HRFSTWND blaast verder!

HRFSTWND blaast verder!

Sinds 2007 vormen de HRFSTWND-concerten een hoogtepunt in de wereld van de Nederlandse blaasmuziek. Ria Kornet, senior adviseur bij Musidesk Rijnbrink, leidt sinds 2017 het project. We spreken met haar over de geschiedenis en de nieuwe koers van HRFSTWND en wat dit betekent voor muziekverenigingen.

Ria Kornet startte in 2002 bij het MUI - het tegenwoordige Musidesk - als eindredacteur van het vakblad De Dirigent. Inmiddels is haar takenpakket behoorlijk verbreed, en is ze onder andere projectleider van HRFSTWND. “In mijn functie ben ik een soort spin in het web”, zegt ze. “Ik hou het overzicht en signaleer veranderingen die gevolgen hebben voor andere onderdelen in een project.”

Ria komt uit een muzikaal gezin en studeerde klassiek slagwerk en HaFaBra-directie aan het conservatorium. Daarna volgde zij de kopstudie Muziekwetenschap, waar zij afstudeerde op het onderwerp ‘Trommelen en fluiten’ in Basel. Ze is nog altijd praktisch bezig met slagwerk en directie, naast haar baan bij Musidesk Rijnbrink. “Ik voel vaak passie voor niet voor de hand liggende dingen. De marimba is natuurlijk een prachtig solo-instrument, maar grote trom spelen in symfonieorkesten vond ik magistraal.”

HET BEGIN
HRFSTWND is een initiatief van Arend Nijhuis en in de beginjaren gedragen door Cultuur Oost (toen nog KCG). Vanuit Musidesk ondersteunde Joop Boerstoel het project met advies over repertoire en scouting van de orkesten. “De oorspronkelijke ondertitel was Grote orkesten, grootse concerten, met het doel blaasmuziekverenigingen een serieus podium te bieden,” vertelt Ria. “Dat was toen niet vanzelfsprekend, vanwege financiële en culturele drempels. HRFSTWND bood, gestimuleerd door de provincie Gelderland en later ook partners uit Overijssel, een platform waar orkesten hun talent konden tonen op prachtige podia."

Toen de provinciale stimulans veranderde, werd het voor betrokken partners moeilijker om het project financieel te dragen. Voor Musidesk was stoppen echter geen optie vanwege de speciale band met de blaasmuzieksector. In 2017 nam zij HRFSTWND onder haar hoede.

NIEUW JASJE
Tijdens corona is bezonnen over de voortgang van HRFSTWND. Dat vormde aanleiding voor de nieuwe insteek waar HRFSTWND dit jaar mee start. Focus ligt op de orkesten in het hogere amateursegment, geïnspireerd door beroepsmusici. “Het is belangrijk dat er aandacht voor hen is en blijft. Zij kunnen met hun kwaliteiten de hele sector inspireren en een geluid geven aan steeds meer nieuwe, prachtige composities voor blaasorkesten”, aldus Ria. Ambitie, creativiteit, kwaliteit en vernieuwing staan centraal. Maar wat maakt een orkest geschikt voor een HRFSTWND-concert? “Ik vind het vooral interessant als orkesten zélf nadenken over hun ambities en hoe ze die vormgeven. We gaan daar graag het gesprek over aan,” legt Ria uit. “Met HRFSTWND willen wij een faciliterende rol spelen, om orkesten echt te laten schitteren. We bepalen hierin eigenlijk het liefst niets voor de orkesten, maar denken graag samen na over wat belangrijk is voor een concert. We zoeken vernieuwing, creativiteit, bezieling en trots op wat je als vereniging doet. En het besef dat je het sámen doet binnen je vereniging; betrek elkaar bij de hele voorbereiding en uitvoering en maak samen een feestje!”

RUIMTE VOOR INITIATIEVEN
Dit jaar start HRFSTWND met drie door Musidesk georganiseerde concerten. De data zijn bekend: 1 augustus, 10 november en 7 december. Daarnaast is er gedurende het hele jaar ruimte voor initiatieven vanuit muziekverenigingen. De concerten worden zoveel mogelijk in Gelderland en Overijssel georganiseerd. Maar ook orkesten uit andere delen van het land kunnen meedoen. “Ik kijk ernaar uit in gesprek te gaan met orkesten die een eigen HRFSTWND-concert willen organiseren,” schittert Ria.

Informatie
Wil je als vereniging meer informatie over de mogelijkheid een eigen HRFSTWND-concert te organiseren of hierover in contact komen met Ria? Kijk dan op www.musidesk.nl/hrfstwnd

Foto: Het Zomer Orkest Nederland trapt de nieuwe reeks HRFSTWND-concerten af met een vriendenconcert in Akoesticum in Ede.

Wil je jouw concert of activiteit ook zo uitvoering belicht zien op het multimediale platform KNMO Klankwijzer? Informeer naar de mogelijkheden via redactie@klankwijzer.nl

Gepubliceerd: 12 JUN 2024 - 10:14
Laatste update: 19 JUN 2024 - 09:11