Himalaya Music Jeugd Play-ins in Bergschenhoek en Bedum

Himalaya Music Jeugd Play-ins in Bergschenhoek en Bedum

Jeugdcoach, inspirator en componist Ivo Kouwenhoven zet vanuit zijn muziekuitgeverij Himalaya Music Jeugd Play-ins op. Deze speeldagen zijn bedoeld om kinderen een podium, een muzikale ervaring en een muzikale herinnering te bieden. Op zaterdag 16 september is er een Himalaya Jeugd Play-in in Bergschenhoek. Op zaterdag 23 september in Bedum. Verenigingen kunnen zich aanmelden om een Himalaya Music Jeugd Play-in in huis te halen.

“De Himalaya Music Jeugd Play-ins heb ik opgezet om kinderen een podium, een muzikale ervaring en een muzikale herinnering te bieden”, legt Ivo uit. “Bij veel jeugdplay-ins spelen volwassenen mee om bepaalde partijen op te vullen, kinderen te ondersteunen en/of om het jeugdorkest ‘beter’ te laten klinken. Mijn jeugd play-ins zijn in dat opzicht anders. Er mogen alleen kinderen meedoen.”

Voor de Himalaya Music Jeugd Play-ins is speciaal een website ontworpen waarbij kinderen zich individueel kunnen inschrijven. Aanmelden kan ook per groep. Er kan ook per groep worden ingeschreven. Voor het inschrijven ligt een belangrijke taak bij de secretaris, docent en jeugdorkestdirigent van een muziekvereniging om kinderen te attenderen dat er een jeugd play-in wordt georganiseerd. De kosten bedragen per kind 17,50 euro. Daarvan wordt de bladmuziek, de dirigent, consumpties en een gedeelte van de lunch uit bekostigd. “Mocht een kind om financiële redenen niet mee kunnen doen, laat ouders dan contact met me opnemen. Het zal niet gebeuren dat een kind aan de zijlijn blijft staan”, zegt Ivo.

Opzet
Elke Himalaya Music Jeugd Play-in heeft dezelfde opzet. Het begint om 10.00 uur en om 15.00 uur is de slotpresentatie waarin de kinderen laten zien wat ze die dag hebben geleerd en beleefd. De pauzes zijn net zo belangrijk als het repeteren. In de pauzes kunnen kinderen andere kinderen ontmoeten en ervaringen uitwisselen. Die sociale cohesie is zeer belangrijk voor het levendig houden van de blaasmuziek onder jongeren.

Dirigenten
Ivo: “Het dirigeren van een jeugdorkest is een vak apart waar ik al menig column over heb geschreven. Ook zit de muziekwereld te springen om nieuwe dirigenten. Om dat te combineren benader ik jonge talentvolle dirigenten om hen een kans te bieden om ervaring op te doen in het werken met kinderen tijdens de jeugd play-in en om ze meer naamsbekendheid te geven.”

Slotpresentatie
Het uiteindelijke ‘resultaat’ tijdens de slotpresentatie is totaal van ondergeschikt belang. De dirigent gaat met de kinderen op zoek naar de betekenis van de muzieknoot. Niemand weet waartoe dat proces zal leiden, maar juist dat proces maakt het orkest tot een eenheid en is niveauverschil niet aan de orde omdat de dirigent inspeelt op het niveau per kind. Zo krijgt elk kind de ruimte om op zijn niveau mee te doen. “Kinderen ervaren dat het spelen in een jeugd play

Informatie en inschrijving voor de play-ins in Bergschenhoek en Bedum kan via: https://hmjpi.nl. 
Verenigingen die interesse hebben om samen met Ivo een Himalaya Music Jeugd Play-ins te organiseren, kunnen contact opnemen via: info@himalayamusic.nl 

Op de foto: Ivo Kouwenhoven wil met de Himalaya Music Jeugd Play-ins kinderen een onvergetelijke muzikale herinnering bieden.

Foto:©ï¸Jacqueline Verhofstad

Gepubliceerd: 03 JUN 2023 - 09:35
Laatste update: 27 AUG 2023 - 10:25