Huismuziek: 70 jaar en springlevend

Huismuziek: 70 jaar en springlevend

Huismuziek - vereniging voor muziek en instrumentenbouw - bestaat 70 jaar. Dankzij Covid-19 is de viering verspreid over twee jaar. In 2021 presenteert Huismuziek een jubileumbundel, met daarin artikelen over verleden, heden en toekomst van de vereniging. Ook is de Wikipediapagina uitgebreid. De in-levende-lijve-viering is uitgesteld naar 2022.

Huismuziek begon als landelijke vereniging voor amateurmuziek in kleine kring en was sterk maatschappelijk gedreven. Binnen Huismuziek werd het vormen van het volk door samen musiceren een speerpunt. In de jubileumbundel schijnt Koos van Kampen het licht op de beginperiode.
In de jaren na de oprichting veranderde Nederland. De burger werd welvarend, maar de subsidiestroom stopte. Dat had gevolgen. Zo werden de regionale verenigingen die Huismuziek onder haar hoede had verzelfstandigd. Hoe gaat het daar nu mee? Sonja van Dijk maakt in de bundel de balans op.

Bouwerskontakt
Dan is er nog Bouwerskontakt, een zelfstandig onderdeel van de vereniging dat zich richt op instrumentenbouw. Sinds de oprichting in 1975 heeft Bouwerskontakt een spilfunctie in de bouwwereld, dat maakt het hoofdstuk over Bouwerskontakt in de jubileumbundel duidelijk.

COVID-19 biedt kansen
Huismuziek organiseert jaarlijks zo’n 55 cursussen. De inschrijving voor 2021-22 start op 1 juni.
De muziek die bij de oprichting een belangrijke plaats in nam – renaissance- en barokmuziek – krijgt nog steeds aandacht, maar er is ook ruimte gekomen voor lichte muziek, wereldmuziek en improvisatie. Sinds mei 2020 organiseert Huismuziek webinars en videolessen om de cursisten een virtueel muzikaal samenzijn te kunnen bieden. De onderwerpen variëren van het samen instuderen van een lied tot instrumentonderhoud. In 2020 alleen al zorgden 1285 personen samen voor 3150 inschrijvingen voor het online aanbod, waarmee Huismuziek haar bereik uitbreidde. In 2021 zijn Jamulusworkshops en Zoomworkshops toegevoegd. Het online aanbod is voor alle partijen een succes en Huismuziek gaat er sowieso mee door, ook als de reguliere cursussen weer opgepakt kunnen worden.

KLIK HIER voor het cursusaanbod voor het komende seizoen. 

Jubileumfeest
Het jubileumfeest is op 14 mei 2022 in Akoesticum, Ede. Op het programma staat een stuk van voormalig bestuurslid Arie Koorneef, een tentoonstelling met foto’s van de afgelopen 70 jaar, een demonstratie van Bouwerskontakt en de uitvoering van een jubileumcompositie van componist Reinout Godschalk waaraan alle feestgangers mee kunnen doen.

Jubileumbundel Huismuziek 70 jaar
De bundel, (44 pagina’s, full colour,180 x 250 mm) is te bestellen via www.huismuziek.nl of via dit bestelformulier. De prijs is € 20; € 15 voor Huismuziekleden. Ook beschikbaar als e-book, de prijs is € 8,50; € 5 voor Huismuziekleden. Het e-book is te bestellen door een e-mail te sturen naar info@huismuziek.nl.

(Advertorial)

KNMO Klankwijzer is hét nieuws- en informatieplatform van de instrumentale amateurmuziek. Schrijf je hieronder (oranje balk) in voor de gratis nieuwsbrief en je ontvangt ook de digitale nieuwskrant automatisch in je mailbox. Of like: https://www.facebook.com/klankwijzer

 

Gepubliceerd: 02 JUN 2021 - 12:02
Laatste update: 02 JUN 2021 - 15:51