foto: André Rieu en presentator Emil Szarkowicz.
(Foto: L1 - Jean-Pierre Geusens)

KNMO Klankwijzer is hét nieuws- en informatieplatform van de instrumentale amateurmuziek. Schrijf je hieronder (oranje balk) in voor de gratis nieuwsbrief en je ontvangt ook de digitale nieuwskrant automatisch in je mailbox. Of like: https://www.facebook.com/klankwijzer

Gepubliceerd: 09 JAN 2021 - 08:42
Laatste update: 11 JAN 2021 - 14:42