Highlights uit Bommen Berend gratis voor amateurorkesten

Dit jaar is het 350 jaar geleden dat Nederland het Rampjaar 1672 beleefde. Ter herdenking wordt in augustus in Coevorden en Groningen het muziektheaterstuk Bommen Berend uitgevoerd, waarvoor Jan de Haan de muziek schreef. Van de hoogtepunten stelde de componist een 13 minuten durende compositie voor harmonie- en fanfareorkesten samen. De bladmuziek is kosteloos te downloaden via KNMO Klankwijzer.

De bisschop van Münster, door het volk Bommen Berend genoemd, voerde in 1672 oorlog in onder andere Coevorden en Groningen. Door het ontzet onder leiding van generaal Rabenhaupt kregen de steden hun vrijheid terug. Zowel landelijk als in het noorden van Nederland worden tal van activiteiten gehouden ter herdenking en viering van het Rampjaar 1672. Onder meer met het theaterconcert Bommen Berend, een veelzijdig muzikaal verhaal dat zich afspeelt in 1672 in Coevorden en Groningen en deels in Overijssel. De regie is in handen van regisseur Bruun Kuijt.

Scenario
Componist Jan de Haan componeerde het muziektheaterstuk, gebaseerd op de gebeurtenissen in het oosten en noorden van Nederland in 1672. Het indrukwekkende scenario in drie talen (Duits, Nederlands, Nedersaksisch) is van de hand van toneelschrijver Bouke Oldenhof, onder meer bekend van het Twentse stuk Hanna van Hendrik. Drie solisten bezingen de scenes waarin de Rampjaar-thema’s als vrijheid (van geloof en meningsuiting), hoop, internationale samenwerking en trots op je afkomst en streek aan bod komen. Het project, de compositie en het concert laten zien dat we kunnen leren uit de geschiedenis en dat het ook mogelijk is dat vijanden uit het verleden nu samen optrekken voor de vrede.

KMKJWF
Het muziektheaterstuk wordt uitgevoerd door de Koninklijke Militaire Kapel ‘Johan Willem Friso’ onder leiding van chef-dirigent majoor Tijmen Botma. Het stuk duurt circa 75 minuten en wordt onder andere opgevoerd in de steden Groningen en Coevorden. De compositie gaat over Nederland en Duitsland. Muziek, zang en het verhaal worden gebruikt als gids en inspiratie om maatschappelijke opgaven mede vorm te geven.

Bijzondere theaterlocatie
De theaterlocatie in Coevorden is een loods op het magazijnencomplex van Defensie aan de Nederlands-Duitse grens. Het gebeurt zelden tot nooit dat defensieterreinen toegankelijk zijn voor een publieksactiviteit. Op 25 en 26 augustus 2022 is het theaterconcert te zien in Coevorden en op 28 augustus 2022 in Groningen. De kaartverkoop start op 5 mei 2022 via www.go350.nl.

Compositie
De hoogtepunten uit het theatraal concertwerk Bommen Berend, de bisschop van Münster, zijn door Jan de Haan verwerkt in de 13 minuten durende compositie Bommen Berend voor amateurharmonie- en fanfareorkesten. De partituur en de bladmuziek zijn kosteloos te verkrijgen via het nieuws- en informatieplatform van de KNMO, Klankwijzer.nl.

DOWNLOAD HIER DE GRATIS BLADMUZIEK:

Voor harmoniescore: klik HIER.

Voor harmoniepartijen: klik HIER.

Voor fanfarescore: klik HIER.

Voor fanfarepartijen: klik HIER.

Voor een toelichting: klik HIER.

Gepubliceerd: 24 MAA 2022 - 12:05
Laatste update: 25 MAA 2022 - 20:28