'Ik gun de Spijkerpakkenband een volgend hoofdstuk'

'Ik gun de Spijkerpakkenband een volgend hoofdstuk'

“We hebben een prachtige tijd met elkaar gehad. Ik ga met een goed gevoel weg. Ik laat een fijn orkest met een goede organisatie en een mooi clublokaal achter. Ik gun de band om een volgend hoofdstuk te schrijven.” Met die woorden reageert dirigent Erik Janssen op zijn vertrek bij de Spijkerpakkenband.

Intern werd er al een tijdje naartoe gewerkt, maar als het dan uiteindelijk wereldkundig wordt gemaakt, komt het toch als een verrassing. De Spijkerkpakkenband maakte gisteren bekend dat dirigent Erik Janssen de band verlaat. Janssen stond 9 jaar voor de band uit het Friese Lippenhuizen. In 2014 en 2016 leidde hij het orkest naar de Nederlandse kampioenstitel in de eerste divisie. Onder zijn leiding maakten de Spikers de overstap van de eerste naar de kampioensdivisie. Zijn opvolger Ido Gerard Kempenaar debuteert volgende week zaterdag tijdens de NBK.

Janssen vertelt dat de overname van de dirigeerstok al langer in de pen zat. “Dat liep al voor corona. Anderhalf jaar geleden hebben we al besproken dat Ido meer concerten zou gaan doen. De bedoeling was dat ik dan langzamerhand meer afstand zou gaan nemen. Door corona is dat allemaal wat anders gelopen.”

Hij legt uit dat de komende tijd verschillende interessante projecten op hem afkomen. In zijn agenda staan diverse juryklussen in binnen- en buitenland, zelf tot in Australië toe. Door de promotie van zijn Noorse brassband Rong Brass van de eerste naar de kampioensdivisie zal hij vaker in Noorwegen verblijven. Ook zijn Nederlandse fanfare- en harmonieorkesten vragen de volle aandacht. Toch is zijn drukke agenda niet de reden voor zijn vertrek. “Ik ben er niet de man naar om 30 of 35 jaar ergens te blijven. Ik ben iemand die een club graag met een frisse wind van a naar b wil brengen. Na een jaar of 8, 9 komt dan vanzelf de vraag of je van beide kanten nog wel zo hongerig bent.”

Janssen benadrukt dat in alle openheid naar het afscheid is toegewerkt en band en dirigent in goed overleg uit elkaar gaan. Janssen: “De Spijkerpakkenband is een loyale club. Ik kom ongetwijfeld nog eens terug voor een studieweekend of gastdirectie. Het is prachtig dat met Ido Gerard Kempenaar iemand van de aankomende generatie de kans krijgt om zich te ontwikkelen. Het afscheid doet pijn. Je sluit per slot van rekening toch wat af. De club zit in mijn hart. Maar tegelijkertijd is het ook gezond voor de band om onder leiding van een nieuwe dirigent aan een nieuw hoofdstuk te kunnen beginnen.”

Tekst: Frank Vergoossen – Foto FV Media Producties

KNMO Klankwijzer is hét nieuws- en informatieplatform van de instrumentale amateurmuziek. Schrijf je hieronder (oranje balk) in voor de gratis nieuwsbrief en je ontvangt ook de digitale nieuwskrant automatisch in je mailbox. Of like: https://www.facebook.com/klankwijze

Gepubliceerd: 22 OKT 2021 - 19:33