Hoorniste Lynn: 'Docenten op de YMA hebben het beste met je voor'

Hoorniste Lynn: 'Docenten op de YMA hebben het beste met je voor'

De Young Musicians Academy (YMA) is in Zuid-Nederland dé opleiding voor jonge en gemotiveerde
musici die van hun passie, de muziek, hun beroep willen maken. Alle instrumenten worden gedoceerd door professoren van het conservatorium: van viool tot contrabas, van dwarsfluit tot fagot, van trompet tot euphonium, solozang, piano, orgel, gitaar en compositie. De lessen worden gegeven in Tilburg aan de Fontys Academy of Music and Performing Arts (AMPA). Hoorniste Lynn Tijssen vertelt over haar YMA-ervaringen en geeft een beeld van een zaterdag lesdag. Inmiddels is zij aangenomen voor het eerste jaar in de Bachelor van AMPA.

“Mijn naam is Lynn Tijssen, 17 jaar, en ik woon in Genhout, een klein dorpje in buurt van Maastricht. Ik speel al 9,5 jaar hoorn. Sinds september 2019 studeer ik aan de Young Musicians Academy. Dit doe ik met veel plezier. Ik vind het heel leuk om met leeftijdsgenoten muziek te maken.”

“Wanneer je studeert bij de YMA zijn er verschillende lessen die je kunt volgen. Zo hebben we 2 x 10 weken koor. Dit is onder leiding van Peggy Hegeman. Deze periodes zijn 10 weken voor kerst en 10 weken voor de zomervakantie. Dit is een gezamenlijke activiteit met alle studenten van de YMA. De eerste periode van 10 weken is dit ook samen met de studenten van de Vooropleiding Klassiek.”

“Ook krijg je kamermuziek. Dan wordt er in kleine groepjes muziek gemaakt. Je leert hierdoor echt om samen te spelen met anderen. Je leert bij kamermuziek heel veel verschillende soorten muziek kennen. Jan van den Eijnden is mijn docent. Verder krijg je ook theorieles. De studenten zijn ingedeeld in 3 groepen, op niveau. Ik ben ingestroomd vanaf groep 2. Hier leerde ik van alles over akkoorden, drieklanken en toonladders. Ook oefen je tijdens deze lessen je solfègeopdrachten en ritmeopdrachten. De lessen worden op een hele leuke manier gegeven door William Schaffels.”

“Ook krijg je co-repetitie aangeboden. Je kunt hier gebruik van maken als je bijvoorbeeld op concours gaat en je nog even wilt repeteren met pianobegeleiding. Hierbij kunnen aanvullende pakketten aangeschaft worden, met meer lessen. Je wordt dan gekoppeld aan een pianist en samen met je begeleider spreek je je lessen af.”

“Misschien wel het belangrijkste van de YMA zijn de hoofdvaklessen. Deze krijg ik van Hans van der Zanden. Deze lessen zijn heel erg leerzaam. Hans is zeker een voorbeeld voor mij en iemand waar ik naar op kijk. Hij leert mij alles wat te maken heeft met hoorn spelen en daar ben ik heel blij mee!”

“Ik vind dat de docenten op de YMA op een hele fijne manier les geven. Het zijn hele aardige mensen die echt het beste met je voor hebben en je graag willen helpen op de weg richting je toelating voor het conservatorium. Wat ik zo leuk vind aan de YMA is dat er allemaal studenten met verschillende leeftijden studeren. Zo zitten er studenten van 8 maar ook van 18, dus echt heel verschillend.
Mijn doel in de muziek is dat ik er later mijn baan van kan maken en ik nog heel lang in mooie orkesten mag spelen als hoornist.”

Wil je meer weten over de YMA? Neem contact op met coördinator John Groeneveld: j.groeneveld@fontys.nl

Neem ook een kijkje op de website: www.youngmusiciansacademy.nl

(advertorial)

KNMO Klankwijzer is hét nieuws- en informatieplatform van de instrumentale amateurmuziek. Schrijf je hieronder (oranje balk) in voor de gratis nieuwsbrief en je ontvangt ook de digitale nieuwskrant automatisch in je mailbox. Of like: https://www.facebook.com/klankwijzer

Gepubliceerd: 16 MEI 2021 - 11:27