HRFSTWND legt focus op Buma Award-winnaars 

HRFSTWND legt focus op Buma Award-winnaars 

In de successerie Concert van de Week richt KNMO Klankwijzer de schijnwerper op concerten, presentaties en manifestaties met een opvallende artistieke invulling of een bijzondere aanleiding. In deze aflevering aandacht voor het HRFSTWND-concert door de Jouster Fanfare en fanfareorkest Psalm 150 Dinxperlo op zaterdag 28 mei in Veluvine in Nunspeet.

De concertserie HRFSTWND draait normaal gesproken als de bladeren van de bomen vallen. Dat deze aflevering valt in het jaargetijde dat de natuur na een lange winterslaap juist ontwaakt, heeft zijn reden. Het opschrift ‘Van uitstel komt geen afstel’ duidt er al op dat het ook hierbij gaat om een evenement dat door corona in de ijskast was beland en nu weer opgepakt wordt. Dit concert in de door Musidesk geïnitieerde concertreeks stond aanvankelijk voor 26 november 2021 op de agenda. Maar het virusspook stak daar een stokje voor. Zaterdag 28 mei is de herkansing. De Jouster Fanfare onder leiding van Siemen Hoekstra en fanfareorkest Psalm 150 uit Dinxperlo met dirigent Tijmen Botma schuiven aan op het podium van theater Veluvine in Nunspeet. Het concert geldt tevens als finale van de Fanfare Repertoire- en Netwerkdagen. Het is bovendien een eerbetoon aan de componisten Franco Cesarini en Harrie Janssen. Zij mogen op deze avond eindelijk de al in 2021 aan hen toegekende Buma Awards in ontvangst nemen.

Awardwinnaars
De focus van het programma ligt vanzelfsprekend op de awardwinnaars. Psalm 150 speelt delen uit het nieuwe werk van Harrie Janssen met de titel The Wild Hare. De Gelderse componist schreef dit werk in opdracht van zijn eigen fanfare OBK uit Well (Gelderland). Het stuk verhaalt over de Amerikaanse bommenwerper die tijdens de Tweede Wereldoorlog vlakbij Well neerstortte. Frans Limburg vertelt het verhaal en wordt daarbij muzikaal begeleid door Psalm 150.
De Jouster Fanfare zet met Arizona, Overture on an Indian Folk Melody de Zwitserse componist Franco Cesarini in de spotlights. Deze driedelige ouverture is geïnspireerd op de eindeloze woestijnlandschappen en het natuurschoon van de Amerikaanse staat Arizona.

Giant
Dat is nog niet alles. Psalm 150 laat Robbert Vos shinen in het Tuba Concerto - Legend of a Big Friendly Giant van Kevin Houben. Een compositie waarin de ‘vriendelijke reus’ verschrikkelijke nachtmerries doormaakt en er mooie dromen voor teruggeeft aan de kinderen. Vos kan er naar hartenlust al zijn muzikale, lyrische en technische vaardigheden in etaleren. Dirigent Tijmen Botma en zijn muzikanten openen met Call for Liberty van Yves Wuyts. Oorspronkelijk geschreven ter ere van alle helden tijdens de Covid-19-crisis, maar op dit moment is de roep om vrijheid actueel in een heel ander verband.

Première
De Jouster Fanfare pakt verder uit met een wereldpremière. Voor het tienjarig jubileum van Siemen Hoekstra als dirigent van het orkest schreef Peter Kleine Schaars het werk Shintro. Shintro staat voor Siemen Hoekstra Intro. Het idee was om het favoriete Friese volksliedje van Hoekstra te verwerken in de compositie. De keuze viel op De Wâldsang. De lofzang over De Wâlden is gebaseerd op een oude statige 6/8 melodie van Wolfgang Amadeus Mozart. Kleine Schaars verwerkte het in een driedelig openingswerk. Een echte binnenkomer. De Friese fanfare speelt verder het werk Modena... a Tribute dat Hans van der Heide in opdracht van de gemeente Eindhoven schreef bij de 25e herdenking van de Herculesramp. In Streets of London van Ralph McTell (arr. Derek Ashmore/Marten van der Wal) is Miriam Kouwenhoven solist op baritonsaxofoon. Het programma vermeldt verder Scènes de Ballet van Oscar van Hemel, Sunrise at Skanderborg Sö van Hendrik de Boer en Hoop van Louis van Dijk (arr. Hans van der Heide). De presentatie van het programma is in handen van Radio 4-presentator Ab Nieuwdorp.

HRFSTWND-concert door fanfareorkest Psalm 150 Dinxperlo en Jouster Fanfare: zaterdag 28 mei, 20.00 uur, Veluvine Nunspeet. Klik voor kaarten: HIER.

 

Gepubliceerd: 17 MEI 2022 - 13:25
Laatste update: 24 MEI 2022 - 09:14