Iedereen aan boord bij De Klimaatpiraat

Iedereen aan boord bij De Klimaatpiraat

De Orthense Harmonie presenteerde afgelopen maand De Klimaatpiraat. 165 deelnemers, met name basisschoolleerlingen, lieten zich op hun best horen en zien in het volle Theater aan de Parade.

Met gezonde spanning en heel veel enthousiasme werd onder leiding van Klimaatpiraat Hans Tervoort de boodschap vertolkt dat we met zijn allen een steentje kunnen bijdragen aan een gezonder leefklimaat en daardoor een betere wereld. De liedjes plastic soep, hittestress, toekomst en de regenblues, zetten de boodschap kracht bij, maar zorgden er door het aanstekelijke ritme ook voor dat niemand onbewogen op zijn of haar stoel kon blijven zitten. Er werd zelfs muziek gemaakt op slagwerkinstrumenten die van afval waren gemaakt!

Maar behalve het educatieve klimaatdoel, was het gehele project ook bedoeld als muziekeducatie- en Gelijke Kansen project. De Orthense Harmonie organiseert op basisschool Het Palet al ruim 7 jaar muziekprojecten waarbij kinderen een jaar lang de kans krijgen een instrument te leren bespelen. Na een jaar kunnen de kinderen doorgaan met muzieklessen in het instaporkest van de Orthense Harmonie en verder doorstromen naar het opleidingsorkest en groot orkest naarmate zij bekwamer worden op het instrument.

In deze voorstelling konden de opleidingsorkesten van de Orthense Harmonie samen optrekken met de blazers- en ritmeklas van Het Palet omdat de muziek voor verschillende niveaus geschreven is door Ivo Kouwenhoven. De kinderen uit de groepen 5 en 6 die het wilden, hebben zangles op school gekregen om mee te kunnen doen in het koor dat tijdens het project de samenwerking aanging met Kinderkoor De Fermaatjes. Tot slot werden er in het kader van Gelijke Kansen ook 10 weken durende muziekeducatieprojecten opgezet op twee Klup Ups van Bossche Brede scholen. Zo werd het grootste jeugdorkest van dit jaar samengesteld en in drie gezamenlijke repetities kwamen allen aan boord en hebben ze samen toegewerkt naar een geweldig eindresultaat. Een voorstelling op het grootste podium, om nooit meer te vergeten.

Tekst en foto: Orthense Harmonie

Gepubliceerd: 30 JUN 2024 - 17:15